Sentinta in dosarul Posta Romana: Mihai Toader, fost director al institutiei, condamnat la 6 ani cu executare. Zsolt Naghi si Tudor Chiuariu SCAPA de inchisoare

Fara Autor | 27.11.2012

Pe aceeași temă

Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, a fost condamnat la 6 ani de inchisoare cu executare in dosarul Posta Romana, potrivit HotNews.ro.

Fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a fost achitat în dosarul referitor la avizarea consultativă a HG 377/2007 privind terenul din Calea Victoriei 133-135, relateaza si Mediafax. Zsolt Naghi, fost ministru al Comunicatiilor, a primit 3 ani si jumatate de inchisoare cu suspendare. Sentinta pronuntata marti de magistratii ICCJ nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

 

Andrei Marinescu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al CNPR, a fost condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare, iar pe Emanoil Lepădatu, directorul economic executiv al CNPR, la cinci ani de detenţie, transmite Mediafax.

Ioan Folfă, administratorul societăţii Topcadex 99, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

 

Dosarul Posta Romana

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada anilor 2005 - 2007, reprezentanţii Poştei ar fi contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developments SA, demers în care au fost implicaţi şi Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel societatea.

Prejudiciul cauzat statului prin înstrăinarea în mod ilegal a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135 este în valoare de 8.619.787 euro.

În 17 septembrie 2007, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a solicitat preşedintelui României, Traian Basescu, în temeiul art.12,16 al.2 şi art.19 din Legea 115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială cererea privind începerea urmăririi penale faţă de Zsolt Nagy - ministrul Comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei şi Tudor Alexandru Chiuariu - ministrul Justiţiei de atunci.

Prin cererea din data de 16 ianuarie 2008 a preşedintelui României, adresată ministrului interimar al Justiţiei, s-a solicitat declanşarea procedurilor legale pentru urmărea penală a numiţilor Zsolt Nagy - fost ministrul al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei şi Chiuariu Tudor Alexandru - fost ministrul al justiţiei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În 10 septembrie 2007, Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa că s-a sesizat în urma unei ştiri de televiziune cu privire la legalitatea unor achiziţii publice realizate de Compania Naţională Poşta Română, precum şi cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei instituţii sau ale angajaţilor săi în diferite firme.

DNA vorbea despre dosarul penal 218/P/2006, înregistrat în luna septembrie 2006, adică un an mai devreme, spunând că se efectuează acte premergătoare cu privire la legalitatea unor achiziţii publice realizate de Compania Naţională Poşta Română, precum şi cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei instituţii sau ale angajaţilor săi, în diferite societăţi comerciale, şi cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public şi privat al statului, ca urmare a acestor activităţi.

În acest dosar, în cursul lunii aprilie 2007, ca urmare a unei ştiri apărute la 25 aprilie 2007 pe postul de televiziune "The Money Channel" legată de asocierea Poştei Române cu două societăţi comerciale pe acţiuni, procurorii au extins verificările cu privire la modul în care, imobilul situat în Bucureşti, Calea Victoriei 133-135, definit ca fiind proprietate publică a statului, conform HG 550/1996 şi HG 1.034/2001, a fost constituit de către Compania Naţională Poşta Română ca aport la capitalul social al unei firme private SC Imopost Developments SA.

Cercetările au presupus, între altele, şi verificarea împrejurărilor emiterii HG 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de către Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Ministerul Justiţiei, precum şi a documentaţiei şi avizelor necesare, preciza DNA.

În apărarea sa, Tudor Chiuariu arăta că la avizarea HG 377/2007 privind terenul din calea Victoriei 133-135 din Capitală s-a avut în vedere certificatul de atestare a dreptului de proprietate al Companiei Poşta Română, iar decizia Executivului nu scoate terenul în cauză din proprietatea statului. Concret, HG 377/2007 nu schimbă în vreun fel regimul juridic al terenului în cauză.

Decizia de marţi poate fi contestată la completul de cinci judecători al ICCJ.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22