Senatul adopta proiecte cu dedicatie pentru UDMR, inainte de votul pentru noul guvern

E.b. | 29.06.2017

​Plenul Senatului a adoptat marti doua proiecte de lege privind Legea educatiei cu revendicari importante pentru cei de la UDMR, principala prevedere fiind ca examenele de evaluare nationala si de bacalaureat sa fie diferentiate, cu subiecte pe baza programei din manualele in limbile minoritatilor.

Pe aceeași temă

 

 

Cele doua proiecte au primit dimineata raport la comisia de invatamant si apoi au itnrat suplimentar pe ordinea de zi a plenului, scrie HotNews.

 

Miercuri, Liviu Dragnea si Mihai Tudose au avut o intalnire cu conducerea UDMR, dupa ce si-au stabilit membrii guvernului, pentru a ii convinge sa dea un vot pentru noul cabinet. Kelemen Hunor a salutat votul din Senat pe aceste proiecte

 

 

Ce se modifica in privinta examenelor FISA PROIECTULUI

 

La articolul 361 alineatul (3), dupa litera (b), se introduce o noua litera, litera b1, cu urmatorul cuprins:

 

b1) pentru elevii din invatamantul preuniversitar cu predare in limbile minoritatilor nationale, evaluarea nationala organizata la finalul clasei a VIII-a se va desfasura cu subiecte realizate pe baza programei scolare prevazuta la art. 46 alin (2). 

 

La articolul 361 alineatul (3), dupa litera c) se introduce o noua litera, litera c1, cu urmatorul cuprins:

 

c) pentru elevii din invatamantul preuniversitar cu predare in limbile minoritatilor nationale, examenul de bacalaureat se va desfasura cu subiecte realizate pe baza programei scolare prevazuta la art. 46 alin (2). 

 

 

Ce spune articolul 46

 

 

Articolul 46/ (1) În cadrul învățământului preuniversitar cu predare în limbile minorităților naționale, toate disciplinele se studiază în limba maternă, cu excepția disciplinei Limba și literatura română.
(2) Disciplina Limba și literatura română se predă pe tot parcursul învățământului preuniversitar după programe școlare și manuale elaborate în mod special pentru minoritatea respectivă.

 

Celalalt proiect se refera la invatamantul teologic pastoral. Acesta prevede ca "statul sprijina invatamantul teologic pastoral acreditat din instiutiile de invatamant superior confesional pentru programul de studii universitare de licenta de teologie pastorala in cazul in care, in cadrul invatamantului superior de stat, nu exista invatamant teologic pastoral specific cultului respectiv, recunoscut ca si cult conform Legii nr. 489/2006, republicata."

 

Acesta se va finanta din fonduri publice, in care in care in cadrul invatamantului superior de stat nu exista invatamant teologic pastoral specific cultului respectiv.

 

Senatul este camera decizionala in aceste cazuri, cele doua legi merg la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.  

 

Ambele proiecte au fost introduse prin modificarea ordinii de zi la inceputul sedintei de plen, dupa ce au primit raport de la comisia de invatamant in cursul aceleiasi dimineti, in aceeasi zi. Acest lucru s-a intamplat cu o zi inainte ca Liviu Dragnea si Mihai Tudose sa discute cu conducerea UDMR pentru ca acestia sa voteze noul guvern

 

Acestea au fost votate in unanimitate de parlamentari de la toate partidele. 

 

Proiectele faceau parte din solicitarile pe care UDMR le avea si inainte de votul la motiunea de cenzura, cand intelegerea dintre PSD si ALDE si UDMR a picat pana la urma, alaturi de modificarea la Legea adminsitratiei publice privind scaderea pragului numarului persoanelor apartinand minoritatii nationale din totalul populatiei unei localitati necesar pentru ca autoritatile sa asigure folosirea limbii materne precum si posibilitatea legala ca autoritatile publice si entitatile sa poata adopta si folosi simboluri care sa exprime identitatea etnica, istorica, culturala si economica a cetatenilor apartinand minoritatii nationale, dar si instituirea unei Zile nationale a maghiarilor pe 15 martie.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22