Pe aceeași temă
La polul opus, Ion Iliescu este fostul preşedinte despre care cei mai mulţi respondenţi au o părere negativă.
La 29 de ani de la căderea regimului comunist, Nicolae Ceauşescu adună în rândul populaţiei cele mai multe păreri pozitive şi cele mai puţine păreri negative dintre toţi preşedinţii pe care i-a avut statul român, se arată în cercetarea făcute de Institutul de Studii Sociale (ISOGEP), citat de Adevarul.
64,3% dintre români au o părere bună despre Nicolae Ceauşescu, în timp ce numai 31,7% au o părere proastă. „Unul din cinci români are o părere excelentă despre Nicolae Ceauşescu. 45% dintre aceştia au mai puţin de 49 de ani (adică provin din generaţiile care aveau sub 20 de ani în Decembrie 1989).
La polul opus, doar unul din 14 români are o părere mai mult decât proastă despre N. Ceauşescu“, mai explică autorii studiului. Singurul preşedinte care mai adună cel puţin 50% din părerile pozitive este actualul şef de stat, Klaus Iohannis (50,7%).
Cercetarea a fost efectuată la nivel naţional pe un eşantion probabilistic aleator, multistratificat, de 1.065 de respondenţi. Interviurile s-au realizat în perioada 15 noiembrie - 6 decembrie 2018 la domiciliul subiecţilor, selectaţi aleator prin pas statistic. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia în vârstă de peste 18 ani din România, cu o eroare maximă de +/-3 %, la un nivel de încredere de 95%.
Comentarii 8
Toma - 02-19-2022
Eu zic că majoritatea dintre dvs. vă dați cam mult cu părerea ( au memoria scurta, au uitat, ……) , când au iesit în strada și au dat jos comunismul au fost raționali, … acum când aceiași oameni consideră că s-a trăit mai bine pe vremea comunismului nu mai sunt raționali,…… De fapt, unii dintre dvs. inca visează frumos și nu percep ce vede și trăiește majoritate populație acestei țări, nu înseamnă că dacă tu ai acum un loc călduț și o duci bine și restul populației o duce la fel, …. cam asa gândeau și mari comuniști vizavi de restul populației in ani 80…!!!! Așa că nu vă mai pripiți să trageți voi concluzii despre alții, …. fiecare știe prin ce a trecut și prin ce trece în prezent, fiecare are dreptul de a se exprima cu privire la acea perioada. În concluzie, nu cred ca tânjește nimeni după lucrurile rele și abuzurile din acea perioada, dar cred ca majoritate celor care au participat la sondaj regreta: siguranța locului de muncă, sistemul de învățământ, sistemul de pensii, profesionalismul, meritocrația, patriotismul, mândria de a fi roman, sistemul de sănătate, industria, percepția României în lume, sportul românesc, ….. În prezent cam toate acestea sunt în cap , dar nu mai conteaza acum suntem liberi, plini de datorii, piața de testare și de consum, avem o țara vândută și politiceni de cea mai joasa speță( trădători de țara), ……..
Răspundemariusmioc - 01-06-2019
64,3% părere bună despre Ceaușescu, 50,7% părere bună despre Iohanis. Rezultă că destul de mulți simpatizanți Iohanis sînt și simpatizanți Ceaușescu.
RăspundeAndreea - 01-03-2019
Cred ca e important sa luam informatia ca atare si sa incercam sa analizam motivatiile din spatele acestor rezultate, inainte sa facem interpretari emotionale. Sunt de acord ca poate fi socant si de speriat sa vezi ca 64% dintre romani au o parere pozitiva despre un dictator, dar eu cred ca o analiza mai atenta a motivatiilor din spate ne poate ajuta sa ne dam seama de ceea ce isi doresc de la politica acesti 64%. Ar trebui sa verificam daca nu cumva acesti oameni nu regreta in mare parte politicile de protectie sociala, aparenta siguranta de destin, egalitarismul. Statisticile internationale arata ca totusi cele mai fericite state din lume sunt statele cu masuri de protectie sociala puternice si cu inegalitati sociale mici (state cu nivel ridicat de coeziune). Cat despre responsabilitatea individuala in fata destinului, nimeni nu poate fi responsabil de destinul lui 100%, viata fiecaruia este determinata social, economic, cultural. Cred ca Romania, ca stat profund neoliberal, este exemplul clar al acestui determinism social, unde reusita in viata nu este direct proportionala cu nivelul de competente al individului.
Răspundeandu - 01-02-2019
ia interesati-va putin ce este isogepul...
Răspundeemil - 01-02-2019
Romanii au realizat ca degeaba l-au impuscat pe Ceausescu daca au scapat hoţii si mafioţii..
RăspundeIleana - 01-02-2019
Incredibil! Oamenii au memorie scurta. Dar e posibil sa fi trait binisor din ciupeli si muncind putin, neasumindu-si responsabilitatea pentru propriul destin , neavind exigente. E de speriat ca un numar asa mare de indivizi din poporul acesta s-a multumit cu atit de putin. Cred ca e vorba si despre faptul ca toti eram la fel de saraci si asta ii satisfacea pe cei 64%. Acum cind s-a produs stratificarea si ierarhizarea sociala cei care nu erau apti sa-si ia viata in propriile miine, cei care nu au initiative si luau '' lumina'' de la partid se uita la vecin avind in cap vechiul''sa moara si capra vecinului'' si sint rosi de invidie.
RăspundeDiana - 01-02-2019
Cred ca Nicolae Ceausesu a avut tiiimp sa faca de toate, si bune si rele. Nu-mi amintesc insa de vreun moment in care sa fi dat impresia ca nu-i pasa, el "construia socialismul in Romania" zi si noapte. Ultimii presedinti nu au mai parut chiar asa de dedicati... Din pacate.
RăspundeSorin - 01-02-2019
Pentru ca 64% traiau din furat si isi datorau bunastarea regimului comunist care a ajuns la faliment finantand nemunca, minciuna, incompetenta, securitatea si partidul.
Răspunde