Șora, amenințat cu proces de Voiculescu pentru că a spus de el că e turnător cu ifose de intelectual

Redactia | 03.06.2021

Fondatorul Antenelor, Dan Voiculescu, l-a amenințat cu procese pe Mihai Șora și i-a cerut să șteargă postările referitoare la el, după ce filozoful l-a făcut ”turnător cu ifose de intelectual” .

Pe aceeași temă

Fondatorul Antenelor, Dan Voiculescu, l-a amenințat cu procese pe Mihai Șora și i-a cerut să șteargă postările referitoare la el, după ce filozoful l-a făcut ”turnător cu ifose de intelectual” în urma publicării unei cărți la Editura Academiei Române. Informația a fost publicată de Cătălin Teniță pe Facebook și confirmată pentru G4Media.ro de familia Șora.

Newsweek.ro a dezvăluit că Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, care e și membru al Academiei Române, a semnat unul dintre cele două referate care au făcut posibil ca Editura Academiei să publice cartea lui Dan Voiculescu.

Mihai Șora a revenit miercuri seară cu o postare pe Facebook, cu trimitere clară la legăturile cu securitatea ale lui Isărescu și Voiculescu: ”Ați învățat la școală despre Manole și Ana, Felix și Otilia… Realitatea este alta: Manole și Felix.Restul e literatură”.

Colegiul CNSAS a trimis instanței, în iunie 2020, nota de constatare pe numele lui Mugur Isărescu, identificat cu numele conspirativ „Manole” în documentele fostei Securități, în iunie 2020. Procesul a fost suspendat în aprilie, după ce Isărescu a contestat la Curtea Constituțională legea de funcționare a CNSAS.

Potrivit documentelor CNSAS, guvernatorul BNR ar fi fost recrutat de Securitate pe când era cercetător la Institutul de Economie Mondială. Notele informative le-ar fi dat în perioada 1979 – 1989, iar în ele erau denunțate acțiuni potrivnice regimului dictatorial comunist, scrie Radio Europa Liberă.

În cazul lui Dan Voiculescu, Curtea de Apel București a stabilit în februarie 2013 că a fost colaborator al Securității sub numele conspirativ Felix. O verișoară a lui Voiculescu, Paraschiva Silaghi, l-a acuzat ulterior, într-un alt proces, că și-a turnat propria familie.. Paraschiva Silaghi a fost unul din martorii cei mai importanţi în procesul pe care Dan Voiculescu l-a deschis împotriva CNSAS, care a i-a dat verdict de poliţie politică.

Voiculescu a fost condamnat în august 2014 la zece ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). A fost eliberat condiționat în iulie 2017, după aproape trei ani de închisoare la Rahova.

Cine a participat la lansare

Partidul fondat de Voiculescu (PPUSL) anunțat pe data de 27 mai evenimentul lansării cărții.

“Profesorul Dan Voiculescu a lansat, joi, la Biblioteca Academiei Române, Tratatul Umanismului Pragmatic, o lucrare amplă dedicată doctrinei pe care a fondat-o în urmă cu mai bine de trei decenii“, se arată în comunicatul PPUSL.

Potrivit comunicatului oficial, la lansare au fost prezenți, printre alții, actorul George Mihăiță, Teodor Meleșcanu, Alessandra Stoicescu, Octavia Geamănu, Gabriela Firea, Daniel Zamfir, deputații umaniști Ana Loredana Predescu, Grațiela Gavrilescu, Steluța Cătăniciu și Vlad Popescu, Cristian Popescu Piedone și Ramona Ioana Bruynseels, candidat umanist la alegerile prezidențiale din 2019.

Postarea lui Mihai Șora

Tot pe 29 Mai, la scurt timp după eveniment, Mihai Șora a publicat pe Facebook o postare în care punea în discuție demersul Editurii Academiei.

Redăm mai jos integral postarea:

”Aflu că Editura Academiei Române îl publică pe Dan Voiculescu, turnătorul cu ifose de intelectual ale cărui fapte de corupție (pentru care a fost condamnat penal) și poluări din spațiul mediatic, prin mercenarii angajați la trustul său, sunt îndeajuns de cunoscute oricărui om onest, cu mintea clară, pentru a nu putea fi nici minimizate, nici trecute cu vederea.

Cum a ajuns un asemenea personaj să pună numele Academiei pe copertă? Prin ce complicități, legături subterane, transfer de fonduri (căci, în mod probabil, au fost cumpărate niște „indulgențe“ acolo)?

Nu sunt adeptul generalizărilor isterice, al vinovăției colective, al anatemei aruncate la întâmplare, peste o întreagă instituție. Uscături există pretutindeni și nu razi de pe fața pământului o pădure pentru câteva crengi care zac pe jos, putrede.

1. Academia Română și Editura Academiei Române sunt două entități distincte, cu aparat administrativ distinct. Chiar dacă prima o include pe cea de-a doua din punct de vedere formal, ambele primind finanțare de la stat, ele funcționează cu directori, președinți, secretari etc., deci personal decizional și executiv diferit, având, de altfel, personalitate juridică diferită.

2. „Stânga să nu știe ce face dreapta“: vorba aceasta biblică îndemnând la smerenie a fost adesea deturnată, iar Academia pare să fie un exemplu de manual: separarea administrativă și juridică a Academiei Române de celelalte organisme din subordinea ei 𝐧𝐮 ar trebui să fie și una morală: 𝐚𝐜𝐞𝐥𝐞𝐚𝐬̦𝐢 principii ale integrității, ale onestității intelectuale și, da, ale științificității guvernează, teoretic, nu doar forul academic, ci și stâlpul lui intelectual care este editura. Nu poți publica orice, în orice formă, și nici pe oricine la editura care poartă numele Academiei, oricâtă autonomie ar avea această editură față de instanța tutelară. Este simplu și curent în orice țară care își respectă cărturarii și pune preț pe mințile lor. Publicarea lui Dan Voiculescu la Editura Academiei reprezintă o insultă nu doar pentru abstracția numită „instituție“, cu siglă și ISBN, ci tocmai pentru oamenii care gândesc ai României, fie că sunt academicieni sau nu.

3. Prima măsură pe care aș lua-o dacă mi-ar sta în putere ar fi să destitui persoana care se află în spatele acestei abominații: cine și-a dat acordul pentru publicare? Cine a semnat bunul de tipar? Din ce fonduri s-a făcut imprimarea? Există responsabilități (chiar și într-o instituție publică!), iar ele nu sunt vorbe, formule lipsite de acoperire sau de sens.

4. Pentru că trăim într-o democrație, Dan Voiculescu este liber, firește, să-și publice scrierile, însă Editura Academiei nu are libertatea de a-și macula numele și portofoliul cu un asemenea ”autor“.”

Explicațiile Academiei

Pentru a publica la Editura Academiei Române, un autor trebuie să îndeplinească o serie de criterii. Lucrarea trebuie evaluată de o comisie de specialitate formată din membri ai Academiei Române.

„Editura Academiei Române are personalitate juridică și este ordonator de credite. Editura nu poate publica nicio lucrare fără cel puțin două referate de specialitate. Avizul pentru publicare îl dă, de regulă, secția Academiei în specificul căreia se încadrează lucrarea respectivă. De difuzarea lucrărilor publicate se ocupă nu Academia, ci exclusiv Editura”, a precizat, pentru Newsweek România, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Acordul pentru publicarea lucrării lui Dan Voiculescu a fost dat de Secția de Științe Economice, Juridice și Sociologie, care este condusă de șeful BNR Mugur Isărescu.

„În cazul acestei lucrări, conducerea Academiei Române nu și-a dat niciun fel de acord, nici colectiv (Biroul Prezidiului sau Prezidiul) și nici individual, prin președinte, vicepreședinți sau secretar general. Orice lucrare publicată la Editura Academiei Române are nevoie de cel puțin două referate de specialitate și de avizul secției din Academie în specialitatea căreia se încadrează lucrarea respectivă.

Pentru lucrarea în cauză, avizul a venit din partea Secției de Științe Economice, Juridice și Sociologie, iar referatele au fost semnate de dl acad. Mugur Isărescu și de dl prof. Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei”, a mai precizat Ioan-Aurel Pop pentru Newsweek România.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22