Sondaj: 70% dintre respondenți spun că ANRE nu a informat consumatorii despre facturile la energie

Redactia | 23.02.2021

Cei mai mulți consumatori nu au informații suficiente cu privire la posibilitatea și procedurile privind alegerea unui furnizor de energie electrică după liberalizarea totală a pieței de la 1 ianuarie 2021

Pe aceeași temă

La o lună jumătate de la liberalizarea pieței de energie, întrebați dacă au suficiente informații despre posibilitatea și procedurile pentru alegerea unui furnizor de energie electrică după data de 1 ianuarie 2021, doar 35,9% dintre cei intervievați au răspuns afirmativ, iar 59,9% negativ. 4,2% nu știu sau nu răspund.

Cei mai mulți consumatori nu au informații suficiente cu privire la posibilitatea și procedurile privind alegerea unui furnizor de energie electrică după liberalizarea totală a pieței de la 1 ianuarie 2021, iar aproape 70% consideră că Agenția Națională pentru Reglementare (ANRE) nu a informat populația, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research pentru Asociația Energia Inteligentă.

Întrebați dacă sunt de părere că ANRE a făcut suficiente eforturi pentru a informa consumatorii în legătură cu procesul liberalizării pieței de energie electrică realizat la 1 ianuarie 2021, 26% dintre respondenți răspund afirmativ și 69% negativ. Procentul non-răspunsurilor este de 5%.

La întrebarea ”Sunteți mulțumit de furnizorul dvs. actual de energie electrică?” 80,4% dintre cei intervievați răspund afirmativ și 16,3% negativ. 3,4% nu știu sau nu răspund.

Opiniile privind sectorul energetic sunt împărțite, inclusiv ca urmare a modului în care a fost percepută liberalizarea pieței de energie electrică. Astfel, 42,8% dintre respondenți sunt de părere că sectorul energetic se îndreaptă într-o direcție bună, iar 40,1% într-o direcție greșită.

Datele sondajului au fost culese în perioada 8- 17 februarie 2021, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1000 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1 %, la un grad de încredere de 95%.

ANRE e condusă de Dumitru Chiriţă (57 de ani), numit președinte de majoritatea PSD din Parlament în noiembrie 2017. După ce a lucrat ca electrician șef de tură, Chiriță s-a transformat în sindicalist, a intrat în PSD și a devenit vicepreședinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, apoi deputat. Între 2000 și 2004 a fost deputat PSD, între 2004 și 2008 a fost vicepreşedinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (fără nici o legătură cu experința sa de electrician), iar din 2008 și-a reluat postul de deputat PSD.

Între timp, el a absolvit și dreptul la o facultate particulară (Universitatea Nicolae Titulescu) și și-a luat masterul în drept la Universitatea București. În 2018, el a fost implicat în scandalul angajării la ANRE a norei lui Iulian Iancu, principalul specialist în energie al PSD. Nicoleta Tortolea este absolventă a Facultății de Sociologie și Asistență Socială, scrie G4Media.

Liberalizarea pieței a început de la 1 ianuarie 2021, iar clienții casnici ar fi trebuit să căute oferte avantajoase de furnizare a energiei. ANRE nu va mai stabili preţurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal.

Consumatorii fie rămân cu actualele contracte, la preţuri de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă.

Mulți clienți nu au știut că trebuie să încheie contracte noi și rămân automat clienții actualilor furnizori, dar vor plăti prețuri mai mari, adică prețurile din oferta de serviciu universal (mai mari decât cele de pe piața liberă).

ANRE, condusă de ex-PSD-istul Dumitru Chiriță, nu a făcut nici o campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieței de energie electrică.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22