Sondaj CURS: Cine votează PSD, PNL, USR, ALDE, PMP, PLUS, Pro România și UDMR

Redactia | 14.01.2019

Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a dat publicității o serie de date privind profilul demografic ale alegătorilor în anul 2018.

Pe aceeași temă

Dacă privim la grupele de vârstă vedem cum, previzibil, PSD atinge maximul de popularitate între cei peste 60 ani, nu mai puțin de 52% din aceștia intenționând să voteze cu social-democrații. Prin comparație, doar 18% dintre cei până în 30 de ani (inclusiv) ar vota PSD, arată stiripesurse care citează CURS.

În schimb, PNL atinge 29% in rândul electoratului celui mai tânăr față de 19% în rândul celor peste 60 de ani. Situații similare vedem la USR (11% față de 4%) și MRI (acum PLUS - 8% față de 3%). Celelalte partide au o popularitate mai echilibrată între diverse grupe de vârstă.

Dacă ne uităm la studiile absolvite, doar 19% din cei cu studii superioare doresc să voteze PSD, față de 47% dintre cei care au mai puțin de studii medii.


content-image

Dacă ne uităm la studiile absolvite, doar 19% din cei cu studii superioare doresc să voteze PSD, față de 47% dintre cei care au mai puțin de studii medii.

O oarecare surpriză o oferă PNL care are o intenție de vot similară indiferent de gradul de educație. Chiar și așa, PNL ar înregistra un scor mai bun între cei cu studii superioare față de PSD.


content-image

USR și MRI (acum PLUS) sunt, în schimb, partidele care au succes preponderent printre intelectuali. De exemplu, USR ar fi votat de 13% dintre cei cu studii superioare (față de doar 3% între cei cu mai puțin de studii medii).

Celelalte partide au, din nou, un succes/insucces mai echilibrat.

În ceea ce privește religia, din nou, lucrurile nu sunt surprinzătoare. Majoritatea romano-catolicilor și protestanților sunt de etnie maghiară și votează cu UDMR.

content-image

Datele sunt obținute prin agregarea sondajelor individuale realizate de CURS pe parcursul anului 2018. CURS a publicat separat și intenția de vot in funcție de regiunile istorice și mediul de rezidență.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22