Pe aceeași temă
Serghei Riabkov, ministrul adjunct al afacerilor Externe al Rusiei, a acuzat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, faptul ca SUA foloseste argumente artificiale incercand sa justitifice in continuare nevoia de a construi scutul antiracheta in Europa, desi motivul invocat pana in prezent, amenintarea Iranului, nu mai poate fi luat in calcul, in urma rezolvarii dosarului nuclear iranian, relateaza Hotnews.
"Pentru Federatia Rusa este de neconceput utilizarea de rachete balistice cu raza medie de actiune asupra unor obiective din Europa". In opinia Moscovei, "acest lucru poate fi facut doar de teroristi, care prin definitie nu sunt in stare sa intre in posesia unor asemenea arme si sa le utilizeze". "Exclud decizii guvernamentale pe marginea unui asemenea scenariu", a spus Riabkov, informeaza agentia de presa TASS.
In acest context, Riabkov a subliniat ca, in opinia Moscovei, "Washingtonul foloseste in mod artificial argumente in vederea dezvoltarii sistemului de aparare antiracheta" (in Europa). "Dupa reglementarea problemelor din jurul programului nuclear iranian, administratia SUA se descurca tot mai greu cu argumentele si noi vom continua sa atragem atentia asupra acestui lucru", a avertizat ministrul adjunct de Externe al Rusiei.
Riabkov a mai spus ca, la ora actuala, nu exista niciun temei pentru a continua cu SUA dialogul privind reducerea arsenalului nuclear. "Nu vad niciun temei pentru a aborda in mod practic problema continuarii dialogului cu SUA in ceea ce priveste controlul asupra armelor nucleare si continuarea reducerii numarului acestora", a spus Riabkov.
Diplomatul rus a subliniat ca solutionarea acestor probleme nu depinde de cine va fi urmatorul presedinte al SUA, ci de "recunoasterea in SUA a faptului ca problema dezarmarii nucleare nu poate fi discutata in afara unui complex intreg de alti factori ce influenteaza stabilitatea strategica". "Acesti factori nu numai ca nu devin mai putini: ei devin tot mai multi", a spus Riabkov.
NATO creeaza o noua cortina de fier
Aleksandr Grusko, ambasadorul rus la NATO, a acuzat Alianta ca se foloseste de criza din Ucraina pentru a crea o noua “cortina de fier” in Europa. Din punctul sau de vedere, diplomatul rus crede ca “organizatia in sine, creata in anii Razboiului Rece pentru anumite scopuri, inainte de toate pentru asa-numita descurajare a Uniunii Sovietice, se simte foarte neconfortabil in conditiile absentei unui adversar.
Criza din Ucraina a fost folosita pentru ca NATO sa revina la inceputurile sale”, a subliniat Grusko.
Folosindu-se de asa-zisele “amenintari din Est”, mai arata oficialul rus, Washingtonul impune aliatilor suplimentarea bugetelor militare. “De fapt, NATO creeaza o noua cortina de fier in Europa”, a conchis Aleksandr Grusko.