Senatul voteaza legea prin care functionarii judecati pentru coruptie isi pastreaza functia

E.b. | 30.10.2017

Initiativa legislativa, depusa la inceputul anului de doi senatori liberali, prin care se cere ca functionarii publici sa nu mai fie suspendati din functie daca sunt trimisi in judecata pentru infractiuni de coruptie sau de fals se afla luni pe ordinea de zi a Senatului pentru vot final.

Pe aceeași temă

 

 

Initiativa a fost depusa de senatorii PNL Raducu Filipescu (foto) si Mircea Cazan, si a primit raport de adoptare din partea comisiilor Juridica si de Administratie din Senat, iar daca luni nu va fi votata de plenul Senatului, va fi adoptata tacit urmand a fi transmisa Camerei Deputatilor care este for decizional, conform ziare.com.

 

PNL s-a delimitat de initiativa lui Raducu Filipescu, insa nu a reusit sa il convinga pe acesta sa voteze impotriva ei in comisia de Administratie a Senatului, unde liberalul s-a abtinut.

 

In luna februarie, senatorul PNL Raducu Filipescu a depus la Parlament o propunere legislativa prin care functionarii publici sa nu mai fie suspendati din functie daca sunt trimisi in judecata pentru:

 

infractiuni de coruptie si de serviciu
infractiuni care impiedica infaptuirea justitiei
infractiuni de fals
infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii.

 

Liderul interimar al PNL de la acea vreme, Raluca Turcan, spunea ca proiectul de lege depus de senatorul liberal nu are girul PNL si nu va fi sustinut in Parlament.

 

"Masura suspendarii de drept din functie a functionarului public la momentul trimiterii in judecata pentru o serie de infractiuni prevazute in legea in vigoare este necesara si trebuie mentinuta", a declarat Raluca Turcan pe 1 martie.

 

Ea a afirmat ca acest lucru a fost constatat si prin decizii ale CCR. "PNL se delimiteaza de aceasta initiativa care nu a fost supusa dezbaterii si deciziei conducerii partidului", a subliniat Turcan.

 

In schimb, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca este de acord cu propunerea liberalului.

 

"Nu cred ca este o idee rea pentru ca trebuie sa ne obisnuim si cu principiul de prezumtie a nevinovatiei. Pana cand un om este condamnat, nu cred ca trebuie sa plece de la serviciu. Sunt de acord cu acesta propunere, sustinem", a declarat atunci liderul PSD.

 

In prezent, respectivul articol, pe care Filipescu il vrea abrogat, prevede ca raportul de serviciu se suspenda de drept atunci cand functionarul public este trimis in judecata pentru savarsirea unei infractiuni dintre cele mentionate anterior.

Senatorul liberal motiveaza depunerea initiativei legislative prin faptul ca suspendarea de drept a raportului de serviciu in situatia trimiterii in judecata a functionarilor publici reprezinta o discriminare a acestora fata de celelalte categorii de personal care isi desfasoara activitatea in aceeasi institutie publica.

 

Filipescu da exemplul Codului muncii, care prevede suspendarea de drept a raportului de munca doar in cazul arestarii preventive, sau a statutului alesilor locali.

 

Un alt argument adus de senatorul liberal este ca actuala prevedere din legea functionarilor publici incalca principiul prezumtiei de nevinovatie. "Concluzionam ca, pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa stabileasca vinovatia functionarului, nu consideram ca se impune suspendarea de drept a raportului de serviciu", scrie senatorul liberal in expunerea de motive a actului normativ.

 

Alaturi de Raducu Filipescu, au mai semnat propunerea legislativa si colegul sau de partid Mircea Cazan, senatorul UDMR Cseke Attila si senatorul PSD Eugen Teodorovici.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22