Pe aceeași temă
Institutul Roman pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a realizat în perioada 6-8 martie o cercetare sociologică referitoare la percepţia protestelor îndreptate împotriva Ordonanţei de Urgenţă 13/2017 a Guvernului Grindeanu. La întrebarea „Cine credeţi că este la originea declanşării protestelor?”, 30% dintre cei chestionaţi au răspuns că a fost o mobilizare spontană a cetăţenilor, 16% dintre ei l-au indicat pe preşedintele Klaus Iohannis, iar 8% au considerat că PSD e vinovatul pentru proteste.
„Mai mult de jumătate dintre respondenţi cred că, în general, protestele de stradă nu au generat schimbări majore. Cei care cred contrariul (41%), provin într-o mare măsură din rândul tinerilor între 18 şi 35 de ani, al celor cu educaţie superioară şi dintre care locuiesc în mediul urban”, arată autorii studiului.
Pe de altă parte, în cazul protestelor faţă de OUG 13, mai mult de 6 din 10 respondenţi sunt de părere că acestea nu au generat o schimbare majoră în România. Cei care cred contrariul (36%) provin în mare măsură din rndul tinerilor între 18 şi 35 de ani, a celor cu educaţie superioară şi care locuiesc în mediul urban.
Potrivit studiului, 80% din responenţi au afirmat că opţiunea lor de vot nu a fost modificată de proteste, în timp ce doar 18% au afirmat contrariul.
Nu în ultimul rând, peste jumătate (53%) din cei chestionaţi consideră că e un lucru bun faptul că Guvernul Grindeanu nu a demisionat în urma protetelor, în timp ce doar 35% cred că e un lucru rău, transmite Adevarul care citeaza Revista Sinteza.
Studiul a fost făcut prin metoda CATI, pe un eşantion multistratificat de 980 de indivizi, peste 18 ani,marja de eroare fiind de +/- 3.5%.