SENAT Partidele politice vor putea fi INFIINTATE de cel putin TREI membri. Obiectiile presedintelui Iohannis, introduse in legea FINANTARII partidelor

P.c. | 22.04.2015

Pe aceeași temă

Senatul Romaniei a aprobat astazi doua prevederi importante legate de legea partidelor politice. Propunerea legislativă care prevede ca un partid politic sa poata fi constituit din trei membri, a fost aprobata cu 100 de voturi pentru, o abținere și 9 voturi împotrivă. Obiectiile presedintelui Iohannis legate de finantarea partidelor politice au fost de asemenea luate in considerare, fiind introduse ca amendamente in legea privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale 

 

Partidele vor putea fi infiintate de 3 membri

 

Secretarul de stat Valentin Iliescu, reprezentant al Guvernului, a sustinut aceasta propunere: "Guvernul își exprimă susținerea pentru soluția propusă de Comisia de cod electoral ca o soluție de îmbunătățire a calității competiției electorale și instituirea unei reprezentări cât mai fidele a intereselor cetățenilor, evident, cu dorința sinceră de evitare a repetării unor situații juridice semnalate în trecut. Sunt mai mult lucruri importante în legea care se află în discuția Senatului, primul și cel mai important fiind acea modificare de substanță prin care se valorifică principiul constituțional al pluralismului politic, ca urmare a dorinței de consolidare a statului de drept democratic și social", a argumentat Iliescu, conform Agerpres.

 

Conform actului normativ, partidele politice se pot organiza și funcționa la nivel național, la nivel local sau atât la nivel național, cât și local, conform statutului propriu. Actul de constituire poate fi semnat de cel puțin trei membri fondatori.

 

S-au eliminat de asemenea prevederile care leagă organizarea internă a partidelor de organizarea administrativ-teritorială a țării. "Eliminarea criteriului administrativ-teritorial aduce beneficiul posibilității de a înființa partide locale, independent de diviziunea administrativ-teritorială existentă, ceea ce va avea un rol esențial în dinamizarea vieții politice la nivel local. Se vor putea organiza astfel structuri de partid, care să răspundă activ problemelor cotidiene ale cetățenilor", se arată în expunerea de motive.

 

Structurile interne ale partidelor pot reprezenta partidul față de terți la nivel corespunzător, pot deschide conturi la bancă și vor răspunde de gestionarea acestora.

 

CITITI SI: Iohannis: Schimbarea clasei politice nu se face fara transparenta in finantarea partidelor

 

Proiectul de lege modifică criteriile privind constatarea inactivității unui partid politic: desemnarea de candidați de către un partid politic, singur sau în alianță, nu se mai raportează la două campanii electorale parlamentare succesive, ci la două campanii electorale succesive, cu excepția celei prezidențiale, dar cerințele sunt diferite în funcție de natura alegerilor — locale, parlamentare sau europarlamentare.

 

În noua lege se abrogă art. 48 în vigoare, conform căruia un partid politic se dizolvă dacă nu obține, la două alegeri generale succesive, un număr de cel puțin 50.000 de voturi la nivel național pentru candidaturile depuse în oricare dintre scrutinurile următoare: consilii județene, consilii locale, Camera Deputaților, Senat.

 

Obiectiile presedintelui Iohannis, introduse in Legea finantarii partidelor politice

 

Legii privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale a fost votata de asemenea astazi cu 105 voturi pentru si doua impotriva. Comisia de cod electoral a adoptat obiectiile presedintelui Iohannis la aceasta lege, transformandu-le in amendamente. Cererea de reexaminare va fi trimisa Camerei Deputatilor, relateaza Hotnews.


Un amendament se refera la modul in care partidele pot contracta imprumuturi in bani. Partidele vor putea face acest lucru doar prin acte autentice notariale, sub sanctiunea nulitatii absolute, insotite de documente de predare-primire, in contract prevazandu-se modul si termenul de restituire al acestora, iar termenul de restituire nu poate fi mai mare de trei ani.

Un alt amenament prevede ca restiturirea imprumuturilor in bani se poate face numai prin virament bancar. Imprumuturile care nu sunt restituite in termenul prevazut de lege se constituie in donatii. 

 

CITITI SI: UPDATE Legea finantarii partidelor, trimisa de presedintele Iohannis spre reexaminare in Parlament. Iohannis: Schimbarea clasei politice nu se face fara transparenta in finantarea partidelor


A mai fost adoptata si o completare referitoare la donatiile in bani pentru achizitionarea de cladiri pentru sediu de partid, asa incat partidul are obligatia de a indeplini aceasta sarcina de achizitionare in termenul prevazut in contractul de donatie care nu poate depasi doi ani. 


Presedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului, in data de 10 aprilie, reexaminarea legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale "atat sub aspectul concordantei cu principiile si normele constitutionale referitoare la partidele politice, cat si sub aspectul claritatii normelor juridice".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22