Serviciul Roman de Informatii si-a depasit cadrul legal, sustine fostul procuror sef al DNA, Daniel Morar: Urmarirea dosarelor pana la solutionare, de neacceptat

T.d. | 04.06.2015

Pe aceeași temă

Serviciul Roman de Informatii “si-a depasit cadrul legal”, sustine fostul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar. Actual judecator la Curtea Constitutionala, Morar sustine ca responsabilitatile procurorilor si ale SRI sunt complementare, insa trebuie separate.

SRI nu face niciun favor procurorilor prin faptul ca trimite informatii la parchet, pentru ca sunt obligati prin lege in acest sens, sustine Morar intr-un interviu pentru Adevarul, citat de HotNews.

Morar afirma ca SRI  "si-a depasit cadrul legal" cand a amenintat judecatorii Curtii in timpul dezbaterii legilor Big-Brother. Judecatorul CCR califica drept "de neacceptat si de neinteles" declaratiile potrivit carora institutia urmareste dosarele pana la a solutionarea definitiva.

In ce priveste incercarile de intimidare pe care SRI le-a adresat anumitor judecatori ai Curtii Constitutionale, Daniel Morar precizeaza ca "acest lucru nu se intampla intr-un stat civilizat", iar SRI a facut acest lucru fiind probabil sub impresia ca au multa putere.

El mai arata ca, in timpul mandatului sau la conducerea DNA, in comunicatele institutiei nu a aparut niciodata precizarea: “Acest dosar s-a realizat cu sprijinul SRI”.

Un dosar este realizat cu sprijinul multor oameni. Te-a sprijinit si paznicul de la firma care te-a lasat sa intri, sa faci perchezitia”, explica Morar, subliniind ca “un asemenea sprijin nu are ce sa caute mai mult decat in limita”.

In ce priveste asa-zisul binom SRI-DNA, Daniel Morar sustine ca efortul anticoruptie este responsabilitatea procurorilor, iar SRI nu dispune de legitimitate de a-si depasi atributiile impuse de lege.
 

Fragment din interviu:

Rep: Se vorbeste de un binom SRI-DNA. Iar in interviul pe care ni l-a acordat, presedintele Basescu spunea ca SRI risca sa devina prea puternic. Ati avut senzatia ca SRI-ul se intareste si devine periculos?

DM:
"Cat timp am condus DNA-ul, SRI a avut un rol - hai sa nu-i spunem periferic, dar a avut un rol in limitele legii. Ceea ce spunea legea este ca serviciile de informatii - acum toata lumea se cantoneaza pe SRI ca e cel mai activ, trebuie sa trimita la Parchete toate informatiile pe care le obtin in cadrul activitatii specifice. Nu fac un favor nimarui , nici acestei tari, nici DNA-ului, nici procurorilor , ofiterii SRI care trimit informatiile la parchet, pentru ca sunt obligati prin lege. Cealalta atributie a serviciilor de informatii - in speta a SRI-ului - este de a asigura sprijinul logistic pentru interceptari pentru ca ei detin toata logistica pentru interceptari in Romania si toate interceptarile se fac prin logistica SRI. Cam aici trebuie cantonata activitatea si implicarea SRI in lupta anticoruptie. Pentru ca atunci cand dupa 1990 li s-au luat serviciilor de informatii atributiile judiciare s-a avut in vedere un lucru elementar: nu poti sa fii in acelasi timp un detinator al unor informatii enorme, importante si sa si poti sa faci dosare penale. Pentru ca ai avea prea multa putere. De aceea, anticoruptia este in responsabilitatea totala si expresa a procurorilor si a ofiterilor de politie, asa cum Justitia - vizavi de discutia de acum, cum urmaresc cei de la SRI dosarele pana la capat - este in intregime atributul judecatorilor. Prin urmare, nu au legitimarea nici constitutionala, nici legala de a face mai mult decat ce va spun”, a spus Morar.

 

  • In 30 aprilie, generalul SRI Dumitru Dumbrava spunea intr-un interviu pentru juridice.ro:

"Concret, daca in urma cu cativa ani consideram ca ne-am atins obiectivul odata cu sesizarea PNA, de exemplu, daca ulterior ne retrageam din campul tactic odata cu sesizarea instantei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) ca misiunea noastra a fost incheiata, in prezent ne mentinem interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze. Aceasta maniera de lucru, in care suntem angrenati alaturi de procurori, politisti, judecatori, lucratori ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveala punctual si aspecte care tin de coruptia sistemului judiciar, in limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate".

Afirmatia generalului a provicat critici puternice din partea asociatiilor de magistrati. Mai multi judecatori au sesizat inspectia judiciara a CSM, solicitand Consiliului sa apere independenta Justitiei de posibila influenta a SRI. Presedintele Klaus Iohannis a fost invitat chiar de un membru CSM sa medieze acest conflict intr-o viitoare sedinta a consiliului.


Citeste integral pe Adevarul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22