Pe aceeași temă
Dacă privim la grupele de vârstă vedem cum, previzibil, PSD atinge maximul de popularitate între cei peste 60 ani, nu mai puțin de 52% din aceștia intenționând să voteze cu social-democrații. Prin comparație, doar 18% dintre cei până în 30 de ani (inclusiv) ar vota PSD, arată stiripesurse care citează CURS.
În schimb, PNL atinge 29% in rândul electoratului celui mai tânăr față de 19% în rândul celor peste 60 de ani. Situații similare vedem la USR (11% față de 4%) și MRI (acum PLUS - 8% față de 3%). Celelalte partide au o popularitate mai echilibrată între diverse grupe de vârstă.
Dacă ne uităm la studiile absolvite, doar 19% din cei cu studii superioare doresc să voteze PSD, față de 47% dintre cei care au mai puțin de studii medii.
Dacă ne uităm la studiile absolvite, doar 19% din cei cu studii superioare doresc să voteze PSD, față de 47% dintre cei care au mai puțin de studii medii.
O oarecare surpriză o oferă PNL care are o intenție de vot similară indiferent de gradul de educație. Chiar și așa, PNL ar înregistra un scor mai bun între cei cu studii superioare față de PSD.
USR și MRI (acum PLUS) sunt, în schimb, partidele care au succes preponderent printre intelectuali. De exemplu, USR ar fi votat de 13% dintre cei cu studii superioare (față de doar 3% între cei cu mai puțin de studii medii).
Celelalte partide au, din nou, un succes/insucces mai echilibrat.
În ceea ce privește religia, din nou, lucrurile nu sunt surprinzătoare. Majoritatea romano-catolicilor și protestanților sunt de etnie maghiară și votează cu UDMR.
Datele sunt obținute prin agregarea sondajelor individuale realizate de CURS pe parcursul anului 2018. CURS a publicat separat și intenția de vot in funcție de regiunile istorice și mediul de rezidență.