Solutia lui Patriciu la criza: amnistia fiscala

Fara Autor | 09.05.2010

Pe aceeași temă

Omul de afaceri Dinu Patriciu propune, ca solutie pentru iesirea din criza, o amnistie fiscala cu plata catre stat a unui impozit fix, de 3,5 sau 7% din avere. Patriciu spune ca in timp ce acesti bani stau degeaba in bancile straine, statul ii fugareste pe "corupti", adica pe toti "oamenii de afaceri din Romania". Peste dosarele penale cu acuze economice, ar trebui "pus nisip", crede Patriciu.



"Doar în Elveţia e vorba de 18 miliarde de euro veniţi din România, potrivit statisticilor unor bancheri. Stau degeaba acolo pentru că noi îi fugărim pe corupţi, în ghilimele, de fapt pe toţi oamenii de afaceri din România", a spus Patriciu, sâmbătă, la Realitatea TV.




Potrivit lui, în România există trei milioane de oameni care au dosare penale, dintre care două milioane au la bază acuzaţii economice. "Peste acest trecut trebuie să punem nisip, să uităm. Vreau să propun o amnistie fiscală cu plata către stat a unui impozit fix - 3,5 sau 7% din avere", a spus Patriciu.




În opinia afaceristului român, o altă soluţie pentru ieşirea din situaţia în care ne aflăm este concedierea bugetarilor inutili.




"Important este ca programul de reformă să fie coerent şi să constea în reducerea cheltuielilor bugetare şi scoaterea din sistem a tuturor funcţionarilor inutili. Sunt aproximativ 700.000 de astfel de oameni, care se ocupă de hârtii, într-un sistem suprabirocratizat. Dacă am scoate 600.000 de oameni inutili din sistem, nu am mai avea cheltuieli în plus, dar statul nostru suferă de o mentalitate comunistă. Avem 600.000 de oameni care se ocupă numai de plimbarea hârtiilor, deci 4 din 5 pot să plece", sfătuieşte Patriciu.




Omul de afaceri a subliniat că recomandarea sa nu se referea la medici sau profesori. Din contră, a spus acesta, lor chiar ar trebui să li se mărească salariile, pentru că altfel vor pleca în masă, după cum am văzut până acum.




Dinu Patriciu mai spune ca nici împrumutul de la FMI nu este cea mai bună soluţie pentru a trece peste perioada dificilă creată de criza economică. Patriciu chiar atenţionează asupra urmărilor severe pe care le-a avut în alte ţări împrumutul luat de la FMI.




"Suntem de mult în această situaţie proastă, de atunci de când ne-am gândit să luăm împrumutul de la FMI. Nu cred că aceasta era calea de trecere peste această perioadă dificilă. Măsurile de austeritate drastică impuse de FMI nu au dat rezultate nicăieri în lume. Mai mult, în jumătate din cele 100 de ţări unde au fost aplicate aceste măsuri, nu s-a ajuns dus la creşteri, ci la frânări ale economiei, a fost redus PIB-ul şi trei state au ajuns în război civil. De asemenea, aceste ţări au ajuns în sărăcie", a atenţionat Dinu Patriciu.




Cit priveste PNL, Dinu Patriciu nu se arata convins ca acesta ar fi fost capabil sa ia masuri mai bune decit PD-L, din simplul motiv ca PNL nu are inca forta de a fi cu adevarat liberal.




"Nu sunt convins ca ar fi in stare. Din pacate, (liberalii - n.r.) sunt ca fel ca toate celelalte partide. Toti vorbesc, nu prea fac mare lucru si nu au un program coerent, nu au inca o fiinta liberala clar exprimata. De ce s-a intamplat asa e multa istorie de povestit. Dar astazi, din pacate, PNL nu are inca forta de a fi cu adevarat liberal", a sustinut Patriciu, la Realitatea Tv.




Patriciu a subliniat ca toate criticile sale nu sunt legate de actuala conducere a PNL in mod special, ci de "o organizatie care nu-si manifesta personalitatea, nu stie sa fie cu adevarat liberala". "A fi liberal astazi inseamna sa fii foarte radical. Eu intotdeauna am fost in PNL considerat un radical care nu trebuie ascultat prea mult ca pierde din voturi. Prietenii aveam, dar influenta, nu", a sustinut omul de afaceri.
 



"PDL semnalizeaza dreapta si se duce la stanga. Se duce mult mai repede la stanga decat PSD", a comentat omul de afaceri, avertizand ca aceasta "chestie cu partid popular poate insemna foarte multe lucruri - de la comunism si pana la politici de dreapta".



Solutiile lui Dinu Patriciu pentru iesirea din criza:



    * Amnistia fiscala
    * Cota unica de 10%, TVA de 15, eliminarea "puzderiei de taxe" care exista in prezent
    * Vanzarea rapida a ceea ce a mai ramas la stat, incepand cu "caramizile din zidurile institutiilor administrative"
    * Privatizarea depozitelor subterane de gaze, concesionarea zacamintelor de gaze
    * Lucrari publice finantate privat, concesionate pe termen lung catre intreprinderi serioase, pe baza de licitatii internationale
    * Investitii in invatamant si in sanatate, unde salariile nu pot fi reduse "in niciun caz"
    * Dezvoltarea pensiilor private de pensii
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22