Social-democrații au votat in corpore abrogarea recursului compensatoriu, lege pe care o initiasera

Laurentiu Gheorghe | 04.12.2019

Plenul Camerei deputaților, for decizional, a votat în unanimitate abrogarea Legii recursului compensatoriu, deși aleșii PSD au încercat să minimalizeze efectele acestei legi.

Pe aceeași temă

Liderul PRO România (PSD la vremea în care Iordache & Nicolicea iniția legea), Victor Ponta, a declarat de la tribuna parlamentară că a fost o greșeală faptul că în Legea recursului compensatoriu au fost incluși și condamnații pentru fapte grave și cu violență.

„Problema este că se abrogă o lege negociată cu CEDO și care se aplică în continuare. Mi-aș fi dorit să se schimbe ceea ce trebuie schimbat și să rămână ceea ce e bun. Se pare că heirupismul și populismul trec dintr-o parte în alta când se schimbă guvernarea”, a afirmat Ponta.

Deputatul USR i-a amintit de locul unde trebuie să de găsească infractorii:

Epoca infractorilor începe să apună, epoca în care cei care săvârșesc infracțiuni sunt premiați, iar cetățenii onești sunt ignorați de statul român se încheie. Cei care au susținut această variantă odioasă a legii ar trebui să-și toarne cenușă în cap, nu să vină se ne spună ce bună e”, a spus Stelian Ion de la tribună. El a mai spus că Legea recursului compensatoriu a fost „legea Nicolicea, nu legea Prună, așa cum mincinos încearcă să acrediteze PSD”.

„Da, Liviu Dragnea va ciupi probabil câteva zile în baza acestei legi”, a mai precizat Stelian Ion.

De prevederile recursului compensatoriu vor beneficia în continuare toate persoanele condamnate până la intrarea în vigoare a abrogării.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat marți, cu unanimitate de voturi, raport de admitere la inițiativele PNL și USR de abrogare a recursului compensatoriu (detalii aici).

În timpul dezbaterilor din plen, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Nicușor Halici (PSD), a susținut că eliberarea anticipată a deținuților din penitenciare s-a făcut în baza unor hotărâri ale instanțelor de judecată, care au instrumentele pentru a lua deciziile și că „doar o mică parte” din cei 20.000 de deținuți liberați condiționat care au recidivat au beneficiat de recursul compensatoriu. Totuși PSD a votat legea de abrogare.

Deputatul PNL Florin Roman a declarat ca, dintre cei 22.000 de detinuti eliberati in baza recursului compensatoriu, 7.000 au fost "criminali, violatori, talhari".

„Vorbim astazi de abrogarea recursului compensatoriu, pentru ca PNL a scris un proiect de lege si l-a depus in luna februarie. In februarie erau eliberati in baza recursului compensatoriu 12.000 de detinuti. Daca am fi avut intelepciunea si ati fi ascultat rugamintea Opozitiei de la acel moment, astazi 10.000 de detinuti nu ar umbla liberi pe strazile Romaniei.

Am ajuns la o situatie infioratoare: 22.000 de detinuti eliberati mai repede, dintre care 7.000 au fost criminali, violatori, talhari, detinuti care au ajuns in puscarii pentru ca au comis fapte extrem de grave. Dintre ei, 500 au iesit si au comis din nou. Alti 2.000, dupa ce au fost eliberati, s-au intors in penitenciare", a spus Roman, citat de Mediafax.

Proiectul de abrogare a legii initiate de Iordache si Nicolicea a fost depus de PNL in februarie, a primit avizul negativ al Guvernului Dancila si a fost respins de Senat, prima Camera sesizata, in luna iunie.

„Fenomenul infractional in Romania, care cuprinde actele de coruptie, marea infractionalitate si mica infractionalitate, din pacate, este scapat de sub control. Reactiile sociale ocazionate de particularitatile acestui fenomen sunt deosebit de intense, mai ales in ultima perioada de timp.

Oamenii sunt preocupati in mod special de recidiva si infractiunile savarsite prin acte de violenta. Asa cum se poate constata, recidiva este la cote alarmante in Romania, fie ca vorbim de recidiva propriu-zisa, fie de recidiva comuna, adica antecedenta penala. Daca recidiva propriu-zisa se intalneste in randul condamnatilor in proportie de aproximativ 40%, probabil e cea mai mare rata din Uniunea Europeana, antecedente penale recidiva improprii ajunge la cote care depasesc 60%", arata parlamentarii PNL in expunerea de motive a proiectului, citata de News.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22