Pe aceeași temă
Sondajul, realizat pe 387 de persoane, este atribuit Departamentului de Sociologie al SNSPA, Antena 3 precizând că a fost realizat sub îndrumarea profesorului Marius Pieleanu. Rezultatele sunt, însă, foarte controversate, și, deși în sondaj se precizează că eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă neinstituţionalizată a Municipiului București, toate răspunsurile sunt prezentate drept opinii ale românilor, în general. De altfel, un cadru didactic al SNSPA a luat poziție publică față de felul în care a fost realizat sondajul, ridicând semne de întrebare și în privința realizării acestuia în cadrul Departamentului de Sociologie al instituției de învățământ.
Sondajul a fost realizat în perioada 1 – 17 aprilie și a fost difuzat de Antena 3 în data de 4 mai, într-o perioadă în care clasa politică aflată la putere duce o luptă dură împotriva justiției și a statului de drept. Săptămâna aceasta, miercuri, în Comisia Juridică a Senatului, s-a votat grațierea faptelor de corupție, asta chiar în timp ce la Ministerul Justiției se afla o misiune de evaluare ce privește Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV). Senatorii juriști și-au schimbat votul joi, după ce, în București, protestele #Rezist au luat din nou amploare, cetățenii fiind scandalizați de votul din Comisie privind grațierea corupților.
Ministerul Justitiei se afla într-o misiune de evaluare ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pe justitie, oficialii europeni evaluand stadiul îndeplinirii recomandarilor făcute României în ultimul raport, prezentat în luna ianuarie.
Din sondajul coordonat de Marius Pieleanu și prezentat de Antena 3:
Sunteți mulțumiți de funcționarea statului de drept? Da – 31%, Nu – 69%.
Sunteți mulțumiți de funcționarea Justiției? 74% - Nu.
În situația ipotetică în care dumneavoastră personal ați fi implicat(ă) într-un proces în instanțele din România, ați avea încredere că acesta va fi judecat corect? Da - 35%, Nu - 65%.
Un alt capitol din sondajul de opinie face referire la „soluțiile românilor pentru deținuți”:
Sunteți de acord cu amnistierea faptelor penale care nu sunt grave, cu recuperarea integral a prejudiciului. 67% - Da, 33% - Nu.
Sunteți de acord cu grațierea persoanelor care nu au comis fapte penale grave? 54% - Da, 46% - Nu.
Sunteți de acord cu executarea pedepselor pentru fapte penale care nu sunt grave la locul de muncă, la domiciliul deținutului sau prin prestarea de muncă în folosul comunității? 72% - Da, 28% - Nu.
Credeți că instituțiile comit abuzuri:
DNA – 11% - permanente, 14% foarte multe, 28% multe, 21% puține, 14% foarte puține, 12% niciunul.
SRI – 28% multe, 11% permanente, 15% foarte multe, 23% puține, 13% foarte puține, 10% niciunul.
Parchetul General – 25% multe, 10% permanente, 17% foarte multe, 21% puține, 18% foarte puține, 9% niciunul.
Instanțele – 27% multe, 12% permanente, 19% foarte multe, 19% puține, 13% foarte puține, 10% niciunul.
Poliția – 25% permanente, 20% foarte multe, 24% multe, 16% puține, 10% foarte puține, 5% niciunul.
DIICOT – 26% multe, 8% permanente, 12% foarte multe, 24% puține, 17% foarte puține, 13% niciunul.
Încrederea în instituții:
UE - Da, 71%, 29% - Nu
CCR - Da – 65%, Nu – 35%
Ambasade - Da 64%, Nu 36%
SRI – Da – 53%, Nu – 47%
DIICOT – 52% Da, 48% Nu
DNA – 49% Da, 51% Nu
Președinție – 48% Da, 52% Nu
Parchetul General – 46% Da, 54% Nu
Instanțe – 45% Da, 55% Nu
Ministerul Justiției – 43% Da, 57% Nu
Poliția – 41% Da, 59% Nu
Guvernul României – 38% Da, 62% Nu
Parlamentul României – 36% Da, 64% Nu
După prezentarea sondajului de opinie de către Antena 3, Cătălin Stoica, conferențiar universitar în cadrul SNSPA și fost director general al Centrului de Sociologie Urbană și Regională (CURS), a reacționat pe pagina personală de Facebook, arătând că “întrebările sunt defectuos formulate” și că “în calitate de membru al Departamentului de Sociologie, nu am cunoștințe de acest sondaj”. Reproducem, integral, mesajul lui Cătălin Stoica: „Antena 3 prezintă un sondaj de opinie atribuit SNSPA și Departamentului de Sociologie. Metodologia studiului nu este prezentată; înțeleg că e sondaj pe București. În calitate de membru al Departamentului de Sociologie, nu am cunoștință de acest sondaj. Întrebările mi se par defectuos formulate, cel puțin. Repet, nu am niciun fel de informații despre cum a realizat departamentul acest sondaj, dar înclin să cred ca NU a fost asumat de department, ci e o initiativă personală a unui cadru didactic ce colaboreaza frecvent cu A3.”
Vă mai recomandăm:
Din lac in put. PSD a votat gratierea coruptilor cu echipa de evaluare a MCV la Bucuresti
Comisia juridica a Senatului a votat gratierea coruptilor, propusa de Basescu si Nicolae