Sănătatea în colaps:Protestele continuă în țară, medicii amenință că nu vor mai face gărzi

Redactia | 20.04.2018

Până la declanșarea grevei generale în sănătate anunțată pe 11 mai, angajații din sistemul sanitar se gândesc să nu mai asigure gărzile din spitale ca formă de protest față de scăderea veniturilor unor categorii de salariați.

Pe aceeași temă

 

 

În curtea Spitalului Clinic de Urgență Craiova au continuat să protesteze aproximativ 300 de angajați, care reclamă faptul că nu s-a primit niciun semn de la Guvern și nici conducerea spitalului nu a găsit vreo soluție. Ca răspuns, medicii se gândesc să denunțe contractele de gărzi.

 

Reducerea sporurilor pentru orele suplimentare de gardă i-a făcut pe 1.000 de medici și asistente să semneze o petiție prin care informează Guvernul că dacă nu se găsesc soluții vor renunța la contractele pentru efectuarea de gărzi.

 

Si la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi a fost protest vineri fata de inechitatile din salarizare. "Nu vrem salarii speciale, vrem salarii normale!", au strigat zeci de oameni in curtea institutiei, relatează Ziare.com.

 

Managerul Grigore Tinica le da dreptate protestatarilor si spera ca, in curand, problema sa fie rezolvata la nivel national. "S-a negociat cu toata lumea, dar am fost nevoiti sa ne incadram in acel procent de 27 la suta in ce priveste sporurile, conform prevederilor legale. Din aproape 400 de angajati medicali, avem 196 care au sporuri de peste 50%. Astfel, procentul acela de 27% impus este foarte mic. La etapa asta se fac niste recalculari, care vor fi trimise la Ministerul Sanatatii. Am facut deja un memoriu si speram sa fie luat in considerare", a declarat, pentru Mediafax, prof.dr. Grigore Tinica.

 

Intre timp, in jur de 200 de biologi, chimisti si biochimisti s-au dus in fata Ministerului Muncii, cerandu-si drepturile, dar si respect dupa ce Olguta Vasilescu a spus ca acestia ar trebui platiti ca profesorii de biologie, de fapt.

 

"Ce ministru isi permite sa jigneasca absolventi ai facultatilor de biologie, minimizand importanta profesiei de biolog si considerand-o inferioara celei de medic in privinta complexitatii si pregatirii, avand in vedere ca, la momentul actual, ei lucreaza in universitati de top din lume si la NASA, in domenii de cercetare de varf, cum ar fi oncogenomica, medicina regenerativa, exobiologie sau bioinformatica? Va informam, de asemenea, ca in lume, 24 de premii Nobel in Medicina au fost castigate de catre biologi", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata Olgutei Vasilescu, semnata de 890 de biologi, chimisti si biochimisti.

 

Acestia spun ca nu-si pot explica "incercarile halucinante, neadevarate si ofensatoare" ale Olgutei Vasilescu de a-i denigra decat prin prisma faptului ca aceasta nu stie si nu intelege ce se intampla in laboratoarele clinice si nici nu vrea sa isi asume responsabilitatea pentru discrepantele uriase de salarizare create de noua lege.

 

Pe de alta parte, sindicatele au anuntat ca vor sa dea in judecată spitalele. Decizia a fost luata de Sanitas la nivel national, dupa ce au fost identificate cel putin 15 spitale care, in urma unor asa zise negocieri, sporul e acordat sub nivelul minim.

 

"Este absolut ilegal sa acorzi sporuri sub limita minima prevazuta in lege. Discutam cu mai multe case de avocatura, nu stiu daca va fi un proces colectiv, dar va fi unul tintit, vom actiona in judecata ordonatorii de credite care s-au incadrat sub limita minima a sporului", a declarat la Realitatea TV Razvan Gae, vicepresedinte Sanitas.

 

"Cu toate ca in multe cazuri nu e vina angajatorului, doar pe el il putem actiona in instanta. Nu putem actiona in instanta decat angajatorul, spitalul, si doar acolo unde nu s-a respectat Legea Salarizarii sau hotararea de guvern cu privire la minimul sporurilor. Dar daca vom castiga, banii vor veni, probabil, de la minister", a detaliat pentru Ziare.com Viorel Husanu, liderul Sanitas Bucuresti.

 

Intr-un comunicat, Federatia le cere angajatilor din Sanatate sa nu se lase manipulati nici de Putere, nici de Opozitia care incearca sa capitalizeze politic criza.

 

"Va solicitam insistent sa nu-i lasati sa afecteze desfasurarea programului de proteste! Nu acceptati nici informatiile false, nici acuzele, nici dezbinarea, nici infiltrarea propagandistilor politici! Va rugam sa fiti sceptici in ceea ce priveste tot esichierul politic: Puterea doreste sa ne impiedice sa iesim in strada, Opozitia ar dori sa confiste actiunile noastre si sa le foloseasca in propria lupta cu cei aflati la guvernare!

 

Nu-i lasati sa va invrajbeasca si sa arunce cu noroi in tot ce inseamna angajatii din sanatate si asistenta sociala! Nu uitati ca doar impreuna suntem puternici! Principala sursa a inechitatilor in sanatate si asistenta sociala este Legea salarizarii, iar vinovati sunt cei care au construit-o si votat-o, cu toate limitarile si omisiunile ei!", se arata in comunicatul Sanitas.

 

Sindicalistii au anuntat joi ca saptamana viitoare, pe 26 aprilie, va avea loc un miting in Capitala cu peste 10.000 de oameni, pe 7 mai va avea loc o greva de avertisment, iar pe 11 mai e declansata greva generala.

 

Liderul PSD Liviu Dragnea a aruncat joi seara vina in diverse colturi pentru haosul creat de Legea Salarizarii. El a vorbit de "cresterile spectaculoase" de salarii in ce ii priveste pe medici, dar a recunoscut ca nu se pune problema de salarii europene, pentru ca nu exista bani.

 

"Faptul ca in sanatate s-au alocat in plus 3 miliarde de lei si suntem in situatia unica in lume ca sunt proteste impotriva maririi salariilor ne face si pe noi sa ne intrebam, sa mergem pana la cauza. Nu sunt venituri mai mici decat in decembrie 2016. Daca au aparut astfel de situatii, inseamna ca e o situatie care nu e generata de Legea Salarizarii. Trebuie sa vedem care sunt cauzele, daca a gresit cineva, sa nu mai faca greseala.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22