Pe aceeași temă
Protectia Copilului a primit 25 de sesizari privind prezenta copiilor la proteste iar Protecția Copilului Sibiu o contrazice cu articole de lege pe Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, devenită purtătoare de cuvânt a celor care-i reclamă pe părinții care au ieșit cu copiii la proteste.
Anuntul organizatorilor ”Corupția ucide”:
"Ne intalnim la 11.00 si plecam la 14.00-16:00
Ei au venit cu huliganii, noi venim cu copiii.
Sambata, asa cum ne-ati propus, hai sa luam copiii de mana, in brate, in carucioare, pe umeri si sa facem cel mai pasnic si colorat protest!
Ne vedem in piata Victoriei incepand cu ora 11:00.
(PS - Se aude ca spaga e o bomboana de copil.)"
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat miercuri, la Craiova, că cei care au ieșit în stradă pentru că vor să se respecte legea ar trebui să respecte, la rândul lor, Legea 272/2004 care prevede că părinții nu au voie să își ia copiii la mitinguri.
"Cei care au ieșit în stradă au ieșit pentru că vor să nu se mai încalce legea. Există Legea 272/2004 care prevede foarte clar că părinții nu au voie să își ia copiii la mitinguri, să-i expună. Deci, dacă au ieșit în stradă pentru respectarea legii, ar trebui să știe și ei că există o lege care le interzice să își ia copiii acolo", a spus Vasilescu într-o conferință de presă.
Potrivit ministrului Muncii, ziariști, reprezentanți ai unor ONG-uri pentru apărarea drepturilor copilului, precum și persoane fizice au depus sesizări la ANPC privind expunerea copiilor la mitinguri.
"Nu a fost niciun fel de poliție din partea Ministerului Muncii și Justiției Sociale. În subordinea ministerului există Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului. Încă din primele zile de mitinguri, au sosit pe adresa acestei autorități foarte multe sesizări. Săptămâna aceasta, presa a solicitat, pe legea 544 (privind informațiile publice—n.r.) să se precizeze exact numărul și atunci am trimis prin biroul de presă o adresă către ANPC să ne comunice cu exactitate acest număr. Știu că alaltăieri erau depuse 29 de astfel de sesizări doar la București, nu am cuantificat și ce este în teritoriu. Parte din aceste sesizări sunt făcute de presă, parte de ONG-uri, parte de persoane fizice", a spus Vasilescu.
Ministrul Muncii a precizat că ANPC transmite mai departe aceste sesizări la poliție și, conform Legii 272, aceasta trebuie să identifice părinții care au fost la miting și eventual să îi amendeze.
"Au fost câteva sesizări și împotriva domnului Nicușor Dan, care a venit cu copilul la miting. Sunt ONG-uri pentru apărarea drepturilor copilului, ziariști sau persoane fizice", a menționat ministrul Muncii.
De cealalta parte, Nicusor Dan spune ca declaratiile ministrului Muncii despre prezenta copiilor la protestele de strada reprezinta "o interpretare total eronata". Liderul USR declara ca nu e ca si cum s-ar fi dus cu copilul la cersit, ci la "un miting civilizat, prietenesc, in care copilul s-a simtit bine".
Protecția Copilului Sibiu o contrazice pe Olguța Vasilescu
Direcția pentru Protecția Copilului Sibiu sare în apărarea părinților care și-au adus copiii la protestele din ultimele săptămâni, arătând că demersul lor nu încalcă nicio lege. Ba mai mult, interdicția copiilor de a participa la manifestații ar îngrădi drepturile părinților. Poziția DPC Sibiu contrazice declarațiile Ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, transmite Digi 24.
DGASPC Sibiu citează Convenția Drepturilor Copilului a ONU, potrivit căreia „orice copil are dreptul la libertatea de a gândi, de a avea o religie, de a participa la întruniri paşnice care nu încalcă drepturile celorlalţi”.
De asemenea, „autoritățile publice au obligația și contribuie la asigurarea condițiilor pentru participarea liberă a tinerilor la viața politică, socială, economică, culturală și sportivă a țării”, potrivit Constituției.
„Opinăm că participarea copiilor la astfel de evenimente constituie mai degrabă o chestiune de alegere personală a părinților care au dreptul să decidă dacă permit copiilor lor să-i însoțească la proteste și ar fi contrar libertății de întrunire pașnică dacă le-ar fi îngrădit acest drept”, arată Protecția Copilului Sibiu, care menționează că protestele s-au desfășurat în locuri publice și că au avut un caracter pașnic.
Ținând cont de anumite sesizări primite de instituția noastră pe mail și pe pagina oficială de Facebook,
Luând în considerare luările de poziție ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, dar și ale reprezentanților unor ONG-uri care activează în materia protecției copilului,
Vă comunicăm următoarele:
Convenţia cu privire la drepturile copilului, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 20 noiembrie 1989 și ratificată de România prin Legea 18/1990 prevede o dezvoltare completă a potențialului copilului, într-o atmosferă de libertate, demnitate și justitie, ţinând seama de faptul că un copil trebuie să fie pe deplin pregătit să trăiască independent în societate şi să fie educat în spiritul păcii, demnităţii, libertăţii, toleranţei, egalităţii şi solidarităţii.
Prevederile relevante ale Convenției cu incidență în materia supusă atenției sunt:
Art. 12
1. Statele părţi vor garanta copilului capabil de discernământ dreptul de a-şi exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl priveşte, opiniile copilului urmând să fie luate în considerare ţinându-se seama de vârsta sa şi de gradul său de maturitate.
Art.13
1. Copilul are dreptul la libertatea de exprimare; acest drept cuprinde libertatea de a căuta, de a primi şi de a difuza informaţii şi idei de orice natură, indiferent de frontiere, sub formă orală, scrisă, tipărită sau artistică ori prin orice alte mijloace, la alegerea copilului.
2. Exercitarea acestui drept poate face subiectul restricţiilor, dar numai al acelor restricţii expres prevăzute de lege şi absolut necesare pentru:
a) respectarea drepturilor sau a reputaţiei altora; sau
b) protejarea securităţii naţionale, a ordinii publice, a sănătăţii publice şi a bunelor moravuri.
Art.14
1. Statele părţi vor respecta dreptul copilului la libertatea de gândire, de conştiinţă şi religie.
2. Statele părţi vor respecta drepturile şi obligaţiile părinţilor sau, după caz, ale reprezentanţilor legali ai copilului de a-l îndruma în exercitarea dreptului sus-menţionat, de o manieră care să corespundă capacităţilor în formare ale acestuia.
3. Libertatea de a-şi manifesta propriile convingeri religioase sau alte convingeri nu poate fi îngrădită decât de restricţiile prevăzute în mod expres de lege şi care sunt necesare pentru protecţia securităţii publice, a ordinii publice, a sănătăţii publice şi a bunelor moravuri sau a libertăţilor şi drepturilor fundamentale ale altora.
Art. 15
1. Statele părţi recunosc drepturile copilului la libertatea de asociere şi la libertatea de întrunire paşnică.
2. Exercitarea acestor drepturi nu poate fi îngrădită decât de restricţiile prevăzute în mod expres de lege şi care sunt necesare într-o societate democratică, în interesul securităţii naţionale, al siguranţei sau ordinii publice ori pentru a proteja sănătatea publică sau bunele moravuri ori pentru a proteja drepturile şi libertăţile altora.
Legea specială în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului nr. 272/2004, republicată, precizează la:
Art.27
(1) Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale.
(2) Este interzisă orice acţiune de natură să afecteze imaginea publică a copilului sau dreptul acestuia la viaţă intimă, privată şi familială.
(4) Copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către părinţi, reprezentanţi legali, alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituţii publice sau private, în scopul de a obţine avantaje personale/instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice.
Art.28
(1) Copilul are dreptul la libertate de exprimare.
(2) Libertatea copilului de a căuta, de a primi şi de a difuza informaţii de orice natură, care vizează promovarea bunăstării sale sociale, spirituale şi morale, sănătatea sa fizică şi mentală, sub orice formă şi prin orice mijloace la alegerea sa, este inviolabilă.
(3) Părinţii sau, după caz, alţi reprezentanţi legali ai copilului, persoanele care au în plasament copii, precum şi persoanele care, prin natura funcţiei, promovează şi asigură respectarea drepturilor copiilor au obligaţia de a le asigura informaţii, explicaţii şi sfaturi, în funcţie de vârsta şi de gradul de înţelegere al acestora, precum şi de a le permite să îşi exprime punctul de vedere, ideile şi opiniile.
(4) Părinţii nu pot limita dreptul copilului minor la libertatea de exprimare decât în cazurile prevăzute expres de lege.
Legea fundamentală a României, prevede la art.49 alin 3) :” exploatarea minorilor, folosirea lor în activități care le-ar dăuna sănătății, moralității sau care le-ar pune în primejdie viața ori dezvoltarea normal sunt interzise. Iar la alin 5) Constituția prevede faptul că : ”autoritățile publice au obligația să contribuie la asigurarea condițiilor pentru participarea liberă a tinerilor la viața politică, social, economic,cultural și sportivă a țării”.
Pe cale de consecință,
Ținând cont de prevederile legale invocate mai sus,
Apreciind că la Sibiu, protestele au avut un caracter pașnic,
Deoarece protestele se desfășurau în locuri publice, oricine, inclusiv copiii puteau participa la acestea,
Opinăm că participarea copiilor la astfel de evenimente constituie, mai degrabă, o chestiune de alegere personală a părinților care au dreptul să decidă dacă permit copiilor lor să-i însoțească la proteste și ar fi contrar libertății de întrunire paşnică dacă le-ar fi îngrădit acest drept.
Subliniem însă, că interesul superior al copilului se circumscrie dreptului acestuia la echilibru socioafectiv, viața familială sănătoasă și dezvoltare armonioasă, deci, părinții sunt obligați să promoveze și să aplice în toate acțiunile lor acest principiu fundamental, orice altă acțiune atrăgând după sine răspunderi și sancțiuni legale, iar specialiștii DGASPC Sibiu nu vor ezita nicio secundă să acționeze conform competențelor conferite de lege, în toate cazurile în care avem suspiciuni privind neglijarea, exploatarea sau abuzarea unui minor!
Ce spune UNICEF despre prezența copiilor la proteste
”UNICEF a citat Convenția ONU cu privire la drepturile copilului și, în particular, articolul 12 (dreptul de a-și exprima liber opiniile), articolul 13 (dreptul la libertate de exprimare) și articolul 15 (drepturile copilului la libertatea de asociere și de participare la manifestații pașnice): participarea este un drept dacă demonstrațiile sunt pașnice, nu afectează educația copiilor, iar aceștia nu sunt expuși la riscuri. În toate țările, UNICEF colaborează cu parteneri pentru a facilita accesul la informații, activități și platforme relevante și potrivite vârstei care îi încurajează pe adolescenți să contribuie cu opiniile lor la procesul de luare a deciziilor de la nivel local și național”.
Convenţia cu privire la drepturile copilului are 42 de articole care se referă strict la drepturile copilului. Aceste articole sunt clasificate în trei mari categorii: drepturi de protecție, drepturi de dezvoltare și drepturi de participare:
Art. 2
Drepturile tuturor copiilor trebuie respectate, indiferent de rasa, etnia sau naţionalitatea fiecăruia, de culoarea pielii, de limba vorbită, de religia practicată, indiferent dacă sunt fete sau băieţi. Copiii trebuie să fie protejaţi împotriva oricărei forme de discriminare.
Art. 6
Orice copil are dreptul la viaţă, supravieţuire şi dezvoltare.
Art. 7, 8
Orice copil are dreptul la un nume, la o naţionalitate, are dreptul, în măsura posibilului, să-şi cunoască părinţii şi să fie îngrijit de aceştia.
Art. 12, 13, 14, 15
Copilul capabil de discernământ are dreptul de a-şi exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl priveşte. Copiii au dreptul de a se informa, de a fi ascultaţi.
Orice copil are dreptul la libertatea de a gândi, de a avea o religie, de a participa la întruniri paşnice care nu încalcă drepturile celorlalţi.
Art. 24
Copiilor trebuie să li se asigure condiţii pentru a se bucura de cea mai bună stare de sănătate posibilă şi de a beneficia de servicii medicale şi de recuperare. Părinţii lor vor fi informaţi despre avantajele alăptării, ale igienei şi curăţeniei mediului înconjurător, despre modalităţile de prevenire a accidentelor şi a practicilor dăunătoare sănătăţii copiilor.
Art. 28, 29
Copiii au dreptul la o educaţie de calitate care să le asigure egalitatea de şanse şi dezvoltarea personalităţii lor. Ei au dreptul la învăţământ primar obligatoriu şi gratuit, la asigurarea accesului la liceu şi facultate, la servicii de informare şi orientare şcolară şi profesională.
Art. 30
Copilul care are altă etnie, religie, vorbeşte altă limbă decât majoritatea are dreptul la viaţă culturală proprie, are dreptul să îşi declare apartenenţa religioasă şi să practice propria religie. Are, de asemenea, dreptul de a folosi limba proprie.
Art. 19, 34, 36, 37, 39
Copiii trebuie protejaţi împotriva oricăror forme de exploatare, împotriva violenţei, abuzului, abandonului şi a altor tratamente dăunătoare.