Pe aceeași temă
Familia Bodnariu a precizat că a înştiinţat autorităţile din Norvegia despre intenţia de a se muta în ţara noastră.
Soţi Bodnariu a anunţat că a luat decizia de a se muta în România, urmând să găsească un loc unde îşi va stabili reşedinţa. Soţii Ruth şi Marius Bodnariu s-au declarat surprinşi de hotărârea autorităţilor norvegiene de a continua ancheta împotriva lor pentru violenţe împotriva minorilor, precizând că este vorba de acelaşi caz, început în noiembrie 2015, conform News.ro.
Dragii noştri,
Cu o inimă recunoscătoare şi plină de mulţumire faţă de Dumnezeu şi faţă de dumneavoastră, vă aducem la cunoştinţă că ne-am hotărât să ne stabilim în România.
După întoarcerea copiilor, mai cu seamă în ultima vreme, am încercat să ne găsim intimitatea, liniştea şi pacea în familie prin a părăsi Naustdal şi a vizita România. Considerăm deja aceasta ca pe o reuşită din mai multe motive, ceea ce ne-a determinat să luăm decizia de a rămâne în România.
Ne pare rău că nu am reuşit să comunicăm mai mult până în prezent, dar am considerat potrivit să aşteptăm mai întâi o reacţie din partea oficialităţilor din Naustdal la scrisoarea de înştiinţare pe care am trimis-o în urmă cu câteva zile. Acum observăm că atenţia este deturnată de alte ştiri, aşa că ne simţim liberi să anunţăm şi în mod public această schimbare.
Legat de cazul cu poliţia, dorim să facem câteva clarificări: nu este un caz nou, este acelaşi caz început în noiembrie 2015. Nu sunt date sau dovezi noi şi cu toate acestea ne surprinde decizia oficialilor de a continua acest caz într-o astfel de manieră, este mesajul transmis pe Facebook de familia Bodnariu.
Soţii Ruth şi Marius Bodnariu au fost puşi sub acuzare pentru violenţe împotriva minorilor, relata, joi, Norway Info.
Informaţia a fost confirmată de avocatul lui Ruth Bodnariu, Ingrid Breistein. Ea a subliniat că femeia şi-a recunoscut parţial vina. Şi avocatul tatălui, Ragnhild Torgersen, a spus că Marius Bodnariu a fost pus sub urmărire penală.
Municipalitatea Naustdal din Norvegia a decis că cei cinci copii ai lui Marius şi Ruth Bodnariu se pot întoarce acasă, a anunţat în iunie un purtător de cuvânt al familiei, preotul Cristian Ionescu, într-un comunicat publicat pe Facebook.
Autorităţile norvegiene au preluat cei cinci copii ai familiei Bodnariu în noiembrie anul trecut, în condiţiile în care două dintre fete s-ar fi plâns că primesc corecţii fizice de la părinţi. Copiii au fost plasaţi la familii-surogat, ulterior fiind deschisă şi procedura de adopţie.
Cazul a stârnit o controversă aprinsă privind acţiunile serviciilor norvegiene de protecţie a copilului, Barnevernet. Mii de oameni au manifestat în întreaga lume în semn de solidaritate cu familia de români.
Campania de protest a fost foarte bine susţinută, în special în România, ţara de origine a lui Marius Bodnariu, dar şi de parohiile penticostale din întreaga lume. De altfel, mulţi manifestanţi consideră că cei doi părinţi, penticostali, sunt victime ale discriminării pe motive religioase şi naţionale.
Într-o scrisoare de protest către Ministerul Copiilor, 170 de experţi care colaborează cu Protecţia Copilului – avocaţi, psihologi, asistenţi sociali – au avertizat că Barnevernet este o “organizaţie disfuncţională care face erori grave de judecată, cu consecinţe profunde”.
“Lipseşte ceea ce eu aş numi factorul uman. O lipsă de empatie, oferirea unei atmosfere în care oamenii să poată învăţa (...). Este vorba mai degrabă de intervenţii ale poliţiei, mai degrabă ca şi cum ar trebui să aflăm ce este în neregulă” cu părinţii, a explicat psihologul Einar Salvesen, unul dintre semnatarii scrisorii.
Pe de altă parte, Norvegia este mândră de mult timp de resursele pe care le investeşte în protecţia drepturilor copiilor. În 1981, a fost prima ţară din lume care a numit un Ombudsman pentru copii – un oficial independent responsabil pentru protecţia drepturilor copiilor. Ideea a fost preluată apoi în toată Europa şi pe alte continente.
Mai mult, Barnevernet subliniază că, în majoritatea cazurilor în care suspectează că ceva este în neregulă, nu ia copiii, ci lucrează cu părinţii să rezolve problemele şi să ţină familia unită.
Cu toate acestea, datele oficiale arată că numărul copiilor şi adolescenţilor preluaţi de serviciile sociale a crescut cu 50 la sută în perioada 2008 - 2013.
Potrivit BBC, acest fenomen este cauzat în special de consternarea provocată în 2005, în rândul opiniei publice, de povestea unui copil de opt ani, Kristoffer, omorât în bătaie de tatăl său vitreg.
În prezent, însă, majoritatea cazurilor nu mai implică violenţe sau abuz de droguri şi alcool. Cel mai comun motiv invocat este “lipsa abilităţilor de părinte”.