Serban Nicolae: Prevederile OUG 13 pot intra în vigoare în funcţie de decizia PSD/ALDE

E.b. | 10.02.2017

Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD şi preşedintele Comisiei Juridice, este de părere că judecătorii CCR au greşit atunci când au considerat că Ordonanţa 13 este abrogată definitiv şi au hotărât că sesizarea Avocatului Poporului rămâne fără obiect.

Pe aceeași temă


 

 

„CCR face o greşeală tehnică, voită sau nu, considerând OUG13 ca abrogată definitv şi ca atare, nejudecând pe fond! Tehnic, prin neadoptarea, în Parlament, a OUG14 şi eventuala adoptare a OUG13, o va face pe cea din urmă să producă efecte“, a explicat Şerban Nicolae, conform adevarul.ro.  

 

Curtea Constituţională nu a judecat pe fond Ordonanţa de Urgenţă numărul 13 pe motiv că, între timp, Guvernul a abrogat-o, „deci nu mai există“, după cum a spus preşedintele CCR, Valer Dorneanu. În cazul în care Parlamentul va respinge prin lege OUG nr. 14 - care a aborgat OUG nr. 13- va intra automat în vigoare vechea şi scandaloasa OUG nr. 13, care a scos lumea în stradă.

 

Valer Dorneanu, preşedintele CCR, a anunţat că sesizarea Avocatului Poporului pe OUG nr. 13 a fost declarată inadmisibilă, întrucât ordonanţa a fost între timp abrogată de Guvern. „Ordonanaţa nr. 13 nu mai există“, a spus Dorneanu. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. „Avocatul Poporului era îndreptăţit să ne sesizeze referindu-se la o ordonanţă care era în vigoare.

 

 

Conform legii, dacă Parlamentul respinge OUG nr. 14 (care a abrogat OUG nr. 13) atunci prevederile scandaloasei OUG nr. 13, vor intra în vigoare. Totuşi, chiar şi în situaţia acestui scenariu pesimist, OUG nr. 13 nu-şi va face efectele imediat. De ce? Legea de aprobare a unei ordonanţe urmează traseul unei legi obişnuite, deci trebuie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Până să o promulge, şeful statului o poate contesta din nou la CCR sau o poate reîntoarce în Parlament. De asemenea, şi Opoziţia o poate contesta la CCR.

 

Concluzia: OUG nr.13 ar putea intra în scurt timp vigoare, în ciuda faptului că a fost abrogată, ulterior, de Guvern printr-o altă ordonanţă de urgenţă (nr. 14). Dacă CCR ar fi dezbătut azi OUG nr. 13 pe fond şi ar fi declarat-o neconstituţională, subiectul ar fi fost închis, întrucât majoritatea PSD din Parlament era obligată să ţină cont de decizia CCR. Cum CCR n-a spus nici că e constituţională, nici că nu e, decizia  va fi din nou una politică şi va aparţine coaliţiei PSD-ALDE.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22