Pe aceeași temă
La Biroul Permanent al PSD, care se întrunește dimineață, liderul PSD Liviu Dragnea va propune ca Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb să rămână în continuare în Guvern, în ciuda prejudiciilor de imagine. Cu Rovana Plumb, care ar vrea să demisioneze din guvern, Dragnea ar fi făcut un schimb: să rămână în guvern cu promisiunea susținerii sale în Parlament împotriva cererii DNA de ridicare a imunității. Schimbul s-ar face și pentru că în PSD circulă deja informația că DNA ar urma să formuleze o cerere similară pe numele lui Dragnea iar PSD nu riscă să fie inconsecvent. Pentru că, se subînțelege, partidul va fi strâns unit în jurul liderului său și-l va susține împotriva oricărei posibile cereri de acest tip formulate de DNA. Calculul strategic denotă, însă, un amănunt interesant: confirmarea temerii lui Dragnea și a PSD că acesta este următorul pe lista DNA. Dacă se știe nevinovat, de ce se teme? Interesantă este și tăcerea locvacelui Tudose, care nu a ieșit să-și apere miniștrii din momentul în care cele două ministrese au ajuns vizate de ancheta DNA.
Conducerea PSD se reunește luni dimineaţă pentru a stabili strategia politică, după ce vicepremierul Sevil Shhaideh a fost pusă sub acuzare de procurorii DNA în dosarul privind trecerea lacului Belina în proprietatea Consiliului Judeţean Teleorman, condus, direct sau prin apropiaţi, de Liviu Dragnea iar în Parlament trebuie să se voteze ridicare imunității Rovanei Plumb, deputat și ministru al Fondurilor Europene.
Surse din PSD au declarat pentru Adevărul că partidul îi va cere lui Shhaideh să nu demisioneze din funcţie, în ciuda presiunilor mediatice. Shhaideh, unul dintre puţinii oameni în care Liviu Dragnea are încredere, este un minisru-cheie în Guvern: din pixul său pleacă banii dinspre Ministerul Dezvoltării către baronii locali ai PSD, care, la rândul lor, îi asigură lui Liviu Dragnea liniştea în partid.Aceleaşi surse susţin că Liviu Dragnea se teme că, în cazul în care o retrage pe Shhaideh din Guvern, premierul Mihai Tudose va insista să-şi impună el un om la conducerea Ministerului Dezvoltării, tocmai pentru a încerca să controleze partidul.
„Trebuie să evităm un nou caz Grindeanu. Sigur, Mihai Tudose nu e Grindeanu, dar nu poţi să bagi mâna în foc pentru nimeni“, a comentat unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru „Adevărul“, în condițiile în care PSD a trecut deja prin experiența traumatizantă a îndepărtării propriului premir prin moțiune de cenzură, după ce Sorin Grindeanu a refuzat să demisioneze în urma unor controverse cu Liviu Dragnea, care i-a retras susținerea.
Jurnaliștii de la Adevărul remarcă, însă, ăcerea lui Mihai Tudose pe acest subiect de când DNA a pus-o sub urmărire penală pe Shhaideh, ceea ce lasă loc interpretărilor. Premierul nu a scos niciun cuvânt, nu a postat niciun mesaj pe Facebook şi nu a fost prezent la nicio emisiune TV. Cei care le-au apărat în presă pe Sevil Shhaideh şi pe Rovana Plumb au fost Niculaie Bădălău şi Paul Stănescu, cunoscut ca locotenenţi“ai lui Liviu Dragnea în partid.
Întrebat dacă Shhaideh ar trebui să demisioneze din Guvern, Paul Stănescu a răspuns: „ De ce să-şi dea demisia? E condamnată, are hotărâre definitivă şi irevocabilă, e condamnată să-şi dea demisia? Nu înţeleg de ce să-şi dea demisia? Nu trebuie să-şi dea demisia. Eu voi susţine ca Sevil Shhaideh să nu-şi dea demisia”. La rândul său, Niculae Bădălău a spus că Shhaideh si Plumb sunt "doi ministri foarte buni, cu experienta vasta", declarandu-se convins ca actele normative vizate de ancheta DNA au fost "intocmite corect".
Rovana Plumb rămâne cu imunitate dacă nu-și dă demisia din guvern, așa cum ar intenționa
Procurorii DNA au cerut Camerei Deputaţilor, condusă de Liviu Dragnea, să-i ridice imunitatea Rovanei Plumb, deputat şi ministru pentru Fonduri Europene, cercetată şi ea în dosarul „Belina“. Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că „nici nu se pune problema“ ca Rovana Plumb să rămână fără imunitate. De altfel, potrivit unor surse politice. Plumb a vrut să-şi dea demisia, dar Liviu Dragnea a convins-o să renunţe la această idee, urmând ca majoritatea să să asigure că nu-i va fi ridicată imunitatea.
Liderii PSD se aşteaptă ca zilele viitoare procurorii să ceară ridicarea imunităţii şi pentru Liviu Dragnea, semnatar al hotărârii de Guvern din 2013 prin care lacul Belina a ajuns la CJ Teleorman. Or, în aceste condiții „Nu putem să votăm într-un fel pentru Rovana şi invers pentru Dragnea“, susţin sursele citate.
O singură temere au liderii social-democraţi: presiunea străzii.
„Asta trebuie să discutăm noi foarte clar luni. Cum reacţionăm dacă iese lumea în stradă“, au conchis sursele „Adevărul“.
Oricum, până ca deputaţii să voteze ridicarea imunităţii Rovanei Plumb, vor mai trece două săptămâni, potrivit regulamentului.