Social-democratul Ioan Chelaru este noul presedinte al Comisiei pentru revizuirea Constitutiei

T.d. | 09.03.2015

Pe aceeași temă

Comisia comuna a celor doua camera parlamentare privind reviziurea Constitutiei are un nou presedinte. Vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru (PSD), a fost ales, luni, cu unanimitate de voturi la sefia Comisiei.

Chelaru a declarat ca o eventual revizuire a Constitutiei fara consens politic nu este un proiect util pentru societate.

"Sper să avem o colaborarea bună. Am început lucrările Comisiei sub un spectru pe care eu aş vrea să-l cred de bun augur, acela al consensului politic. Nu cred că o viitoare revizuire a Constituţiei, un proiect pe care noi îl propunem, dar care nu întruneşte consensul politic, poate fi un proiect extrem de serios şi viabil pentru societatea românească. Nu uitaţi că cele două treimi trebuie obţinute şi în Senat, şi în Camera Deputaţilor, dar şi în referendum, după noua lege a referendumului", a susţinut Ioan Chelaru, potrivit Evenimentul Zilei.

Potrivit social-democratului, raportul Comisiei ar trebui sa fie finalizat la data de 1 iunie

"Am propus Comisiei o foaie de parcurs care are nota ei de relativitate şi din pricina situaţiei politice şi a faptului că, în vară, Parlamentul nu va lucra. Încercăm cu toate forţele pe care le avem şi ţinând cont de observaţiile venite de la Comisia de la Veneţia, de la Curtea Constituţională ca până la 1 iunie să finalizăm raportul Comisiei. Noi primim în continuare amendamente, suntem în faza în care se pot face amendamente - le aprobăm sau le respingem, însă ele vor trebui să intre în plen. Dacă am finaliza raportul la 1 iunie, în luna iunie proiectul ar putea să fie dezbătut în Senatul României, urmând ca în toamnă, septembrie-octombrie, dezbaterea să meargă la Camera Deputaţilor şi la sfârşitul lunii octombrie supus votului", a declarat Chelaru.
 

Modificari in Comisie

Comisia de revizuire a Constituţiei si-a reluat, luni, activitatea, la un an după ce Curtea Constituţională a respins proiectul de revizuire adoptat de Parlament.

Senatul şi Camera Deputaţilor au aprobat, săptămâna trecută, modificarea componenţei comisiei pentru revizuirea Constituţiei, și au stabilit că senatorul PNL Puiu Hasotti îl va înlocui pe Crin Antonescu, iar deputatul PNL Eugen Nicolaescu va fi în locul liderului PNL Alina Gorghiu, potrivit Romania Libera.

Altă modificare aprobată de plenul Parlamentului este numirea în comisie a deputatului PNL Ioan Cupşa în locul lui Petre Roman, care şi-a pierdut mandatul fiind găsit incompatibil de ANI.

De asemenea, senatorul PNL Cătălin Boboc va fi în locul lui Tudor Chiuariu, care a demisionat din PNL, iar deputatul liberal Gabriel Andronache îl va înlocui pe George Scutaru, care a demisionat din Parlament pentru a ocupa funcţia de consilier prezidenţial.

Așadar, din comisia de revizuire a Constituţiei mai fac parte Ion Chelaru (PSD), Bogdan Ciucă (PC), Daniel Fenechiu, Mate Andras Levente (UDMR), Valeria Schelean (PNL), Florin Iordache (PSD)Varujan Pambuccian (minorităţi), Ovidiu Donţu (PSD), Cristian Dumitrescu (PSD), Gheroghe Emacu (PSD), Daniel Florea (PSD), Dan Motreanu (PNL), Ciprian Nica (PSD), Ioan Oltean (PNL), Călin Popescu Tăriceanu (PLR), Alin Tişe (PNL), Haralambie Vochiţoiu (PSD).
 

Context

Comisia de revizuire a Constituţiei a dat, în 19 iunie 2013, votul final asupra proiectului de revizuire a Legii fundamentale, acesta fiind adoptat cu 17 voturi "pentru" şi o abţinere, reprezentanţii PDL şi PPDD nefiind prezenţi la şedinţă, după ce au anunțat că se retrag de la lucrările comisiei, în semn de protest.

După adoptarea în comisie, PDL a atacat la Curtea Constituţională forma finală a proiectului de revizuire a Constituţiei.

În luna februarie, Curtea Constituţională a analizat textul proiectului de revizuire a Constituţiei, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, declarând după şedinţă, că judecătorii CC au analizat propunerea de revizuire a Constituţiei până la articolul 102, şi că sunt în jur de 10 articole care au fost găsite în contradicţie cu articolul 152 din legea fundamentală.

"Până aici (la articolul 102 - n.r.) au fost articole care au fost găsite în contradicţie cu articolul 152, alineatul 2 din Constituţie, care nu pot fi revizuite, pentru că încalcă sau afectează drepturile fundamentale", spunea Zegrean la acel moment.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22