Pe aceeași temă
Sondajul a fost realizat în 14 state membre UE de Consiliul Afaceri Externe (ECFR) înainte de alegerile pentru Parlamentul European pentru a identifica principalele preocupări ale cetățenilor europeni.
În principal, românii sunt îngrijorați din cauza economiei și corupției din țară, arată The Guardian, citând studiu european.
De asemenea, în statele care se confruntă cu o diminuare sau o stagnare a numărului de locuitori, precum Spania, Italia, Polonia, Ungaria și România, cetățenii sunt mai îngrijorați de emigrație, pe care o consideră o problemă mai gravă decât imigrarea.
România, din punct de vedere al scăderii populației, este cea mai afectată țară din UE, pierzând într-un deceniu peste 10% din numărul de locuitori, plecați să muncească în vestul Europei.
Cu toate acestea, in tarile nordice si occidentale, preocupările privind imigrarea le-au depășit cu mult pe cele legate de emigrare.
Au fost alese pentru studiu cele 14 state, cele mai mari, care vor furniza 80% din deputații din Parlamentul European.
În contrapondere, statele europene din nordul și vestul continentului sunt mai preocupate de imigrație decât de emigrație.
Sondajul a fost realizat pentru a stabili principalele teme care îi preocupă pe europeni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European care vor avea loc la 26 mai.
În unele state, frica de efectele emigrației îi fac pe unii să meargă până acolo încât cred că ar trebui ca statul să le interzică concetățenilor să mai părăsească țara, pentru o lungă perioadă de timp.
“Alegerile pentru PE au fost prezentate ca fiind câmpul de bătălie pentru a cuceri inima Europei„, a spus Mark Leonard, directorul ECFR, adăugând că naționaliștii au încercat să câștige capital electoral pe seama imigrației.
“Rezultatele acestui studiu ar trebui să îi încurajeze pe pro-europeni și să arate că sunt încă voturi care pot fi câștigate pe teme majore cum ar fi schimbările climatice, sistemul de sănătate sau nivelul de trai”, a mai declarat el.
Totuși, lideri populiști ca Viktor Orban în Ungaria sau Matteo Salvini în Italia încearcă să exploateze tema migrației în campania pentru alegerile europarlamentare, în care 374 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urne .
Datele arată însă că sunt alte teme majore care vor fi importante. Spre exemplu, economia este principala îngrijorare în țări ca Italia, România și Grecia. În șapte state- Ungaria, Italia, Polonia, România, Spania, Grecia și Slovacia- peste 50% dintre cei intervievați spun că subiectul major este corupția.
Alegerile pentru Parlamentul European sunt cel de-al doilea mare scrutin din lume, după alegerile din India. Alegători din 27 de state UE sunt chemați să aleagă, pe 26 mai, 705 parlamentari, care vor începe mandatul la 2 iulie.