Pe aceeași temă

Or, scrisoarea de intenţie către FMI, cu reducerea fondului de salarii în domeniul bugetar, reducerea pensiilor, a ajutoarelor şi subvenţiilor înseamnă o cotitură dramatică pentru corpul social, încă foarte dependent de stat. Şedinţa CES de luni, 17 mai, nu a putut degaja un aviz, nici pozitiv, nici negativ. Deliberările se vor relua peste o săptămână. Numai că timpul presează: FMI nu poate aştepta deciziile sau, mai degrabă, lipsa de decizii a Bucureştiului. Sindicatele, operante doar printre bugetari, scot oamenii în stradă. Nimeni nu înţelege că nu mai sunt bani, că „privaţii“ trăiesc de un an reduceri de salarii şi concedieri.
Guvernul Boc ni se prezintă ca cea mai necredibilă structură de conducere, iar opoziţia (PSD şi PNL) nu poate depăşi logica înfruntării electorale, nefiind capabilă, în fond, să livreze nicio soluţie serioasă. Ca în întreaga ei istorie, România are în faţă doar o soluţie exogenă, cea propusă de FMI. Punct. Dacă, aşa cum se tot aude, dincolo de protestele mamut anunţate de sindicate, cu susţinerea PSD şi PNL, ne vom trezi şi cu minerii la Bucureşti, atunci căderea va fi nu doar asigurată, ci şi crâncenă. Cei care îi tot invită pe mineri să ia trenul (gratis, presupun, că e al statului, în vreme ce autobuzele costă) şi să descindă în Capitală ar trebui să ţină cont că, nu peste mult timp, în iunie, se fac 20 de ani de la mineriada care ne-a îngropat sub repulsia şi sancţiunile Occidentului. De asta avem nevoie acum? Cu siguranţă, nu.
Ar fi nevoie de raţiunea de a inventaria cu calm vinovăţia tuturor conducerilor politice care şi-au dus viaţa cu votul nostru. Şi ar fi nevoie de solidaritate, la capătul unui drum de 20 de ani, în care am practicat doar dezbinarea.
Comentarii 4
Mihai - 05-21-2010
Stimata Doamna Rodica Palade, Va inselati profund. In conditiile actuale din Romania, solutia este numai in strada. Pasivitatea romanilor din ultimii 20 de ani i-a facut pe guvernanti (PSD, PD-L, PNL,UDMR etc.) sa creada ca, in Romania, isi pot permite orice. Mitingul din P-ta Victoriei a fost un prim semnal ca oamenii sunt gata sa actioneze. GDS ar trebui sa sprijine asemenea manifestari, nu sa se puna in slujba puterii si sa le condamne. Dialogul social inseamna discutia cu intreaga societate, astazi majoritar nemultumita, nu conversatii cu politicienii (Victor Ponta) si oamenii puterii. Asumati-va dialogul social si incetati sa mai cantati in struna Cotrocenilor!
RăspundeIleana - 05-21-2010
Ideea asta cu impozitarea progresiva a salariilor si pensiilor mi se pare o prostie si o nedreptate. Ma intreb de ce ar trebui cineva care a muncit ani si ani si munceste si acum de-i sar capacele - evident nu de drag de munca , ci ca sa traiasca bine- sa contribuie cu un procent mai mare la intretinerea statului asistential. De ce sa dea mai multi bani bugetului- oricum da, ca doar 16% din salar mai mare inseamna si bani mai multi, nu?-decit cel care nu s-a omorit sa invete, nici sa munceasca? Bine ni s-a imprimat pe creier egalitarismul: daca esti fraier sa muncesti,plateste mai mult, ca altii sa faca copii gramada, sa bea, sa se odihneasca...Halal conceptie de viata! Am ajuns si eu ca in prag de pensie sa am un salar nu mare dar decent, deci ar trebui sa dau procent mai mare la stat dupa 36 de ani de munca?
RăspundeDRON SILVIU - 05-20-2010
PENSIILE MAI MICI DE 5 MILIOANE NU TREBUIE REDUSE CU 15%-NU SE CISTIGA MULTI BANI LA BUGET SI SE DEFAVORIZEAZA MULT ACELE PERSOANE CEEA CE S-A INTIMPLAT CU MINERIADELE DIN ANII 90 -IN PRINCIPIU CU GARDIENII CARE SINT NU SE MAI POATE INTIMPLA. DIN CITE STIU ATUNCI CHIAR CONDUCEREA STATULUI A FAVORIZAT VENIREA MINERIILOR IN BUCURESTI
Răspunde0rt0d0x.wordpress.com - 05-19-2010
Solutia n-o fi ea in strada, dar nici in reducerile de pensii, salarii, alocatii, nu e !
Răspunde