Senatul amână pentru a treia oară discutarea moțiunii simple împotriva lui Toader, până pe 6 mai

Laurentiu Gheorghe | 15.04.2019

Comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Senat a decis luni amânarea pentru 6 mai a dezbaterii şi votului în cazul moțiunii simple depuse de PNL și USR împotriva ministrului Justiției Tudorel Toader

Pe aceeași temă

PSD a anunțat că nu-l mai vrea pe Tudorel Toader ministru de Justiție, dar amână discutarea moțiunii simple care îl vizează până pe 6 mai, în contextul în care Dragnea își așteaptă sentința în dosarul Bombonica.

Ultima amânare a avut loc miercurea trecută, când ministrul Justiției a fost prezent în sala de plen şi i-a aşteptat pe senatori aproximativ 15 minute.

Nici şedinţa de miercuri a Biroului permanent al Senatului nu a avut loc tot din lipsă de cvorum, ca şi cea de luni.

În plen au fost prezenţi 44 de senatori, faţă de minimum 69 cât era necesar.

„Din totalul de 136 de senatori, până în acest moment şi-au înregistrat prezenţa doar 44 de colegi, număr insuficient pentru a desfăşura şedinţa plenului. Urmează ca moţiunea să o dezbatem săptămâna viitoare luni. (…) Constatăm că nu avem cvorum. Şedinţa nu poate să se ţină. Rămâne să ne vedem luni”, a declarat senatorul PSD Claudiu Manda, preşedintele de şedinţă.

Toader, fără emoții

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni dimineață că nu are emoţii cu privire la moţiunea simplă la adresa sa, care urmează să fie dezbătută şi votată luni în Senat.

"Orice zi este importantă, orice zi are şi părţi plăcute şi părţi mai puţin plăcute. Eu nu-mi pun problema, (...) pentru că dânşii au deplina libertate să se exprime prin vot, eu am deplina obligaţie să-mi îndeplinesc misiunea de ministru, cât sunt ministru. În rest, nu mă cuprind emoţiile pentru că, realmente, nu am de ce", a declarat Tudorel Toader, luni, la Senat, conform agerpres.ro.

Întrebat dacă are semnale că senatorii PSD ar putea vota pentru susţinerea moţiunii, ministrul a răspuns: "Nu, nu am semnale, practic, nici nu am fost preocupat de a recepta astfel de semnale".

"În weekend am fost la Iaşi, în weekend mi-am ţinut orele la facultate. Acum sunt cu un grup de studenţi de la Facultatea de Drept, evident. I-a primit domnul preşedinte Tăriceanu, le-a spus câteva cuvinte, dat fiind că domnia sa este ocupat, vine prim-ministrul din Georgia, am înţeles, şi din Vietnam, nu ştiu dacă nu, după aceea. Mă duc acum să vadă, mă rog, un tur de orizont al Palatului Parlamentului, după aceea ne aşteaptă la Curtea Constituţională domnul preşedinte Dorneanu, am fost la minister, ne ducem la agentul guvernamental, la Institutul Diplomatic, la Avocatul Poporului", a spus Toader.

Fiind întrebat dacă a discutat cu preşedintele ALDE despre moţiunea simplă de la Senat, Toader a spus: "Eu cred că eraţi aici, am stat câteva minute cu studenţii, nu era loc de moţiune".

"Orice variantă este posibilă. Eu v-am spus şi că, repet, fără ca să deduceţi altceva, faptul că voi rămâne în minister şi că-mi voi îndeplini obligaţiile până în momentul în care în Monitorul Oficial apare cu nume şi prenume un alt ministru. În momentul acela îl aştept la minister, în momentul acela predau documentele pe bază de proces-verbal, dau sigiliul ministerului şi la gară", a completat Toader, întrebat despre despre varianta demisiei.

Moțiunea, ajunsă la a treia amânare

Senatul a amanat, miercurea trecuta, pentru a doua oara, dezbaterea si votul asupra motiunii simple impotriva lui Tudorel Toader.

Motivul: doar 44 de senatori au fost prezenti, din totalul de 136, ceea ce a facut ca sedinta sa fie declarata inchisa din lipsa de cvorum, iar motiunea sa fie din nou pusa pe ordinea de zi, pentru sedinta de luni.

Nu a fost pentru prima data cand dezbaterea si votul pe motiune s-au amanat. Comitetul liderilor din Senat a decis, lunea trecuta, amanarea dezbaterii si votului, tot din cauza lipsei de cvorum.

Intre timp, mai multe voci din PSD si-au exprimat public nemultumirea fata de activitatea ministrului Justitiei. Tudorel Toader este sustinut de ALDE, dar ocupa in Guvern un loc care apartine PSD, conform algoritmului de repartizare a posturilor decis in coalitia de guvernare, dupa cum a declarat in repetate randuri Liviu Dragnea.

"Greseala este omeneasca, dar a persista in greseala este diabolic. Iata de ce grupul parlamentar al PNL va solicita incetarea de urgenta a imixtiunii in infaptuirea justitiei, care, potrivit art. 126 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, se realizeaza doar prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti", potrivit autorilor motiunii.

Ei il mai acuza pe Toader ca ministerul sau nu a solutionat problema supraaglomerariii din penitenciare.

Camera Deputatilor a respins, pe 20 martie, motiunea simpla prin care partidele de Opozitie cereau abrogarea OUG 7 privind modificarea Legilor Justitiei si demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, cu 126 de voturi "pentru", 148 "impotriva" si doua abtineri.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22