Pe aceeași temă
Cu unanimitate de voturi, senatorii au aprobat proiectul dezbatut in procedura de urgenta, in urma unei sedinte de plen la care a participat si premierul Ponta.
De altfel, seful Executivului a facut o pledoarie, saptamana trecuta, pentru sustinerea financiara a Chisinaului, tara vecina confruntandu-se cu o criza interna severa, insa deloc de neglijat fiind si pericolul rusesc in regiune.
“Rusia trateaza tarile din jur in dispret fata de legile internationale si nu doar ca nu ne speriem deloc, ci dimpotriva ne intareste convingerea ca, alaturi de partenerii nostri din NATO, ne facem datoria in aceasta zona atat de dificila, dar importanta. (…)
Daca nu ajutam noi acum Moldova, cu siguranta Rusia va profita si va incerca sa traga din nou Moldova de pe drumul sau proeuropean. Este o obligatie a noastra, daca chiar suntem frati mai mari cum ne place sa spunem, sa-i ajutam in aceste momente grele”, a spus Ponta, saptamana trecuta.
In 13 Octombrie, deputatii au ratificat si ei acordul de asistenta financiara rambursabila. Au fost 312 voturi pentru si trei abtineri atunci. Aflat la Bucuresti cu aceasta ocazie, premierul moldovean Valeriu Strelet a multumit romanilor pentru ajutorul aratat.
“E un gest care merita toata recunostinta noastra si aveti aceasta recunostinta. Spuneati anterior si spun si eu acum ca nu sunt prea multe tari care pot spune unei alte tari: spuneti cu ce va putem ajuta. Asta este atitudinea Romaniei, multumim pentru aceasta atitudine”, a spus Strelet, intr-o declaratie comuna cu omologul sau roman.
Potrivit memorandumului aprobat de partea romana, Executivul de la Chisinau are posibilitatea unui imprumut rambursabil de 150 de milioane de euro pe cinci ani, cu tragerea banilor in trei transe: 60 de milioane de euro in 2015, 50 de milioane in 2016 si 40 de milioane in 2017.