Sindicaliștii cer anchetă parlamentară privind managementul TVR în ultimii 15 ani

Iulian Popescu | 16.02.2016

Într-o scrisoare adresată Parlamentului după ce Irina Radu, directorul interimar de la TVR, a cerut legislativului rezolvarea situației instituției chiar prin insolvență, sindicaliștii solicită constituirea unei comisii parlamentare care să verifice cum a fost condus postul public în ultimii 15 ani.

Pe aceeași temă

 

Vă prezentăm scrisoarea SPUS Tv, sindicatul reprezentativ din TVR:

 

“Domnule Preşedinte,

Stimaţi parlamentari,

Domnule Prim-ministru,

Vă adresăm această scrisoare ca răspuns la adresa nr. C.41/11.02.2016, trimisă dvs. de către Cabinetul Directorului General Interimar al TVR, privind situaţia financiară dezastruoasă a Societăţii Române de Televiziune. Această situaţie gravă a TVR, fără precedent, nu este nicidecum rezultatul executarilor silite ale salariatilor pentru drepturile băneşti cuvenite şi consfinţite de instanţă, ci rezultatul managementului dezastruos, manifestat prin incompetenţă şi rea-credinţă, prin cheltuieli nesăbuite şi contracte oneroase, deservind interese de partid şi, nu de puţine ori, personale ale celor ce au fost trimişi să conducă televiziunea publică (din 2007 până în prezent).

După ce ani de zile conducerea exercitată fie prin Consiliul de Administraţie, fie prin Comitetul Director, a luat decizii dezastruoase pe toate palierele, de la politici editoriale aservite sau neinspirate, la gestiune financiară defectuoasă şi neprofesionistă, angajări fără discernământ şi până la programe de redresare imposibil de implementat şi respectat, acuzând în permanenţă salariaţii, acum şi-a desavarşit “proiectul” prin găsirea vinovatului pentru finalul deloc surprinzator: salariatul de rând!

Curtea de conturi a constatat în toate rapoartele sale gestionarea defectuoasă a fondurilor TVR, menţionând de fiecare dată o suita de cheltuieli inutile sau neeconomicoase, în raport cu situaţia financiară. Astfel, sunt menţionate:

1. Achiziţionarea în leasing operaţional a unui numar de 140 de autovehicule, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro, care nici măcar nu sunt folosite în scopuri de producţie a TVR. În prezent, în SRTV sunt doar aproximativ 70 conducători auto. O parte din aceste autoturisme sunt utilizate în scop personal de şefi de serviciu şi directori.

2. Achiziţionarea unui pachet de filme de la firma Prorom, cu o sumă mult supraestimată faţă de valorile de piaţă, de aprox. 3 milioane de euro.

3. Demersurile necesare pentru recuperarea unui prejudiciu de 24,8 milioane de lei de la regia de Publicitate Splendid Media nu au fost derulate în timp util astfel încât posibilitatea încasarii acestor sume s-a prescris. Menţionam că sindicatul SPUS Tv a sesizat în şedintele CA, în mod repetat şi a cerut ferm impulsionarea recuperarii acestor creanţe. Având în vedere lipsa de reacţie a conducerii SRTV, sindicatul reprezentativ SPUS TV a făcut plângere penală pentru ca parchetul să desluşească iţele acestei afaceri cu iz penal.

4. Cheltuielile aferente contractelor de proprietate intelectuală (drepturi de autor şi conexe) încheiate cu PERSOANE EXTERNE au crescut cu 632.000 lei, de la 6.362.000 lei în anul 2012, la 6.994.000lei, în 2013.

5. Cheltuieli nejustificate cu avocaţi – colaboratori, în sustinerea unor procese cu salariaţii, care şi-au dovenit inutilitatea.

Cheltuielile aberante enumerate mai sus sunt doar o parte din rezultatul deciziilor managementului, care au contribuit în mod major la dezastrul financiar în care se afla acum TVR. Mai grav este faptul ca aceste cheltuieli nesabuite s-au făcut în dispreţ profund faţă de Programul de redresare economico-financiar pe 7 ani, care avea ca linii directoare reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor, în vederea acoperirii datoriilor istorice. Acest program a stat la baza incheierii unui Memorandum cu Guvernul Romaniei, în anul 2013, singurul punct care s-a respectat fiind concedierea unui numar de peste 600 de salariati.

Toate propunerile conducerii actuale înaintate către dvs. sunt inadcvate şi demonstrează o lipsă de viziune managerială.

În ciuda nenumaratelor apeluri ale sindicatului SPUS Tv de a acorda drepturile legale, prevazute în Contractele Colective de Muncă la timpul potrivit, conducerea TVR a sfidat constant aceste recomandări de a-si respecta angajamentele. Executarile silite sunt, de fapt, rezultatul ignorarii totale a drepturilor salariatilor de-a lungul anilor, acumulandu-se şi generând acum o situaţie explozivă. Era previzibil înca din februarie 2014 ca procesele având obiect acordarea indexarii salariilor cu indicele de inflaţie aferent anilor 2008-2012 vor avea acest rezultat. Din martie 2015 acest fapt a devenit certitudine, nu însă şi pentru conducerea SRTv, care a ignorat complet fenomenul social ce urma să se declanşeze. Este inadmisibil ca la 1 an de la prima soluţie pe fond în favoarea salariaţilor, conducerea SRTv sa nu ia nicio masură pentru diminuarea numarului de executari silite, a conflictelor sociale şi a blocării activităţii.

(...)

Ca urmare, vă solicităm de urgenţă să numiţi un Consiliu de Administraţie care să gestioneze activitatea instituţiei şi să readucă televiziunea publică la misiunea ei fundamentală. De asemenea, vă rugăm să constituiţi o comisie parlamentară care să ancheteze modul în care a fost condusă televiziunea publică în ultimii 15 ani.”

 

***

 

Directorul general interimar al TVR, Irina Radu, a trimis conducerii Parlamentului, luni, o scrisoare în care anunță că instituția va rămâne curând fără bani pentru plata salariaților și cere legislativului să ia o decizie urgentă în privința televiziunii publice.

 

În afara situației disperate în care se afla deja TVR din cauza datoriilor acumulate în timp, mai nou a mai apărut o problemă, care agravează situația:  executările silite obținute de angajați în instanță.

 

Executările au fost acceptate în procesele declanşate de angajați pentru  a obţine indexarea salariilor, indexare prevăzută  în contractul colectiv de muncă.

 

"Având în vedere executările silite aflate pe parcurs în aceste zile, este probabil să fim în imposibilitatea de a vira salariile pe data prevăzută 15 februarie, ceea ce ar fi de natură să deterioreze suplimentar situaţia prin proteste sindicale", le-a scris Irina Radu parlamentarilor, potrivit România TV.

 

Ea le-a enumerat parlamentarilor mai multe soluții la actuala criză, una dintre ele fiind intrarea voluntară în insolvenţă.

 

"Dacă pe 15 februarie există o şansă de a plăti salariile, măcar parţial, pe data de 29 februarie vom fi în imposibilitatea de a le asigura, situaţie care se va prelungi în luna martie şi, posibil, aprilie. (...) În zilele şi săptămânile următoare, dumneavoastră împreună cu colegii dumneavoastră, în calitate de decidenţi politici, va trebui să hotărâţi dacă România mai are nevoie de un serviciu public de televiziune şi, dacă da, ce fel de serviciu va trebui reconstruit pornind de la zero", a explicat Irina Radu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22