Sondaj IRES: Laura Codruta Kovesi - magistratul care se bucura de cea mai multa incredere (43%), DNA - cea mai apreciata institutie din justitie (63%)

Fara Autor | 12.03.2015

Pe aceeași temă

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, este magistratul în care românii au cea mai multă încredere, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). 43% din intervievați declară că au încredere foarte multă (15%) sau multă (28%) în șefa procurorilor anticorupție, iar un procent uriaș, de 77% din respondenți, au o părere bună sau foarte bună despre ultimele arestări făcute în rândul politicienilor corupți.

 

IRES a realizat un Barometru de încredere în instituțiile din justiție, care a surprins o nouă creștere a cotei de care se bucură DNA și Laura Codruța Kovesi.

 

În general, oamenii cred că justiția este pe un drum bun și au o părere bună despre ceea ce se întâmplă în ultima vreme în privința luptei anticorupție și despre arestarea preventivă a politicienilor corupți (77%)

 

 

Mai sceptice sunt femeile, atunci când vine vorba de ultimele arestări făcute de DNA.

 

 

Sondajul surprinde o creștere a încrederii în justiție, în general, însă, în continuare, scepticii sunt majoritari: 41% din respondenți au încredere multă sau foarte multă în justiția din România, în timp de 56% din ei au încredere puțină (38%) sau foarte puțină (18%).

 

 

Recordul DNA. Doi din trei intervievați au încredere în Anticorupție

 

În privința instituțiilor, DNA se detașează de colegele sale și este clar că românii au mai multă încredere în procurori, decât în judecători.

 

DNA nu beneficiază doar de cea mai mare încredere (63% din respondenți), dar înregistrează un record și la  “foarte multă încredere”  - 23% din intervievați.

 

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), în pofida scandalului legat de arestarea fostei sale șefe Alina Bica, urmează după DNA, cu o cotă ridicată.

 

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) se plasează abia pe locul 3, suportând consecința imaginii proaste pe care și-o fac oamenii despre judecători atunci când se lovesc personal de sistem sau aud de la cunocuți ce se întâmplă în instanțele inferioare.

 

Pe această logică vine și rezultatul cel mai slab, înregistrat la încrederea în judecătorii, adică în magistrații de acolo: 37%.

 

CSM-ul depășește curțile de apel, cu o cotă de 42% încredere.

 

Ministerul Justiției coboară și sub cota de încredere înregistrată de curțile de apel: numai 38% din respondenți se declară încrezători în activitatea MJ.

 

 

Moldovenii, mai puțin încrezători în justiție

 

La structura pe regiuni, lucrurile stau cam la fel, indiferent de instituție: cei din București, Muntenia și Dobrogea, urmată de Transilvania și, pe ultimul loc, Moldova sunt mai optimiști în ceea ce privește situația din justiție.

 

ICCJ se bucură de mai multă încredere în rândul celor cu studii superioare

 

Diferențele interesante apar la analiza pe studiile intervievaților. Procentul celor cu studii superioare care au foarte multă încredere în DIICOT este mult mai mic (11,4%) decât cel al intervievaților cu studii medii (16,6%) sau al celor care n-au făcut liceul (24%).

 

Ierarhia se păstrează și la DNA, dar procentul total al celor cu studii superioare care apreciază instituția îl depășește ușor pe cel al intervievaților cu studii medii care au încredere multă sau foarte multă în procurorii anticorupție.

 

În ceea ce privește ICCJ,clucrurile stau diferit: procentul celor care au terminat cel puțin o facultate și au încredere multă sau foarte multă în Curtea Supremă este de 50,6%, comparativ cu numai 48,1% în rândul intervievaților cu studii medii și doar 44,5% din persoanele fără liceu.

 

 

Laura Codruța Kovesi, magistratul în care românii au cea mai mare încredere

 

În ceea ce privește personalitățile din domeniu, Kovesi se bucură de cea mai mare încredere (cotă de 43%), urmată de Tiberiu Nițu (30%) și Monica Macovei (23%).

Scorul șefei procurorilor anticorupție este cu 20 de puncte procentuale sub cel al instituției.

 

La șefa DNA și la Monica Macovei conduc absolvenții de educație terțiară, pe când la procurorul general procentul acestora este inferior.

 

De asemenea, Kovesi are o cotă mult mai mare în rândul bărbaților. 

 

Administrația centrală, mai coruptă

 

În opinia intervievaților, corupția este larg răspândită, aproape 50% dintre intervievați fiind de părere că fenomenul este mai extins în administrația centrală, iar 31% din respondenți, că proporțiile sunt similare, fie că este vorba de instituții centrale sau administrația locală.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22