Senatul Romaniei il SCAPA pe Dan Sova de arestare. Sova: Mi-am inceput ziua la grupul de RUGACIUNE. Va rog sa ma lasati sa ma apar ca un om LIBER

P.c. | 25.03.2015

Pe aceeași temă

Senatul Romaniei a votat impotriva arestarii preventive a lui Dan Sova. Au fost 151 de voturi exprimate, din care 79 pentru, 67 contra si 5 voturi anulate. Sova nu poate fi arestat pentru ca votul nu a intrunit majoritatea calificata necesara.

 

UPDATE: Senatorul PSD Dan Sova a declarat, miercuri, dupa respingerea de catre parlamentari a cererii DNA privind arestarea sa preventiva, ca "au inteles colegii faptul ca un proces se desfasoara in instanta si asteapta sa se apere in fata judecatorilor".


"Cred ca au inteles colegii parlamentari, un proces se defasoara in instanta. Astept sa trimita cineva dosarul in instanta, pentru a putea sa ma apar acolo in fata judecatorilor", a spus Sova, conform Hotnews.
 

Intrebat daca in PSD s-a luat decizia ca toate cererile justitiei sa fie avizate favorabil, Dan Sova nu a dorit sa raspunda. Intrebat despre gestul colegei sale de partid, Florentina Jipa, care i-a dat cu mir pe frunte, in plen, Sova a spus ca a fost un gest prietenesc, foarte frumos. "Sper sa fie de buna vestire", a mai adaugat el.

 

CITIȚI ȘI: Miruitoarea lui Sova, Florina Jipa, a incercat de doua ori sa devina judecator la Curtea Constitutionala

 

Dan Sova, senator PSD, le-a cerut colegilor sai din Senat sa respinga cererea DNA de arestare si sa fie lasat sa se apere in stare de libertate. DNA a trimis in 13 martie procurorului general al Parchetului instantei supreme referatul pentru sesizarea Parlamentului, ca acesta sa incuviinteze retinerea si arestarea preventiva a senatorului PSD Dan Sova, pentru trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu. Anchetatorii cer incuviintarea retinerii si arestarii senatorului in dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari.

 

Dan Sova si-a inceput discursul spunand ca a inceput ziua la Grupul de rugaciune si urandu-le colegilor ganduri bune de Buna Vestire. "Dumnezeu sa fie cu fiecare dintre noi!", a spus el, conform ziare.com

 

"Cum s-ar putea un om apara din detentie impotriva unui sistem care are toate mijloacele? Daca discutam despre egalitatea partilor in proces, de a te apara, aceasta nu se poate face decat in libertate. De cand a inceput acest proces, alerg sa imi demonstrez nevinovatia. Va rog, respingand cererea DNA, sa imi dati posibilitatea sa ma apar liber si peste 2-3 ani, cand vom avea solutia definitiva in acest dosar, veti constata ca nu ati gresit", a spus Dan Sova.

Dan Sova, fost ministru al Transporturilor, acuzat de complicitate la abuz in serviciu

 

Dan Sova a mai spus ca nu se victimizeaza si ca nu va obstructiona justitia. "Acum o saptamana a murit o persoana foarte draga mie, mama surorii vitrege, o doamna care m-a crescut mai multi ani. La inmormantare m-am trezit la cimitir cu doi care fusesera audiati in dosar, am fost pus intr-o situatie dificila, n-am stat la slujba, am stat la distanta foarte mare ce cortegiu, nu m-am apropiat de mormant, am plecat inainte sa se termine tot, m-am ferit de a ma confrunta cu unul dintre cei care ar fi putut dat declaratii in dosar", a declarat Sova, dand de inteles ca nu se intentioneaza sa se opuna justitiei.'

 

CITITI SI: Darius Valcov, Dan Sova si Theodor Nicolescu afla astazi daca vor fi ARESTATI PREVENTIV



Dan Sova se plange ca a aflat despre cererea de retinere de la televizor si neaga vehement ca ar fi distrus probe, asa cum sustin procurorii DNA. "Falsul nu se poate demonstra decat prin expertiza. Nu s-a facut", a mai spus el.

 

CITIȚI ȘI: Dosarul lui Dan Sova - Un dosar cu avocati, carbune, management privat la stat si concedieri


 

Sova i-a mentionat de asemenea pe liberalii Teodor Atanasiu si Alina Gorghiu: "Seful AVAS-ului era dl senator Atanasiu. Cred ca dl. senator, intr-o zi in care crestineste n-avem voie sa ne certam, va poate confirma ca nimic din ceea ce s-a intamplat acolo n-a avut vreo umbra de ilegalitate", a declarat Sova, conform ziare.com

 

Ulterior, el a reamintit ca unul din cele trei contracte a vizat recuperarea unei creante de 48 de milioane de RON. "Alina Gorghiu a reprezentat Electrica in al treilea litigiu (...) Avocatul Alina Gorghiu imi este foarte greu sa cred ca nu isi aduce aminte cu precizie ca in aceasta tranzactie intre Turceni si Electrica nu a fost nimic ilegal, din contra s-a respectat legea de sus pana jos", a afirmat el.

 

Sova spune ca DNA il acuza de "complicitate morala" in dosarul Rovinari-Turceni. "Nu numai ca nicio proba de la dosar nu indica acest lucru, toate probele indica contrariul", a subliniat el, adaugand ca este acuzat pentru o "activitate de avocat pe care am avut-o inainte de a fi senator".

 

Senatoarea Florina Jipa (PSD) i-a dat cu mir pe frunte lui Dan Sova, inaintea votului pentru ridicarea imunitatii, conform B1 Tv.

 

Senatorul PSD Serban Nicolae se declara impresionat de discursul lui Dan Sova si reaminteste cazul fostului senator PSD Catalin Voicu, caruia i-a fost avocat: "A stat arestat preventiv timp de 16 luni fara sa faca denunturi (...) ca urmare a votului dat in Senat", a reamintit Serban Nicolae, subliniind faptul ca arestul preventiv este o masura menita sa previna o infractiune si nu trebuie luata dupa ani de zile de la comiterea presupuselor infractiuni."Cine dintre dvs resimte o stare de pericol aflandu-se in aceeasi sala cu Dan Sova", si-a intrebat senatorul PSD colegii, conform ziare.com
 

Senatorul UNPR Ruxandra Jipa: "Este un fapt iesit din comun, libertatea unui om este starea de normalitate. Ce pericol social reprezinta Dan Sova, astazi, colegul nostru, dupa un numar de nu stiu cati ani de la data la care i se imputa niste lucruri?". 
 

Senatorul PNL Tudor Barbu vorbeste despre separatia puterilor in stat si subliniaza ca Parlamentul este puterea legiuitoare.

"Am ascultat cutremurat ce a spus dl senator Dan Sova, m-a dus cu gandul la un abuz. (...) Constitutia, pentru a preveni abuzurile, a instituit aceasta imunitate parlamentara. Daca suntem la limita unui abuz, a politiei politice (...) stau si ma intreb ce vor spune colegii mei din presa despre acest parlament bi-sistem? Colegii mei au votat zeci de arestari in cazul doamnei Udrea, lider de partid, si trimiterea lui in beciul Politiei Capitalei. E o situatie similara: un demnitar al statului spune ca nu sunt probe sa fie arestat. Ce drept au senatorii liberali sa faca diferenta, sa se opuna puterii statului? Daca este un abuz atat de grav in cazul domnului Sova, care institutie o face si ce implicare politica e in spate? Ministrul Justiei este coleg de partid cu dl Sova, presedintele, guvernul nu pot fi invocate. Cine face acest grav abuz?", conform ziare.com
 

Senatorul PLR Ioan Ghise: "Arestarea sau procedura sunt etape de procedura care au ca finalitate trimiterea in judecata. De ce nu sunt trimisi in judecata? (...) Este o incercare metodica si consecventa a DNA si a Parchetului de discreditare a Parlamentului prin a-i pune aceasta bila fierbinte in brate: sa ne votam arestarea nu pentru fapte de demnitari. Aici sunt fapte de dinaintea conditiei de demnitar. De ce nu i-a trimis in judecata? De ce ni se cere noua sa decidem asupra arestarii, cat timp faptele nu s-au petrecut acum, in trecutul recent? Este bine sa cumpanim si sa votam potrivit constiintei fiecaruia. De regula, poporul este la fel de intelept ca mama, asa se spune".


Senatorul PNL Cristian Bodea: "Suntem noi mai presus de lege? Decizia finala apartine justitiei, noi nu avem dreptul sa ne substituim judecatorilor. Senatorii PNL vor vota astazi pentru cererea de incuviintare a arestarii senatorilor Dan Sova si Darius Valcov. Legile spun limpede ca judecatorul decide arestarea, nu parlamentul".

 

Senatorul PC Cristiana Anghel ii roaga pe colegii "de specialitate" sa ii explice daca sunt in legalitate acceptand sa ceara ei insisi arestarea lui Sova si Valcov. "Oricum, eu voi vota impotriva cererii respective. De achetare da, dar o arestare preventiva pentru un senator care n-a comis fapte cu violenta nu cred ca trebuie sa aprobam noi sau sa cerem, ca asta este. De ce sa cerem noi lucrul acesta?", si-a intrebat Anghel colegii.

 

Calin Popescu Tariceanu ii raspunde colegei sale invocand art. 72 pct 2 din Constitutie si reamintind ca toate cerintele de legalitate au fost verificate de comisia juridica.

 

Dan Sova este invitat din nou la microfon. "Le multumesc colegilor. Multumesc si colegului Atanasiu pentru doua afirmatii: prima ca nu a existat nimic ilegal si a doua ca dreptatea sa o faca magistratii. Asta imi doresc si eu. Adevarul si dreptatea sa fie lamurite de catre magistrati. De ce nu poate fi cercetat un om in libertate dupa 8 ani de la o presupusa complicitate la abuz in serviciu? Prin votul nostru de astazi am putea sa remintim cu tactul si intelepctiunea pe care Parlamentul a avut-o intotdeauna ca masura arestarii preventive este o masura exceptionala care nu se poate aplica decat in cazuri exceptionale, a spus el, conform ziare.com
 

Imi doresc sa am o veste buna in aceasta zi si reiterez rugamintea pe care am avut-o la primul cuvant de a vota impotriva acestei cereri pentru a-mi da sansa sa ma apar ca om liber si sa demonstrez ca nu am gresit cu nimic", a spus el, citat de ziare.com

 

DNA cere arestarea preventiva a lui Dan Sova

 

Cererea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) privind retinerea si arestarea preventiva a lui Dan Sova se bazeaza pe acuze grave. Procurorii vorbesc despre fals in documente, obstructionarea anchetei si o tentativa de a ascunde dovezi posibil incriminatoare. Concret, Sova ar fi dispus distrugerea hard-diskurilor din computerele societatii de avocati pentru a sterge urmele.

 

DNA a cerut, vineri, retinerea si arestarea preventiva a lui Dan Sova, in dosarul complexurilor Rovinari si Turceni. In cauza, anchetatorii vorbesc despre un prejudiciu total de peste 71 de milioane de lei, cauza in care Sova este acuzat de trei fapte de complicitate la abuz in serviciu.
 

Fals in documente

 

In 20 februarie 2015, au fost depuse la dosar un numar de 11 procese-verbale, din perioada 2005-2009. Despre aceste acte procurorii sustin ca sunt false.

“În legătură cu aceste documente există suspiciunea rezonabilă că sunt false, în sensul că sunt antedate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective, iar conținutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al suspectului Șova Dan-Coman, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistență juridică semnate cu complexele energetice Rovinari și Turceni”, se arata in comunicatul DNA.

Anchetatorii afirma ca in perioada decembrie 2005 – ianuarie 2009 au fost adoptate intre 20 si 30 de hotarari care aveau un continut diferit decat cel consemnat in cele 11 procese verbale.

“Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acțiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Șova Dan-Coman, activitate infracțională orientată în mod vădit în scopul obstrucționării anchetei fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale și implicit ale înfăptuirii justiției penale în general”, mai arata DNA.
 

Hard-uri distruse

 

O alta acuza se refera la o presupusa tentativa lui Dan Sova de a-si sterge eventuale dovezi ale faptelor anchetate in dosar.

Potrivit procurorilor, “a rezultat faptul că în cursul anului 2010, din dispoziția suspectului Șova Dan-Coman s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societății de avocați cu scopul de a compromite toate documentele și corespondența purtată pe mail între societatea de avocați și conducerile celor două complexe energetice”.

CITESTE SI: Calin Popescu Tariceanu, despre cererea privind arestarea lui Dan Sova: Imediat ce ajunge la Senat, va fi tratata cu maxima celeritate


Faptele de care este acuzat în dosar, conform DNA:

 

1.  În perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA „Șova și Asociații”. De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes).

 

2.  În perioada ianuarie – 13 februarie 2008, cu știință, în contextul litigiului dintre CET și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal, la data de 13 februarie 2008, contractul de asistență juridică între CET și SCA „Șova și Asociații”; de asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, obținând folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes).

 

3.  În perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA „Șova și Asociații”. De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes)

 

CITITI SI:

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22