Sesizările USR la modificările făcute legilor Justiției, discutate astăzi de CCR

Dora Vulcan | 21.02.2018

CCR judecă miercuri sesizările USR făcute la legile Justiției, care au la bază și alte motive de neconstituţionalitate decât cele sesizate de PNL şi de Curtea Supremă și judecate deja de CCR.

Pe aceeași temă

 

 

USR a sesizat luna trecută CCR cu privire la modificările făcute de coaliția PSD-ALDE și UDMR la cele trei legi ale Justiției, invocând faptul că a găsit și alte motive de neconstituţionalitate decât cele sesizate de PNL și judecătorii Curții Supreme.

 

 

Proiectele încălcă obligaţiile rezultate din aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene. spune liderul USR Dan Barna:

 

"Juriştii USR au găsit noi motive de neconstituţionalitate faţă de sesizările deja depuse la CCR de ICCJ şi PNL pe legile justiţiei. De exemplu, ICCJ nu a invocat în sesizare motive extrinseci, de procedură, ci s-a limitat la atacarea unor articole individuale, în timp ce USR a arătat în sesizare că cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei au fost adoptate cu încălcarea principiului bicameralismului şi principiului respectării legii, precum şi cu încălcarea ordinii de sesizare a Camerelor Parlamentului. De asemenea, juriştii USR au arătat în sesizare că proiectele încălcă obligaţiile rezultate din aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene. În ceea ce priveşte motivele intrinseci de neconstituţionalitate, USR a contestat în plus faţă de ÎCCJ separarea strictă a carierelor judecătorilor şi procurorilor şi diminuarea atribuţiilor plenului CSM în favoarea secţiilor separate.

 

Preşedintele USR mai spunea că sesizările au fost finalizate de către USR anul trecut, dar nu au fost depuse din cauza numărului insuficient de semnături.

 

Sesizările au fost semnate de toţi cei 27 de deputaţi ai partidului, de 16 deputaţi PMP, de patru independenţi şi de trei deputaţi PNL.

 

Modificările asupra celor trei legi ale Justiţiei adoptate la sfârşitul anului trecut de către Parlament - Legea 317 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi Legea 304/2004 privind organizarea judiciară - au fost constestate la CCR şi de către PNL şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar CCR a decis în cazul tuturor celor trei legi că modificările sunt parţial neconstituţionale, amintește News.ro. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22