Senat: Candidaţii din partea societăţii civile pentru CSM, audiaţi în Comisia juridică

Fara Autor | 20.11.2012

Pe aceeași temă

Senatorii jurişti i-au audiat, marţi, pe candidaţii propuşi de societatea civilă pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cele mai multe voturi favorabile le-a primit candidatul propus de Uniunea Juriştilor din România, Daniela Ciochină, relateaza Agerpres.

Membrii Comisiei juridice vor înainta un raport plenului Senatului care îi va cuprinde pe toţi candidaţii care au îndeplinit condiţiile legale, plenul urmând să decidă cine va ocupa postul de membru al CSM din partea societăţii civile, rămas vacant ca urmare a demisiei Georgianei Iorgulescu.

'În urma audierii celor patru candidaţi care îndeplineau condiţiile prevăzute de lege pentru a ocupa această demnitate publică, prin vot secret cu buletine de vot, rezultatul este următorul: doamna profesor Daniela Ciochină a primit patru voturi pentru, nici un vot împotrivă, domnul Antonie Popescu - un vot pentru, domnul Ion Ciochină - un vot pentru, celălalt candidat (Radu Cornel Andreica - n.r.) - nici un vot pentru. Astfel, raportul nostru către plen îi va cuprinde pe toţi cei patru candidaţi, în ordinea în care au obţinut cele mai multe voturi pentru', a declarat preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă.

Senatorii jurişti au respins candidatura lui Ion Duşcaş, care s-a autopropus, considerând că acesta nu întruneşte condiţiile legale necesare, deoarece nu are studii de specialitate.

'Unul dintre candidaţi nu are studii juridice superioare. Cred că este vorba de Ion Duşcaş. Din verificarea CV-ului rezultă acest lucru. Nu îndeplineşte condiţiile impuse de lege. Rolul comisiei este acela de a verifica îndeplinirea acestor condiţii de către candidaţi. Fiind vorba de o activitate în domeniul Justiţiei, legiuitorul de la acea vreme s-a gândit că ar trebui ca membrii CSM să aibă experienţă juridică şi să se bucure de o anume apreciere morală şi profesională. Dvs., domnule Duşcaş, nu sunteţi nici măcar licenţiat în drept', a afirmat Greblă în timpul audierilor.

Candidaţii propuşi pentru ocuparea funcţiei amintite le-au putut vorbi membrilor comisiei despre priorităţile şi obiectivelor lor, majoritatea lor având în vedere asigurarea independenţei justiţiei.

Astfel, candidatul Uniunii Juriştilor din România, Daniela Ciochină, care a primit cele mai multe voturi din partea senatorilor jurişti, a subliniat necesitatea de a îmbunătăţi modul în care Justiţia din România este privită atât în ţară, cât şi în Uniunea Europeană.

'Priorităţile mele ca membru CSM vor viza consolidarea statutului de independenţă a puterii judecătoreşti prin crearea unui corp de magistraţi. Îmi propun dezvoltarea formelor de colaborare între societatea civilă şi justiţie, îmbunătăţirea imaginii justiţiei pe plan naţional şi european', a spus aceasta.

Şi candidatul propus de ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei şi organizaţii neguvernamentale, Antonie Popescu, a militat pentru o transparenţă mai mare a actului de justiţie, dar şi simplificarea procedurilor juridice şi asigurarea accesului cetăţenilor la informaţiile necesare.

'Actul de justiţie nu este suficient de transparent. Eu aş vrea ca atunci când mă duc la o instanţă, să fac o cerere şi să mi se spună cine este procurorul de caz, ce termene sunt. E singura calea de a ne detaşa de percepţia publică - mergi la justiţie ca la loterie. Omul intră în sala de judecată şi nu ştie, nu înţelege procedurile. Personalul nu îi dă atenţia cuvenită. Există o încărcătură foarte mare a instanţelor, dar asta nu te scuză să nu îi oferi cetăţeanului informaţiile necesare', a susţinut Popescu.

La rândul său, candidatul propus de Fundaţia Română 'Justiţia - Umanism, Demnitate, Echilibru' (JUDE), Ion Ciochină, a subliniat faptul că magistraţii trebuie recunoscuţi la adevărata lor valoare, nefiind firesc ca procuratura să devină 'un apendice al puterilor din stat'.

'Deşi de-a lungul timpului am căpătat imaginea unui om ciudat sau a unui om cu iniţiative, voi pune pe picioare acea prevedere constituţională care spune că CSM este garantul independenţei justiţiei prin impunerea unor norme juridice, împiedicarea imixtiunii factorului politic. Aş dori să se împlinească şi prevederea cu privire la rolul şi importanţa magistraţilor procurori. Nu este normal ca procuratura să fie un apendice al puterilor din stat. Un rol important al membrului CSM este pentru o transparenţă reală a acţiunilor CSM în faţa cetăţenilor', a afirmat Ciochină.

Candidatul propus de Liga Apărării Dreptului Omului, Radu Cornel Andreica, care nu a primit nici un vot favorabil din partea senatorilor jurişti, a afirmat că şi-ar propune, ca membru al CSM, să introducă un nou sistem de mediere la nivelul instituţiei.

'Nu sunt afiliat politic, sunt licenţiat în drept. Sunt consilier juridic. Pot să propun un program de multiplicare la nivelul CSM a sistemului de mediere a conflictelor, pentru că, până la urmă, comunicarea este tot. Trăim într-un secol în care dacă îţi doreşti ceva trebuie să comunici. Nu pot să nu remarc că România a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului într-un număr de 777 de dosare din 859 de dosare soluţionate de această instanţă. Din totalul de plângeri formulate la CEDO, 30% sunt împotriva României', a precizat acesta.

Plenul Senatului ar putea să-şi exprime votul asupra acestui subiect în şedinţa de marţi.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22