Senatul ratifica in unanimitate acordul de asistenta financiara pentru Republica Moldova

Tudor Despina | 19.10.2015

Acordul financiar rambursabil in valoare de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova a fost ratificat, luni, de Senat.

Pe aceeași temă

 

Cu unanimitate de voturi, senatorii au aprobat proiectul dezbatut in procedura de urgenta, in urma unei sedinte de plen la care a participat si premierul Ponta.

 

De altfel, seful Executivului a facut o pledoarie, saptamana trecuta, pentru sustinerea financiara a Chisinaului, tara vecina confruntandu-se cu o criza interna severa, insa deloc de neglijat fiind si pericolul rusesc in regiune.

 

Rusia trateaza tarile din jur in dispret fata de legile internationale si nu doar ca nu ne speriem deloc, ci dimpotriva ne intareste convingerea ca, alaturi de partenerii nostri din NATO, ne facem datoria in aceasta zona atat de dificila, dar importanta. (…)

 

Daca nu ajutam noi acum Moldova, cu siguranta Rusia va profita si va incerca sa traga din nou Moldova de pe drumul sau proeuropean. Este o obligatie a noastra, daca chiar suntem frati mai mari cum ne place sa spunem, sa-i ajutam in aceste momente grele”, a spus Ponta, saptamana trecuta.

 

In 13 Octombrie, deputatii au ratificat si ei acordul de asistenta financiara rambursabila. Au fost 312 voturi pentru si trei abtineri atunci. Aflat la Bucuresti cu aceasta ocazie, premierul moldovean Valeriu Strelet a multumit romanilor pentru ajutorul aratat.

 

 “E un gest care merita toata recunostinta noastra si aveti aceasta recunostinta. Spuneati anterior si spun si eu acum ca nu sunt prea multe tari care pot spune unei alte tari: spuneti cu ce va putem ajuta. Asta este atitudinea Romaniei, multumim pentru aceasta atitudine”, a spus Strelet, intr-o declaratie comuna cu omologul sau roman.

 

Potrivit memorandumului aprobat de partea romana, Executivul de la Chisinau are posibilitatea unui imprumut rambursabil de 150 de milioane de euro pe cinci ani, cu tragerea banilor in trei transe: 60 de milioane de euro in 2015, 50 de milioane in 2016 si 40 de milioane in 2017.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22