Shhaideh este de nerefuzat? Dragnea are în spate votul, Iohannis un articol din Constituţie

E.b. | 22.12.2016

Sevil Shhaideh ar putea să se alăture unei liste care îi cuprinde pe Lucian Croitoru, Liviu Negoiţă, Liviu Voinea şi, nu în ultimul rând, Klaus Iohannis. Sunt premierii propuşi, dar care nu au mai ajuns la Palatul Victoria, în pofida majorităţii care îi susţinea.

Pe aceeași temă

  


Klaus Iohannis şi-a oferit un răgaz de câteva zile pentru a lua decizia finală, ar putea ajunge să solicite PSD o altă propunere, după ce anunţase că numele noului prim-ministru va fi unul "negociat".

 

Realitatea relaţiilor încordate din ultimii ani dintre preşedinte şi şefii partidelor, în desemnarea noilor premieri, ne arată că nu există oferte de "nerefuzat", aşa cum a promovat-o Liviu Dragnea pe Sevil Shhaideh, dar soluţia amânării este o carte nouă în acest joc. Jocul este însă vechi, şi l-am mai văzut între Traian Băsescu şi PSD/PNL, însă acum se joacă pe un teren nou, cel al unei majorităţi PSD-ALDE-UDMR imposibil de ignorat. Cu excepţia liberalilor, care par să fi aflat ultimii că o coaliţie de dreapta nu poate fi realizată, toată lumea a acceptat că viitorul premier va fi de la PSD, scrie News.ro.

 

 

Nu doar un executant

 

 

Aşa că preşedintele Iohannis foloseşte singura pârghie pe care o are la dispoziţie şi vrea să decidă "cine" din PSD va fi premier. Vrea să arate că nu este doar un executant al dorinţelor din Kiseleff, indiferent cât de mare este acea majoritate pe care o au social-democraţii şi aliaţii lor.

 

Liviu Dragnea are în spate un vot popular masiv şi o majoritate certă, Iohannis are doar un articol constituţional, care îi permite să "desemneze" premierul după consultări.


Amânarea desemnării premierului este genul de decizie care pare improbabilă înainte de a fi luată şi complet previzibilă după ce se întâmplă. Iohannis pare să fi ajuns la această decizie imediat după ce PSD a pronunţat, în consultările de miercuri, numele lui Sevil Shhaideh. La finalul consultărilor de joi, preşedintele a ieşit la declaraţii la mai puţin de o oră de la încheierea discuţiilor cu ultima delegaţie, cea a minorităţilor naţionale. Încă de dimineaţă, nici nu se punea problema ca fotografii şi cameramanii să intre la declaraţii, aşa cum se întâmplă în cazul anunţării prim-miniştrilor. La ora 14.00, pe pupitrul de la Palatul Cotroceni se afla o singură foaie de hârtie, care conţinea cele câteva fraze pe care, aproape laconic, preşedintele le-a rostit la finalul a două zile de negocieri. Consultările cu partidele s-au încheiat, a spus Iohannis, iar în următoarele zile va avea ”discuţii pe aceste teme".

 

 

Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate

 

 

Iohannis păstrează însă misterul cu privire la cei cu care va purta aceste "discuţii". O variantă ar fi, desigur, să discute cu cei din PSD, pentru a fi convins că Shhaideh este o variantă bună. Discuţii pot fi purtate chiar cu premierul desemnat al social-democraţilor. Chiar Iohannis spunea zilele trecute că premierul va fi rezultatul unei "negocieri". Însă, având în vedere dezvăluirile din ultimele două zile cu privire la legăturile pe care Sevil Shhaideh le are cu regimul de la Damasc, prin soţul ei, pot fi luate în calcul discuţii şi cu unele instituţii, nu doar cu persoane.


Cert este că prezenţa în echipa lui Iohannis a consilierului prezidenţial pe probleme de securitate, Ion Oprişor, şi a consilierului prezidenţial pentru politică externă Bogdan Aurescu la aceste consultări nu este întâmplătoare. Nu poate fi.

 

 

Avertismentul lui Băsescu

 

 

Scenariul amânării este cu atât mai complicat cu cât chiar Traian Băsescu, liderul PMP, a vorbit după consultări despre un "avertisment" transmis preşedintelui cu privire la soţul lui Shhaideh, fără însă a mai vrea să facă alte comentarii "publice" în acest moment.


Nu este astfel exclus ca la finalul acestor zile care ne mai despart de anunţul final al lui Klaus Iohannis să aflăm că social-democraţii vor trebui să vină cu o altă propunere. Totul depinde de cât de solide vor putea fi argumentele preşedintelui, având în vedere că Legea fundamentală îi permite un spaţiu de manevră limitat.

 

 

Opţiunile lui Dragnea, limitate 

 

 

În celalălt capăt al mesei stă Liviu Dragnea, cu acea super-majoritate pe care a reuşit să o formeze, însă cu o problemă destul de mare: în eventualitatea unui refuz de la Palatul Cotroceni în ceea ce o priveşte pe Shhaideh, opţiunile lui sunt la fel de limitate. Pe de o parte, a şi anunţat că nu va face altă nominalizare (rezumându-se la a spune că problema se va muta "în altă parte"), dar se confruntă şi cu o penurie de figuri în partid care ar putea să facă la fel de bine ceea ce ar putea Sevil Shhaideh: să conducă un Guvern controlat din sediul PSD, fără a risca să devină un rival al actualului şef al PSD.

 

 

Tema suspendării, în şoaptă

 

 

Amânarea decisă joi de Klaus Iohannis pare un gest care să îi ofere suficient timp pentru a vedea dacă există motive solide pentru a o respinge pe Shhaideh, numită de opoziţie un interpus al lui Dragnea, dar şi care va fi reacţia din Kiseleff. Tema suspendării este vânturată în spaţiul public, însă mai mult în şoaptă, şi este, de altfel, puţin probabilă. Iohannis poate încerca astfel să forţeze mâna PSD de a veni cu un alt premier, o soluţie mai puţin pe placul lui Liviu Dragnea.


Iohannis îşi joacă astfel şansa celui de-al doilea mandat, de care depinde capacitatea lui de a face opoziţie PSD, iar Liviu Dragnea îşi joacă propria şansă de a ajunge premier. Totul stă în acest premier "intermediar" pe care l-ar dori social-democraţii şi pe care Klaus Iohannis nu vrea să îl ofere pe tavă.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22