Pe aceeași temă
Tot în Senat, dar în comisia de buget- finanţe, condusă de deputatul PSD Eugen Teodorovici, a fost adoptat un raport de respingere al ordonanţei la finalul lunii trecute, scrie News.ro.
Guvernul a aprobat, in sedinta din 20 iulie, o Ordonanta privind introducerea pentru angajatori a obligatiei de a plati CAS si CASS la nivelul salariului minim, astazi de 1.450 lei, pentru salariatii cu timp partial de munca, indiferent daca remuneratia este sub nivelul salariului minim, exceptie de la aceasta prevedere facand elevii, studentii si pensionarii.
La acest moment, din calculul guvernantilor rezulta ca sunt, in total, 500.000 de contracte de munca part-time.
Obligatia de plata la acest nivel a contributiei la pensie si sanatate pentru contracte part-time este prevazuta, in noul program de guvernare, sa fie introdusa din luna august a acestui an. Initial, termenul avansat, prin programul de convergenta trimis in primavara la Comisia Europeana, era luna iunie.
Opozitia, PNL si USR, au criticat dur la vremea respectiva masura, si a cerut Avocatului Poporului sa o atace la Curtea Constitutionala, lucru care nu s-a intamplat insa.
Presedintele PNL, Ludovic Orban, a depus, pe 26 iulie, la Avocatul Poporului o sesizare prin care a solicitat ridicarea unei exceptii de neconstitutionalitate cu privire la ordonanta 4/2017 care supraimpoziteaza contractele de munca part-time, argumentand ca actul normativ incalca cinci articole din Constitutie si doua legi.
"Am depus sesizare la Avocatul Poporului pentru a determina institutia sa invoce exceptie de neconstitutionalitate privitoare la ordonanta 4, care reglementeaza plata contributiilor de asigurari sociale si plata contributiilor de asigurari de sanatate la nivelul salariului minim brut pentru cei care lucreaza part-time. Noi consideram ca sunt incalcate cinci articole din Constitutie. Articolul 1, privind suprematia Constitutiei si a legilor tarii, deoarece sunt incalcate doua legi - legea transparentei in administratia publica si, de asemenea, este incalcat Codul fiscal", a declarat Ludovic Orban.
Liderul PNL a explicat ca ordonanta 4/2017 ingradeste dreptul la munca si ca instituie o discriminare intre angajati, dar si intre angajatori. De asemenea, el a mai spus si ca ordonanta incalca articolul 115 din Constitutie care interzice modificarea unei legi organice prin intermediul unei ordonante simple.
"Consideram ca acest act normativ reflecta disperarea Guvernului, foamea de bani si dorinta de a scoate bani din piatra seaca, de la orice fel de cetatean si de la orice fel de companie prin orice fel de mijloace, chiar daca ele sunt contrare Constitutiei", a mai spus Orban.
Vicepresedintele PNL Florin Citu, care l-a insotit pe Ludovic Orban la Avocatul Poporului, a spus la randul sau ca efectul ordonantei de supraimpozitare a contractelor de munca part-time va fi descurajarea celor care vor un al doilea loc de munca sau cauta, pru si simplu, un venit mai mare.
"Este o masura care incearca sa aduca pe termen scrut bani la buget. Efectul este de a descuraja acei oameni, acei antreprenori care vor sa-si creasca veniturile, au un loc de munca si vor sa-si ia un al doilea loc de munca, dar sunt descurajati. Vedem ca cei care vor sa munceasca, vor sa castige mai mult, sunt penalizati, sunt trimisi in economia gri. Studentii care vor sa munceasca part-time vara acum vor avea probleme. Sunt mame care poate vor sa lucreze part-time dupa ce au nascut si asa mai departe. Toti acesti oameni sunt penalizati prin aceasta masura", a spus Citu.
O alta solicitare adresata Avocatului Poporului de a sesiza Curtea Constitutionala a fost facuta de catre Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) care considera ca Ordonanta de Guvern prin care se introduce plata contributiilor de asigurari sociale la nivelul salariului minim brut pentru contractele de munca part-time afecteaza in esenta sa dreptul de proprietate al angajatorului, ceea ce contravine articolului 44 din Constitutie, "raportat la incalcarea dreptului de proprietate al angajatorului, prin obligarea acestuia de a plati contributii sociale mai mari decat munca prestata de salariat in baza raporturilor de munca".
Si USR i-a trimis o scrisoare deschisa Avocatului Poporului prin care ii cere sa sesizeze la Curtea Constitutionala ordonanta Guvernului prin care se modifica impozitarea contractelor partiale de munca. Uniunea Salvati Romania considera ca decizia de impozitare a contractelor partiale la nivelul unui salariu minim pe economie cu norma intreaga reprezinta un abuz la adresa angajatorilor si a celor cu venituri mici si incalca prevederile constitutionale in domeniul fiscal.