Pe aceeași temă
Cu foarte puține excepții, România a avut în ultimii 16 ani corupția pe primul loc al agendei publice, spune sociologul Alin Teodorescu, director al IMAS, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, citat de Republica.
Cercetări făcute în mai multe țări europene au relevat că principala preocupare a publicului din România este corupția.
„Din acest motiv, se fac acum anumite studii care se referă la impactul luptei anticorupție asupra economiei. Deosebita creștere economică a României și a țărilor baltice, din ultimii 4-5 ani, se datorează luptei anticorupție. 1 sau 2 procente din creșterea economică se datorează luptei anticorupție”, a declarat Alin Teodorescu.
„Se fură mai puțin?” a fost întrebat sociologul. „Nu neapărat”, a venit răspunsul.
Lupta anticorupție, susține Alin Teodorescu, a avut efect utilizarea mai rațională a resurselor publice. „S-ar putea să aibă un rol preventiv mai importat decât rolul punitiv. Încrederea în Justiție în România e uimitoare, peste 50%, ceea ce ne-a normalizat. Societatea românească a devenit echivalentul societăților din Occident. Și abia acum, în lupta asta din ultimele 10 luni, de la alegeri, se vede ce important a fost pachetul de legi pe justiție din 2004”, a afirmat sociologul la emisiunea Digi 24.
"Acum 20 de ani, Romania era o democratie originala. Cand intrebai publicul in cine are incredere spunea Biserica, mass media si Armata. Ani de zile a fost asa", a declarat sociologul.
Practic, acum Biserica a scazut sub 50% in privinta increderii pe care o au romanii in ea. Surpriza sondajului este increderea pe care o au romanii in justitie, care se apropie de 60%.
"Azi, Biserica e sub 50% grad de incredere, Justitia se apropie de 60%, iar Pompierii si SMURD de 80%. Anumite parti ale statului incep sa castige", a adaugat Teodorescu.
Sociologul sustine ca precentul increderii in justitie arata ca Romania incepe sa intre pe un drum normal.
Emisiunea integrală de pe Digi 24, aici