Sindicatele din Poliție către ministrul Olguța Vasilescu: stai calm și scrie-ți demisia

Dora Vulcan | 07.04.2017

Federatia Sindicatelor Politistilor cere demisia ministrului Muncii Lia Olguta Vasilescu, pe care o acuza de abuz și discriminare în sistemul de apărare publică. Și o face cu umor, printr-o parafrază după o marcă celebră de whisky.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

 

 Polițiștii spun că discriminarea în sistemul de siguranță națională e dat de faptul că, de la 1 iulie salariile militarilor ar urma sa fie majorate cu 20%, pe cand ale politistilor vor creste cu 5%.

 

 

 

Cu umor, sindicatele preiau un logo al unei mărci celebre de whisky scotian, pe care-l atașează comunicatului remis presei, făcând o parafrază după "keep calm and keep walking", transformat în ”stai calm și scrie-ți demisia”.

 

 

 

 

 

 

 

"In acest context, suntem nevoiti sa reamintim ca proiectul legislativ enuntat de catre ministrul Muncii creeaza nemultumire, deruta si o justificata tensiune in randul functionarilor publici cu statut special - politistii, dar si al celorlalti membri de sindicat din cadrul Federatiei Sindicatelor Nationale ale Politistilor si Personalului Contractual din Romania, data fiind marirea salariala de care acestia ar urma sau nu sa beneficieze", spun sindicaliștii. 

 

 

 

Ei au ținut să precizeze că nu au nimic împotriva măririi salariilor pentru militari ci doar împotriva discriminării astfel comise:   

 

 

 

"A nu se intelege ca suntem impotriva unei masuri pozitive substantiale pentru militari, ci din contra, consideram ca acestia sunt indreptatiti la o astfel de majorare, care li se cuvine si este asteptata, dar nu intelegem discriminarea care ar urma sa se produca in sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala si consideram ca, in egala masura, trebuie sa fie apreciate munca si riscurile meseriei", spun reprezentantii FSNPPC.

 

 

 

Ei amintesc că au discutat cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care le-a dat asigurări că va fi luata in calcul majorarea salariala de 20 la suta pentru intreg personalul MAI, ceea ce, iată, nu s-a întâmplat: 

 

 

 

"Data fiind situatia creata, precum si faptul ca solicitarile sindicatelor reprezentative in domeniul ordinii publice au fost sfidate de catre ministerul de resort prin aceea ca proiectul legii unitare de salarizare ar urma sa legifereze un alt abuz impotriva politistilor si personalului contractual, FSNPPC solicita demisia doamnei Lia Olguta Vasilescu din functia pe care o ocupa in Guvern”, cer sindicaliștii. 

 

 

 

 

 

  

  • Și CNS Cartel ALFA a cerut demisia lui Vasilescu

 

 

 

Confederația Sindicală a cerut marți demiterea Liei Olguţa Vasilescu, ministrului Muncii și Justiției Sociale, și a lui Gabriel Petrea, ministrului Consultării Publice și Dialogului Social, pentru modul defectuos și incompentența cu care au abordat elaborarea proiectului legii salarizării unitare și consultarea cu partenerii sociali, se arată într-o scrisoare deschisă, conform realitatea.net.  

 


Reprezentanții confederației sunt nemulțumiți de modul în care au decurs negocierile pe Legea Salarizării. După aproape trei luni de la debutul consultărilor, sindicaliștii nu au primit încă un draft al proiectului de lege. În plus, consultările s-au făcut numai în câteva sectoare bugetarefără o dezbatere transparentă și cu promisiuni nerealiste, spune secretarul general al Cartel ALFA, Petru Dandea, conform Europafm.

 

Mai mult, sindicaliștii sunt dezamăgiți că proiectul Legii salarizării  unitare va fi prezentat în Parlament ca inițiativă legislativă a coaliției de guvernare, ceea ce înseamnă că Guvernul se spală pe mâini de acest proiect, adaugă Petru Dandea.

 

 

 

Ce spun sindicaliștii:

 

 

 

După aproape trei luni de la inițierea ei( proiectul legii salarizării unitare), încă nu avem un draft al proiectului de lege, consultările s-au făcut numai în câteva sectoare și numai pe grila lor, aceste consultări fiind, în cel mai bun scenariu, o caricatură
 

Nu se poate realiza o dezbatere transparentă doar cu promisiuni și pe bâjbâite, cu fragmente de anexe prezentate fugitiv și disparat, apoi confiscate(...) Mai nou, aflăm acum că proiectul legii salarizării unitare va fi prezentat în parlament ca inițiativă legislativă a unor parlamentari PSD
 

Acest demers este o sfidare din partea miniștrilor muncii și dialogului social la adresa partenerilor sociali și practic dezvăluie cu claritate scopul avut de reprezentanții guvernului de la bun început: eludarea cu totul a dialogului social și a unei dezbateri publice serioase și aplicate. Se dorește transformarea unei inițiative guvernamentale, care implică responsabilitatea unui proces legislativ transparent (punerea spre consultare pe site timp de 10 zile, avizarea în Comisia de Dialog Social, avizarea în Consiliul Economic și Social), într-o inițiativă parlamentară", se arată în scrisoarea deschisă.

 

 

Procedura parlamentară pentru adoptarea legii este corectă, însă CONSTRUCȚIA legii trebuie realizată acolo unde se află expertiza. Proiectul legii salarizării unitare este un proiect de lege de fond tehnică. Expertiza, ca și accesul la bazele de date se află preponderent la guvern și în special la nivelul Ministerului Muncii și Justiției Sociale si a Ministerului Finanțelor Publice. 
 

Aici sunt datele necesare pentru elaborarea unei legi corecte și echitabile pentru întreg sistemul și nu la Parlament, unde se pot face cel mult corecții punctuale. Această abordare are o singură explicație: NU se dorește realizarea unei legi a salarizării unitare, care să elimine discrepanțele din sistem, ci o lege care să conserve anumite privilegii, concluzionează sindicaliștii.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22