Pe aceeași temă
In aprilie 2013, maratonul din Boston (statul Massachusetts) – una dintre cele mai prestigioase curse de acest tip din lume – s-a incheiat in sange si haos. In 15 aprilie 2013, in jurul orei locale 2:49, doua bombe artizanale au explodat in apropierea liniei de sosire a cursei, pe strada Boylston. Trei oameni au fost ucisi atunci, alti 17 au ramas fara membre iar mai mult de 240 au suferit alte rani. Acum Justitia americana l-a gasit vinovat pe Djokar Tarnaev – principalul suspect, alaturi de fratele sau Tamerlan (ucis intr-un schimb de focuri cu politia) -, un tanar musulman de origine cecena. Tarnaev risca inchisoarea pe viata sau condamnarea la moarte.
Un tribunal din Boston l-a gasit vinovat, miercuri, pe Djokar Tarnaev de toate cele 30 de capete de acuzare, informeaza New York Times. Decizia luata in cazul celui mai grav atentat terorist pe pamant american de la 11 Septembrie 2001 este parte dintr-un proces in doua etape, juratii avand de hotarat acum ce fel de pedeapsa va primi Tarnaev: inchisoare pe viata sau condamnare la moarte.
(Maratonul din Boston, 2013. O editie insagerata.)
Situatia pare sa incline, totusi, catre o condamnare la inchisoare pe viata, in conditiile in care statul Massachusetts este recunoscut pentru opozitia fata de pedeapsa capitala, aceasta fiind abolita in 1984, iar o executie nu a mai fost aplicata din 1947. Totusi, Djokar Tarnaev risca o condamnare la moarte pentru ca a fost gasit vinovat de infractiuni federale.
Apararea
Inca de la inceput, avocatii tanarului Tarnaev nu au avut nicio speranta la achitare, recunoscand de la inceput implicarea sa in actul terorist. Apararea a construit treptat un plan exact pentru acest moment, astfel incat sa evite o condamnare la moarte. Avocatii au construit cazul bazat pe ceea ce ei considera a fi circumstante atenuante: faptul ca Djokar avea 19 ani la momentul atentatului, nu avea cazier si se afla sub influenta fratelui sau mai mare, Tamerlan.
De asemenea, avocatii vor sublinia aspecte personale din viata lui Djokar, aspecte despre care ei spun ca l-ar fi putut influenta pe acesta: situatia politica agitata din regiunea natala Cecenia si divortul parintilor sai.
Apararea s-a dovedit, de altfel, minima: avocatii lui Tarnaev au chemat la audieri patru martori care au depus marturii cumulate de cinci ore, pe durata procesului. Prin comparatie, acuzarea a chemat 92 de martori, timp de 15 zile.
Acuzarea
Sunt insa intrebari fata de eficienta tactica a apararii, in conditiile in care procurorii au venit cu un caz solid impotriva lui Djokar. De altfel, se pare ca juriul sprijina pozitia acuzarii.
Concret, a fost vorba despre un act terorist rece si calculat, a afirmat procurorul Aloke Chakravarty in fata instantei de judecata.
“A fost intentionat. A fost insetat de sange. A avut ca scop sa spuna Americii ca <nu vom mai fi terorizati de voi – noi va vom teroriza>”, a argumentat procurorul.
Djokar Tarnaev, a continuat acuzarea, s-a dovedit a fi un partener complet si egal al fratelui sau. Tanarul s-a confruntat in mod repetat cu situatii in care trebuia sa faca alegeri, nu a deviat niciodata de la plan, chiar si atunci cand fratele sau mai mare nu era in apropiere.
“Acestea au fost alegeri facute deliberart, au fost optiuni politice”, a subliniat procurorul Chakravarty. “Ochi pentru ochi; voi ne ucideti pe noi, noi va ucidem pe voi – asta a spus (Djokar – n.r.) si asta a facut”, a conchis acuzarea.