Sondaj Tinerii din Romania: Trei sferturi dintre tinerii de 14-29 de ani LOCUIESC CU PARINTII. 40% vor sa EMIGREZE. Majoritatea dezamagiti de institutiile politice de la nivel central

P.c. | 13.12.2014

Pe aceeași temă

Conform unui sondaj de opinie realizat de CURS pentru Fundatia Friedrich Ebert - Romania in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani, principalele probleme cu care se confrunta Romania sunt, in viziunea acestora, coruptia, saracia si lipsa locurilor de munca. Sondajul scoate in evidenta numarul mare de tineri care locuiesc cu parintii, identificarea lor cu religia crestin-ortodoxa si pozitiile lor referitoare la situatia politica a tarii, relateaza Hotnews.

 

Fundatia Friedrich Ebert - Romania a publicat raportul "Tineri in Romania: griji, aspiratii, atitudini si stil de viata", realizat de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala - CURS pentru fundatie. In deschiderea studiului, Fundatia precizeaza ca tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani reprezinta 18,8% din populatia rezidenta a Romaniei, conform datelor de la cel mai recent Recensamant (2011). Rata somajului in randul tinerilor din Romania a fost de 24,3% in trimestrul doi al anului 2014, putin peste media europeana de 22%. 
 

Studiul a fost realizat la nivel national, in perioada 19-31 iulie 2014, a avut 1.302 respondenti cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani.
 

"Prin acest studiu, Fundatia Friedrich Ebert - Romania si-a propus sa suplineasca un gol in cunoasterea situatiei persoanelor cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani. Initiativa Fundatiei Friedrich Ebert se inscrie in cadrul unui efort regional de analiza a situatiei tinerilor. Studii de acest gen sunt efectuate periodic, o data la cativa ani, in Germania, avand la baza aceeasi metodologie de cercetare", spun autorii raportului. 
 

Principalele concluzii ale studiului

 

  • In perceptia tinerilor, principalele trei probleme cu care se confrunta tara in acest moment sunt: coruptia, saracia si locurile de munca/somajul.
  • Aproape trei sferturi dintre tinerii de 14-29 de ani si 50% dintre tinerii de peste 18 ani din Romania locuiesc cu parintii
  • Aproape jumatate dintre tineri isi considera parintii ca facand parte din clasa de mijlociar unul din trei ii vede in clasa muncitorilor.
  • Situatia materiala este criteriul cel mai important de clasificare sociala folosit de tineri atunci cand discuta despre clase sociale; nivelul de scolarizare si nivelul veniturilor sunt urmatoarele doua criterii folosite pentru auto-plasarea in structura de clasa sociala; in cea mai mare parte, tinerii considera ca apartin aceleiasi clase sociale ca parintii.
  • Pe fondul expansiunii sistemului de invatamant post-1989, tinerii sunt mai bine educati decat parintii lor, se arata in cadrul studiului
  • Tinerii din mediul rural si cei din regiuni sarace au sanse mai scazute de a absolvi scoli post-liceale sau de a urma studii universitare. Dintre respondentii care si-au incheiat carierele scolare, femeile tind sa fie mai bine educate decat barbatii
  • Influentarea notelor prin metode ilegitime (mici atentii, mita etc.) apare ca un fenomen cu variatie regionala, iar tinerii cu varste cuprinse intre 25 si 29 de ani par se fi confruntat cu acest fenomen mai des decat decat adolescentii din acest esantion
  • Un sfert dintre tineri fac meditatii, fetele mai mult decat baietii, cu mai multi tineri pregatiti in particular in mediul urban decat in cel rural;
  • Doar un tanar din trei se declara macar multumit de sistemul de invatamant din Romania, iar multumirea creste pentru respondentii cei mai tineri;
  • O treime dintre respondenti afirma ca, peste 10 ani, se vad ca persoane realizate intr-o alta tara si nu in Romania; mai mult, aproape 40% dintre respondenti afirma ca si-ar dori sa emigreze, chiar si daca numai temporar (pentru studii sau munca).
  • Veniturile tinerilor (angajati) difera in mod substantial si cresc odata cu varsta, barbatii castigand mai mult decat femeile, orasenii mai mult decat cei de la sat, tinerii din Bucuresti cel mai mult si cei din Moldova cel mai putin.
  • Relatiile personale sunt considerate esentiale pentru gasirea unui loc de munca, urmate de experienta profesionala si pregatirea educationala.
  • Salariul este de departe cel mai important criteriu pentru alegerea unui loc de munca, urmat de criteriul sigurantei locului de munca

Stil de viata/consum media si Internet:

  • Spre deosebire de adulti, tinerii petrec mai putin timp in fata televizoarelor si mult mai mult timp pe internet. 
  • Dintre respondenti, cei mai tineri (adica adolescentii) apar ca cei mai activi utilizatori de Internet, care este folosit in principal ca sursa de informare si divertisment
  • Tinerii cu parinti cu nivel ridicat de scolarizare si/sau provenind din clasa de sus ori de mijloc tind sa utilizeze intr-o mai mare masura Internetul si sa aiba posibilitati mai variate de petrecere a timpului liber.

Religie

  • Desi peste 80% dintre tineri se declara crestin-ortodocsi, o treime dintre ei nu cred in Dumnezeu sau resping alte enunturi de baza ale credintei crestin-ortodoxe.
  • Cei care se identifica de o alta religie crestina (protestanti, romano-catolici, neo-protestanti etc.) tind sa declare mai des faptul ca ei cred in Dumnezeu.
  • Peste 60% dintre tineri sustin ca respecta sarbatorile religioase si se roaga, insa numarul celor care tin post, se spovedesc sau merg la slujba saptamanal este mult mai scazut.
  • Fetele tind sa fie semnificativ mai religioase decat barbatii - atat in termeni de spiritualitate cat si in termeni de conformare la canoanele bisericesti obisnuite. Fetele tind sa fie mai conservatoare decat barbatii in ceea ce priveste abstinenta sexuala inainte de casatorie si pozitia fata de avort;
  • Datele oferite de aceasta cercetare cu privire la problema avortului anunta o posibila tema importanta in anii ce vor veni, spun autorii studiului, care noteaza ca mai mult de jumatate din populatia tinerilor doreste restrangerea drepturilor la avort in Romania.

Participare civica si politica:

  • Tinerii sunt foarte dezamagiti de principalele institutiile politice din tara, mai ales cele de la nivel central. Tinerii sunt de asemenea extrem de dezamagiti si de politicienii tineri, iar interesul lor pentru politica este scazut.
  • Foarte multi tineri au incredere ca vor avea o viata mult mai buna decat au avut parintii lor. Aceasta incredere este, probabil, legata de posibilitatile ce le sunt oferite de libertatea de miscare in Uniunea Europeana, explica autorii studiului
  • Aceasta generatie pare a avea o oarecare propensiune catre protest, se arata in raport. Desi sunt apatici fata de modurile clasice de a face politica, ei par a fi gata sa se mobilizeze in eventualitatea unor proteste pe diverse teme. Problema lor pare a fi faptul ca nu au gasit o modalitate de a face tranzitia intre participarea politica informala - de protest si impotrivire - catre participarea politica formala si procesul de luarea deciziilor.
  • Tinerii chestionati se informeaza despre viata politica din tara in primul rand prin intermediul Internetului, ceea ce arata atat o deschidere catre noile medii de comunicare, cat si o relativa respingere a mass-mediei traditionale clasice, precum televiziunea si presa scrisa.

Metodologie

Studiul a fost realizat la nivel national, in perioada 19-31 iulie 2014, a avut 1.302 respondenti cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani. Marja teoretica de eroare la nivelul intregului esantion este +/- 2,7% la un nivel de incredere de 95%, precizeaza autorii studiului. 

Potrivit acestora, Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) a realizat un sondaj de opinie pe un esantion de 1.302 respondenti cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani; interviurile au fost de tipul fata-in-fata pe un esantion aleator, stratificat, reprezentativ pentru populatia considerata. 

Pentru a explora unele dintre rezultatele sondajului, CURS a realizat 10 focus-grupuri cu tineri din toate regiunile tarii, din mediul rural si urban, se arata in raport.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22