Pe aceeași temă
Pe Platforma pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor de pe site-ul Consiliului Europei a fost publicată, recent, o alertă cu privire la situația gravă cu care se confruntă Televiziunea Publică română.
“Televiziunea Publică română se află în fața colapsului financiar cauzat de un management haotic și de decizia Guvernului de a îngheța taxa TV la nivelul din 2003 (4 lei, adică cea mai mică taxă TV din Europa)”, se arată în mesajul publicat pe portalul Consiliului Europei.
“Un pachet cu amendamente pentru Legea Televiziunii Publice române (41/1994), anunțat de mai mulți politicieni, ar urma să permită TVR să declare insolvența. Uniunea jurnaliștilor din România, MediaSind, se teme că această procedură ar putea legitima controlul guvernamental asupra TVR. MediaSind a cerut autorităților române să protejeze TVR de interferențe politice, inclusiv prin abținerea de la impunerea de restricții asupra finanțării Televiziunii Publice”, mai arată sursa citată.
În acest context, ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a trimis Biroului permanent al Camerei Deputaților o scrisoare în care cere un punct de vedere oficial cu privire la modificarea legislativă care ar putea permite TVR să declare insolvența.
"Doresc să supun atenției dumneavoastră faptul că, recent, pe Platforma pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor de pe site-ul Consiliului Europei a fost postată o alertă referitoare la situația Televiziunii Române. Aceasta a fost introdusă la cererea Federației Internaționale a Jurnaliștilor și a Asociației Europene a Jurnaliștilor și vizează pachetul de amendamente la Legea 41/1994 care ar putea aduce TVR în situația de insolvență. Astfel, în opinia acestor asociații, demersul legislativ reprezintă o amenințare la adresa independenței postului public de televiziune.
Inițiativa FIJ/AEJ are la origine o solicitare de sprijin din partea Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind. Menționăm faptul că includerea României, alături de state precum Azerbaidjan, Federația Rusă, Turcia, pe site-ul specializat al Consiliului Europei este de natură să plaseze țara noastră într-o postură incomodă, care contravine poziției oficiale a autorităților pe tema respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului", argumentează ministrul Comănescu, citat de Agerpres, șeful diplomației române cerând Parlamentului un punct de vedere pe această temă pentru a fi transmis ulterior Secretariatului Consiliului Europei.