Simulare: Dacă Rusia ar începe un război în Europa, forțele NATO ar fi învinse în 3 zile

Iulian Popescu | 04.02.2016

O simulare realizată de think tank-ul RAND Corp împreună cu militari și experți civili americani arată că un asalt al Rusiei în zona statelor baltice ar depăși forțele NATO în cel mult trei zile, scrie Realitatea TV.

Pe aceeași temă

 

Potrivit simulărilor, blindatele Rusiei ar ajunge la Tallinn sau Riga, sau în ambele capitale, în 36 până la 60 de ore, iar forțele americane și cele ale statelor baltice s-ar dovedi incapabile să reziste asaltului și ar suferi pierderi considerabile.

 

Concret, forțele care s-ar înfrunta ar fi 22 de batalioane rusești și 12 batalioane NATO, acestea din urmă formate din trupe ale statelor baltice și militari aliați, inclusiv americani, trimiși rapid pe calea aerului pe front.

 

Raportul de forțe ar fi însă dramatic de partea Rusiei. În vreme ce forțele NATO sunt în mare parte infanterie ușoară, susținută de un număr limitat de blindate, toate batalioanele rusești sunt motorizate, mecanizate sau unități de tancuri, scrie Realitatea TV.

 

Odată statele baltice ocupate, SUA și aliații NATO, spune raportul, ar putea alege să lanseze un contraatac, care ar atrage însă un răspuns major al Rusiei, ce ar interpreta acțiunea ca pe o amenințare la adresa teritoriului său.

 

Alternativ, Occidentul ar putea amenința Rusia cu un răspuns la scară mare, ce ar include armele nucleare. O a treia opțiune ar fi cedarea temporară a terenului pierdut, ceea ce ar declanșa un nou Război Rece.

Toate trei opțiunile sunt sumbre, concluzionează experții.

 

Raportul arată practic faptul că NATO a fost prins pe picior greșit de o Rusie resurgentă și imprevizibilă, care și-a crescut semnificativ cheltuielile cu Apărarea în urma anexării Crimeei și a intervenției în estul Ucrainei. Autorii analizei spun că SUA și aliații săi nu au suficienți militari și în primul rând nu dispun de blindate pentru a face față unui eventual atac, mai scrie Realitatea TV.

 

Există însă soluții. Raportul apreciază că șapte brigăzi, inclusiv trei brigăzi de blindate, susținute de avioane și de artilerie, ar fi de ajuns pentru a stopa un avans rapid al forțelor ruse. Nu toate trebuie poziționate la fața locului.

 

O mare problemă rămâne cea a echipării cu blindate. Transportarea blindatelor din SUA ar dura câteva săptămâni, deci opțiunea nu e viabilă. Aliații europeni nu dispun de divizii de blindate care să poată să fie angajate rapid într-o luptă.

 

O variantă ar fi, prin urmare, prepoziționarea unor echipamente - tancuri și vehicule de infanterie în Germania. Personalul ar urma să fie transportat rapid din SUA, urmând ca blindatele să ajungă pe front în 7 până la 10 zile.

 

De notat că forțele astfel alcătuite nu ar reuși să respingă definitiv un atac rusesc, dar ar încetini semnificativ avansul și ar acționa practic ca un mijloc de descurajare.

 

Pe 1 februarie, presa americană scria despre intenția administrației Obama de a acorda mai multă atenție flancului estic al NATO, pe linia statelor baltice-Polonia-România. Ca răspuns la agresivitatea Federației Ruse în regiune, Washingtonul pregătește pentru 2017 un buget de mai bine de patru ori mai mare decât cel actual de 789 de milioane dolari. Cele 3,4 miliarde de dolari destinate cheltuielilor militare americane în Europa, în 2017, vin ca reasigurare a aliaților estici în fața Moscovei.

 

Marți, secretarul american pentru Apărare afirma că Pentagonul urmărește să obțină un buget de aproximativ 582 de miliarde de dolari pentru următorul an fiscal. Strategia americană de apărare urmează a-și schimba prioritățile de cheltuieli pentru a se adapta noului mediu de securitate marcat de ascensiunea Rusiei și a grupării teroriste Daesh (Stat Islamic), a punctat Ashton Carter. Astfel, Pentagonul urmărește o reorientare a cheltuielilor pentru a combate cele mai mari cinci provocări cu care se confruntă SUA: Rusia, China, Coreea de Nord, Iranul și Statul Islamic. “Mediul de securitate de astăzi e schimbat dramatic față de cel din ultimii 25 de ani, iar acest lucru cere noi modalități de gândire și de acțiune”, explica secretarul Apărării.

 

Recent, comandantul Forțelor Navale americane în Europa, amiralul Mark Ferguson, a vorbit despre noua strategie a forțelor navale americane. Mark Ferguson a arătat că toate capacitățile localizate pe continentul European operează constant pentru a-și acoperi locația și a menține un profil scăzut, ca parte a unei strategii care era rutină în timpul Războiului Rece și care e un răspuns la agresivitatea Federației Ruse.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22