Pe aceeași temă
În urmă cu doar câteva ore, Curtea Constituţională admisese sesizările USR pe proiectele de lege privind majorările din sistemul public, care prevedeau creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor.
Senatul este primă Cameră sesizată, astfel că votul final va fi dat de Camera Deputaţilor.
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2022 pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a primit raport de admitere în comisia de muncă din Senat.
Un amendament semnat de senatorii Turos Lorand şi Fejer Laszlo Odon prevede că, prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (4), începând cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizaţiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice prevăzut în Anexa IX la Legea cadru 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte prin înmulţirea coeficientului prevăzut la Legea cadru 153/2017 cu salariul minim pentru anul 2021.
Cei de la USR spun că, potrivit amendamentului, indemnizaţiile lunare pentru cei care ocupă funcţii de demnitate publică, alese şi numite) vor creşte de la 1 noiembrie 2022.
Majorare cu minim 25% a veniturilor aleșilor
Concret, cuantumul brut al indemnizaţiilor va fi stabilit prin înmulţirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe ţară pentru anul 2021, arată Opoziţia.
De asemenea, prin amendamentul UDMR, votat de majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia de muncă, vor creşte cu 25% şi salariile şi sporurile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislatic şi Administraţiei Prezidenţiale, mai afirmă cei de la USR.
USR a cerut, prin vocea senatorului Sebastian Cernic, întoarcerea proiectului la comisie, pentru o săptămână, precizând că riscă să fie atacat din nou la CCR şi să fie respins de către judecători.
Propunerea USR a fost repinsă în plen, cu 54 de voturi „împotrivă” şi 35 de voturi „pentru”.
Ştefan Radu Oprea, liderul senatorilor PSD, a anunţat în plen că grupul PSD votează proiectul cu amendamente, pentru a fi constituţional. ”Propunerea PSD în Guvernul României va fi ca din Anexa 9 să fie supus acestei reglementări doar punctul C” a spus Oprea. Anexa C se referă la salariile celor din administraţia publică locală.
PNL: În UE un ministru câștigă 15.000 de euro și în România 2.500
Întrebat despre posibila majorare a salariilor, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat după ședința de guvern de miercuri că în Uniunea Europeană un ministru câștigă 15.000 de euro, în timp ce în România indemnizația acestuia este de 2.500 de euro. „Luați-l ca un exercițiu de reflecție. De multe ori am fost la reuniunuile Consiliului de miniștrii și (...) nivelurile miniștrilor de salarizare depășesc 15.000 de euro în timp ce un demnitar al României are 2.500 de euro. Și acest lucru spune foarte multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor, pe care poate îl criticăm, față de ceea ce înseamnă al omologilor din străinătate. Să nu credeți că avem niveluri de salarizare care sunt în comparație cu altor demnitari sfidătoare, sunt de bun simț.
Întrebat dacă salariile demnitarilor ar trebui majorate, ministrul Boloș a spus: „Mă puneți într-o situație foarte delicată acum ca să mă raportez la ce se întâmplă cu marea masă a oamenilor. În solidar cu oamenii ați văzut că până acum Parlametnul și Guvernul nu au adoptat astfel de decizii care pentru oameni sunt foarte sensibili. Această înghețare a salariilor este probabil un exercițiu de solidaritate”.
Citeste si: CCR a admis sesizările USR privind majorarile salariale din sistemul public