Sesizat pentru OUG a rectificării, Ciorbea ar sesiza CCR pentru un conflict Președinție-Guvern

Dora Vulcan | 06.09.2018

Avocatul Poporului Victor Ciorbea spune că va analiza nu doar cererea preşedintelui Iohannis de sesizare a CCR împotriva OUG a a rectificării bugetare, dar ia în calcul și posibilitatea existenței unui conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Guvern.

Pe aceeași temă

 

 

 Un răspuns abil și insinuant dat de Avocatul Poporului cererii președintelui țării de a sesiza CCR împotriva OUG a  rectificării bugetare, făcută fără ca Dăncilă să mai aștepte vreun aviz al CSAT. 

 

Ciorbea spune că mai degrabă vede un conflict juridic Președinție-Guvern și dă asigurări că va prăbuși biblioteca pentru a studia jurisprudența în domeniu. 

 

"În acest sens, Avocatul Poporului a dispus, încă de miercuri, 5 septembrie 2018, identificarea şi studierea jurisprudenţei Curţii Constituţionale a României, referitoare la eventualele implicaţii constituţionale ale adoptării unor acte normative în absenţa avizului consultativ, în general, respectiv a avizului consultativ al CSAT, în special. În acelaşi timp, este examinată atât jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), cât şi cea a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia). Jurisprudenţa instituţiilor sus-amintite este analizată şi cu privire la posibila existenţă a unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Guvern. De asemenea, sunt examinate atât Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, cât şi alte reglementări aplicabile în materie", se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului. 

 

 

În schimb, spune că așteaptă argumentația președintelui pentru sesizarea pe care Iohannis i-a cerut să o facă la CCR.

 

În paralel cu propriile demersuri, Avocatul Poporului aşteaptă prezentarea, de către reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale, a argumentelor juridice pe baza cărora a fost formulată solicitarea publică a şefului statului, precizează sursa citată.

  

(sublinierile aparțin redacției)

 

Replica sa lasă astfel de înțeles că cererea lui Iohannis nu este întemeiată, punând astfel sub semnul întrebării temeinicia ei, pentru că e de datoria sa să găsească argumentele juridice pentru sesizarea CCR, cum de altfel a și dat asigurări că va face pentru conflictul pe care el l-a sesizat.

 

 

 

 

Context

 

 

Iohannis cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR: guvernul forțează limitele Constituției 

 

 

Președintele Klaus Iohannis critică Guvernul pentru că a adoptat rectificarea bugetară fără aviz al CSAT și spune că Executivul are o agendă paralelă cu cea a românilor. El cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR pentru a verifica în ce măsură OUG de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 respectă Constituția. 

 

 

Comunicatul Administrației Prezidențiale

 

 Președintele României condamnă ferm adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvern, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, condamnă ferm adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvernul condus de Prim-ministrul Viorica Dăncilă, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Este inadmisibilă această abordare a Executivului, în condițiile în care avizul CSAT este obligatoriu atunci când sunt afectate bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale.

 

Ignorând cu bună știință necesitatea avizului CSAT, Guvernul se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare. Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificării bugetare în aceste condiții demonstrează lipsa evidentă a dorinței de dialog a Guvernului în interesul cetățenilor. Este o nouă acțiune care arată agenda paralelă pe care Guvernul Dăncilă o are cu agenda reală a românilor și o încercare de a abate atenția opiniei publice de la problemele grave la care Guvernul nu este capabil să găsească soluții. Pesta porcină africană este cel mai elocvent exemplu de criză generată de lipsa măsurilor pe care Executivul avea datoria să le adopte, astfel încât să fie stopată răspândirea virusului și să fie evitate pagubele imense pe care în prezent vedem că le suportă crescătorii de porcine și populația.

 

Președintele Klaus Iohannis avertizează încă o dată că lipsa de viziune și de responsabilitate, cât și modul dezastruos în care a fost gestionată activitatea guvernamentală fac previzibilă intrarea României în dificultăți majore. Responsabili pentru situația complicată în care este împinsă țara noastră sunt atât membrii foarte slab pregătiți ai Guvernului, cât și partidele politice care susțin în continuare cel mai incompetent guvern din ultimii 30 de ani.

 

Președintele României consideră că această rectificare bugetară este una necesară și, tocmai de aceea, și-a manifestat întreaga disponibilitate pentru a discuta cu Guvernul și a găsi soluțiile potrivite.

 

Ședința CSAT care a avut loc marți, 4 septembrie a.c., s-ar fi putut încheia cu un aviz negativ, însă Președintele Klaus Iohannis a considerat că singura cale de a ieși din acest impas, în beneficiul României, este dialogul instituțional. Acestei invitații la colaborare loială în interesul public, Guvernul îi răspunde prin obtuzitate politică, preferând să întrețină un conflict, care îi afectează direct pe cetățeni.

 

Din păcate, nu este prima dată când Guvernul și Prim-ministrul refuză dialogul instituțional cu Președintele României, preferând ca, în locul atribuțiilor constituționale și al cooperării loiale, să pună indicațiile primite de la conducerea de partid.

 

Dincolo de vulnerabilitățile de fond ale actualei construcții bugetare, prin adoptarea rectificării bugetare în absența avizului CSAT, fie el pozitiv sau negativ, Guvernul forțează limitele Constituției. Acest demers reprezintă o deraiere gravă de la principiul colaborării loiale pe care ar trebui să se întemeieze funcționarea democratică și eficientă a instituțiilor statului român.

 

Decizia Prim-ministrului de a refuza dialogul instituțional pe o problemă urgentă și de importanță deosebită conduce astfel la un blocaj instituțional. Un asemenea comportament nu poate rămâne nesancționat. Ca atare, în vederea realizării rolului constituțional de a veghea la buna funcționare a autorităților publice, Președintele României va uza de toate prerogativele pe care Legea fundamentală i le conferă.

 

În acest sens, Președintele României solicită public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pentru a verifica în ce măsură Ordonanța de urgență de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 îndeplinește exigențele constituționale de adoptare.

 

 

 

 

Viorica Dăncilă refuză invitația lui Iohannis și adoptă rectificarea bugetară fără aviz CSAT

 

Președintele României a invitat, pentru joi la ora 11:30, Guvernul Dăncilă, la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu privire la aspecte care țin de rectificarea bugetară, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale. Dănccilă adopta rectificarea bugetara prin OUG.

 

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri că guvernul merge mai departe cu rectificarea bugetară, în ciuda lipsei unui aviz CSAT. Dăncilă a declarat în deschiderea ședinței de Guvern că ”soluția aleasă de Guvern e să meargă mai departe cu adoptarea rectificării. Ne-am îndeplinit obligația de a informa CSAT, ne îndeplinim responsabilitatea de a continua responsabilitatea în finanțare”.

 

Dăncilă a cerut, la fel ca ministrul Finanțelor, desecretizarea stenogramelor de la ședința de marți a CSAT, suspendată de președinte pe motiv că nu a putut ajunge la un consens între instituțiile de siguranță pe rectificare.

 

Fără aviz al CSAT, adoptarea rectificarea bugetara prin OUG nu poate fi contestată decât în Parlament, care va trebui să promulge legea de aprobare a ordonanței. Dată fiind majoritatea parlamentară acest lucru este imposibil, așa că doar Constituția și Statul de Drept vor avea de suferit.

 

 

 

 

Comunicatul integral al președinției emis înainte de ședința de guvern de miercuri:

 

Potrivit art. 119 din Constituție, Consiliul Suprem de Apărare a Țării organizează și coordonează unitar activitățile care privesc apărarea țării și securitatea națională, participarea la menținerea securității internaționale și la apărarea colectivă în sistemele de alianță militară, precum și la acțiuni de menținere sau de restabilire a păcii.

 

Totodată, în aplicarea acestor dispoziții, art. 3 din Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării instituie caracterul obligatoriu al hotărârilor CSAT pentru autoritățile publice și instituțiile publice la care se referă. De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 13 din același act normativ, membrii CSAT sunt răspunzători de respectarea hotărârilor adoptate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Prin urmare, inclusiv în cazul proiectelor de acte normative inițiate sau emise de Guvern cu privire la propunerile de buget ale instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, membrii Guvernului care au și calitate de membri ai CSAT poartă aceeași responsabilitate cu privire la hotărârile adoptate în cadrul CSAT.

 

În ceea ce privește bugetele instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, acestea au fost discutate în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării din data de 28 noiembrie 2017, când s-a emis Hotărârea CSAT nr. 140/2017 privind proiectele de buget pentru anul 2018 ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază și ale Serviciului de Telecomunicații Speciale.

 

Proiectele de buget au fost avizate, conform documentelor înaintate de Ministerul Finanțelor Publice. Alocațiile bugetare pe anul 2018 pentru fiecare dintre aceste instituții sunt cele prevăzute în anexa Hotărârii nr. 140/2017 și au caracter obligatoriu pentru membrii Guvernului până la emiterea unei alte hotărâri.

 

În consecință, rolul constituțional al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, caracterul obligatoriu conferit de lege hotărârilor acestei autorități publice, precum și dezideratele și angajamentele asumate atât de Președintele României, cât și de Parlament, prin Strategia națională de apărare a țării pentru perioada 2015–2019, aprobată prin Hotărârea Parlamentului nr. 33/2015, impun Guvernului responsabilitate în stabilirea resurselor bugetare necesare funcționării instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale.

 

Având în vedere aceste aspecte, în temeiul dispozițiilor art. 80 și ale art. 86 din Constituție, Președintele României a decis invitarea Guvernului pentru consultări în data de 6 septembrie a.c., ora 11:30, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte care țin de rectificarea bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită.

 

Ulterior acestor consultări, Președintele României urmează să convoace o nouă ședință a CSAT în vederea reluării discuțiilor referitoare la avizarea rectificării bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22