Senatul voteaza astazi modificarile la legea avocaturii. DNA : Modificarile creaza o EXCEPTARE a unor categorii profesionale de la aplicarea dispozitiilor Codului de Procedura Penala

P.c. | 29.06.2015

Pe aceeași temă

Senatorii voteaza astazi, de la ora 17.00, proiectul de lege privind privind modificarea şi completarea legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, proiect criticat de DNA, care a aratat, intr-un comunicat trimis HotNews.ro, ca adoptarea modificarilor la legea avocaturii "ar avea drept consecinta nulitatea unor probe deja administrate in dosarele Directiei Nationale Anticoruptie, aflate atat in faza de urmarire penala, cat si pe rolul instantelor de judecata".

 

DNA precizeaza ca adoptarea modificarilor ar crea o exceptare a unor categorii profesionale de la aplicarea dispozitiilor Codului de Procedura Penala care trebuie sa se aplice tuturor persoanelor, indiferent de profesia pe care o exercita. Plenul Senatului ar urma sa voteze astazi o serie de modificari propuse la legea organizarii si exercitarii profesiei de avocat.

 

CITITI comunicatul DNA :

 

"Adoptarea unor astfel de modificari ar crea o exceptare a unor categorii profesionale de la aplicarea dispozitiilor Codului de Procedura Penala care trebuie sa se aplice tuturor persoanelor, indiferent de profesia pe care o exercita. Actualul Cod de Procedura Penala asigura suficiente garantii privind exercitarea activitatii de avocat precum si confidentialitatea relatiei avocat-client. În prezent, activitatile care determina efectuarea unor perchezitii sau alte actiuni investigative la sediul unor cabinete de avocatura, se pot realiza doar atunci ”când exista date ca avocatul savârseste sau pregateste comiterea unei infractiuni” , astfel de masuri fiind exercitate cu controlul prealabil al judecatorului.Adoptarea unui astfel de proiect ar avea ca si consecinta nulitatea unor probe deja administrate în dosarele Directiei Nationale Anticoruptie, aflate atât în faza de urmarire  penala, cât si pe rolul instantelor de judecata."

 

Victor Ponta si Dan Sova, principalii beneficiari ai modificarilor

 

Daca modificarile la legea avocaturii vor fi adoptate si intra in vigoare, printre marii beneficiari se numara Dan Sova si Victor Ponta, deoarece unul din efecte ar fi nulitatea actelor procedurale din dosarele in care sunt cercetati in calitatate de avocati, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Interdictia impusa procurorilor de a ridica orice comunicari intre avocat si client precum si de a face perchezitii informatice transforma cabinetele de avocatura in viitoare buncare bune de ascuns infractiuni, au mai declarat sursele citate. '

 

CITITI SI: Amendamente cu dedicatie pentru Ponta si Sova? Procurorii nu mai pot sechestra computerele avocatilor si nici comunicarile acestora cu clientii

 

Procurorii nu ar mai avea voie sa ridice inscrisuri, sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, nici a "suporturilor de sune, imagine si date", adica a calculatoarelor sau telefoanelor mobile apartinand avocatilor. Aceste prevederi sunt stabilite de unul dintre amendamentele admise la legea avocaturii depuse de senatorul PSD, Ioan Chelaru, si insusite de Comisia Juridica din Senat. Raportul Comisiei juridice cu aceste modificari a ajuns, marti, in plen, urmand ca miercuri sa fie votate modificarile la legea avocaturii. 
 

Un alt amendament depus tot de senatorul PSD Ioan Chelaru prevede ca avocatii nu raspund daca nu denunta fapte de coruptie despre care afla in exercitarea profesiei, sunt obligati sa o faca doar in cazurile de infractiuni cu violenta sau terorism.

 

Proiectul de lege care aduce o serie de modificari legii privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat  a fost inregistrata la Senat in decembrie 2014.Modificarile propuse de senatorul PSD Ioan Chelaru au fost adoptate in unanimitate in Comisia Juridica, care a elaborat un raport, luni, 22 iunie. Acest raport a fost trimis plenului si urmeaza sa fie supus votului in sedinta de miercuri, 24 iunie. De remarcat ca initiatori sunt, majoritatea, parlamentari-avocati.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22