Soluţia nu e în stradă

Rodica Palade | 18.05.2010

Pe aceeași temă

În faţa unei reacţii masive de respingere a măsurilor de diminuare a cheltuielilor bugetare, conţinute în scrisoarea de intenţie către FMI, preşedintele Băsescu a pasat chestiunea în Consiliul Economic şi Social, căruia i s-a solicitat avizul. Mulţi află azi de CES – o instituţie născută în 1997 şi care e compusă din patronat, sindicate şi membri ai guvernului. CES ar trebui să se pronunţe pe mari chestiuni de natură economică, cu impact social important.

Or, scrisoarea de intenţie către FMI, cu reducerea fondului de salarii în domeniul bugetar, reducerea pensiilor, a ajutoarelor şi subvenţiilor înseamnă o cotitură dramatică pentru corpul social, încă foarte dependent de stat. Şedinţa CES de luni, 17 mai, nu a putut degaja un aviz, nici pozitiv, nici negativ. Deliberările se vor relua peste o săptămână. Numai că timpul presează: FMI nu poate aştepta deciziile sau, mai degrabă, lipsa de decizii a Bucureştiului. Sindicatele, operante doar printre bugetari, scot oamenii în stradă. Nimeni nu înţelege că nu mai sunt bani, că „privaţii“ trăiesc de un an reduceri de salarii şi concedieri.

Guvernul Boc ni se prezintă ca cea mai necredibilă structură de conducere, iar opoziţia (PSD şi PNL) nu poate depăşi logica înfruntării electorale, nefiind capabilă, în fond, să livreze nicio soluţie serioasă. Ca în întreaga ei istorie, România are în faţă doar o soluţie exogenă, cea propusă de FMI. Punct. Dacă, aşa cum se tot aude, dincolo de protestele mamut anunţate de sindicate, cu susţinerea PSD şi PNL, ne vom trezi şi cu minerii la Bucureşti, atunci căderea va fi nu doar asigurată, ci şi crâncenă. Cei care îi tot invită pe mineri să ia trenul (gratis, presupun, că e al statului, în vreme ce autobuzele costă) şi să descindă în Capitală ar trebui să ţină cont că, nu peste mult timp, în iunie, se fac 20 de ani de la mineriada care ne-a îngropat sub repulsia şi sancţiunile Occidentului. De asta avem nevoie acum? Cu siguranţă, nu.

Ar fi nevoie de raţiunea de a inventaria cu calm vinovăţia tuturor conducerilor politice care şi-au dus viaţa cu votul nostru. Şi ar fi nevoie de solidaritate, la capătul unui drum de 20 de ani, în care am practicat doar dezbinarea.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22