Şora: Nu poţi să-ţi vezi de treburile tale când o grupare mafiotă acaparează statul și țara

Dora Vulcan | 14.05.2018

"Nu poţi să-ţi vezi liniştit de viaţa şi de treburile tale când o grupare mafiotă acaparează, una după alta, instituţiile statului, istoria, viitorul şi simbolurile unei ţări", scrie filosoful Mihai Șora pe pagina sa de Facebook.

Pe aceeași temă

 

 

 Dragi prieteni,

 

mă urmărește, de ieri, această imagine.

Am mai arătat-o aici, dar acum o găsesc și mai tragică: pare mobilă, cu linia roșie care urcă, tot urcă....

 

Nu există salvare individuală, oameni buni!

Nu poți să-ți vezi liniștit de viața și de treburile tale când o grupare mafiotă acaparează, una după alta, instituțiile statului, istoria, viitorul și simbolurile unei țări: le deturnează, le prinde în malaxorul ei implacabil, contând tocmai pe lehamitea și resemnarea celor mai inteligenți și mai instruiți. Contând, mai cu seamă, pe faptul că cei onești și harnici vor întoarce – dezgustați – spatele, vor părăsi țara și orice formă de protest.

 

Am simțit pe pielea mea, odinioară, neputința disperată; știu ce înseamnă să fii confiscat de o Putere, cu cizma pe grumaz și un căluș în gură, să fii arestat, să nu poți vorbi liber, să nu poți face zece pași fără un securist pe urmele tale, să-ți fie, ani de-a rândul, ascultat telefonul, interceptată corespondența, să fii turnat de cine nu te-ai aștepta, să-ți fie recrutat de către Securitate copilul minor și folosit împotriva ta. Știu, așadar, cum arată răul și cum poate evolua: chiar și atunci când el întrebuințează cuvinte ca „adevăr“, „bine“, „frumos“ ori îmbracă o arătoasă ie.

 

Dar voi sunteți (încă) liberi și puteți protesta.

 

Le mulțumesc celor care au ieșit ieri în Piața Victoriei din București și în celelalte orașe.

M-au mișcat multe lucruri, începând cu strângerile de mână și chipurile încrezătoare ale oamenilor; m-au emoționat tinerii care adunau semnături pentru „Fără penali în funcții publice“; un tată cu doi copii care mi-a spus că ar putea oricând pleca din țară, dar nu și-ar găsi nici liniștea, nici fericirea știind ce lasă în urmă; o doamnă spunând că ne cunoaștem de la Roșia Montană....

 

Și m-a mișcat, la întoarcere, puțin după miezul nopții, un tânăr care a coborât de pe bicicletă, să schimbăm câteva cuvinte; bicicleta avea un scăunel de copil în spate: al micuțului Matei pe care, spunea tânărul, l-am întâlnit deja, în împrejurări similare. Între timp, Matei a crescut. A mai trecut un an: suntem câteva mii de suflete și – într-un fel oarecare – am devenit o familie - scrie filosoful Mihai Șora pe pagina sa de Facebook. 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22