Pe aceeași temă
De asemenea, gradul de ocupare a paturilor Covid, în funcţie de care se decide trecerea în online a unităţilor de învăţământ, variază între 4%, în Mehedinţi, şi 39% în Suceava. În Capitală, gradul de ocupare este în continuare 16%.
”La nivelul zilei de ieri, 18 Ianuarie, conform informării oficiale furnizate de Ministerul Sănătăţii, erau spitalizaţi 337 copii din totalul de 3.896 persoane internate cu afecţiuni Covid, adică 8,6% din totalul pacienţilor Covid internaţi. Astăzi, 19 Ianuarie, ponderea copiilor internaţi cu afecţiuni Covid este practic aceeaşi - 8,6%”, a transmis, joi seară,Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei precizează că ponderea copiilor din totalul populaţiei României este de 17,6%.
”În concluzie, ponderea copiilor internaţi este mai puţin de jumătate în raport cu media naţională”, a mai declarat ministrul Educaţiei.
Potrivit acestuia, gradul de ocupare a paturilor destinate pacienţilor Covid variază între 4% (Mehedinţi), 7% (Brăila, Covasna şi Gorj) şi 39% (Suceava).
Potrivit datelor oficiale, Bucureşti-Ilfov se menţine la 16% grad de ocupare a paturilor destinate pacienţilor Covid.
Gradul de ocupare al paturilor Covid din fiecare judeţ, în ziua de joi, este luat ca punct de referinţă pentru trecerea în online a unităţilor de învăţământ. Decizia se ia când gradul de ocupare ajunge la 75%.
Raed Arafat, îngrijorat
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă, miercuri, că 43 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 au ajuns la terapie intensivă, în ultimele 24 de ore, la nivel naţional aproximativ 500 de paturi ATI dintre cele destinate patologiei COVID -19 fiind ocupate. Arafat precizează că există în continuare capacitate, dar autorităţile iau măsuri pentru a asigura necesarul de paturi în situaţia în care numărul pacienţilor care au nevoie de îngrijire în secţii ATI va creşte.
”Din fericire, până acum, impactul nu este unul major, care să necesite paturi suplimentare şi capacităţi suplimentare. (...) Astăzi am depăşit 500 de cazuri în secţiile de terapie intensivă, dar capacitate pentru preluare încă există, nu putem să spunem că am intrat într-o situaţie de incapacitate. Normal, monitorizăm foarte atent acest lucru şi orice este nevoie de sprijin pentru completare şi Ministerul Sănătăţii e foarte atent la asta ţi noi venim cu orice sprijin care este necesar”, a declarat Raed Arafat, miercuri seară, la sediul ISU Prahova, la finalul unei vizite făcute în Ploieşti.
Acesta a arătat că 43 de bolnavi diagnosticaţi cu infecţia provocată de SARS-CoV-2 au ajuns, în ultimele 24 de ore, la terapie intensivă, deşi în unele zile numărul acestora este foarte mic.
”Cu cât creşte numărul cazurilor pozitive, există posibilitatea să crească şi numărul cazurilor din terapie intensivă în continuare. Până ieri am avut dublarea de la 8.000 la 16.000, astăzi suntem tot pe la 16.000. Dar astăzi am avut 43 de pacienţi noi internaţi la terapie intensivă, deci depinde; sunt zile în care avem doi pacienţi noi în terapie intensivă, sau unu, sunt zile în care avem 20 sau 30, dar astăzi am avut 43. Să vedem cum va fi situaţia în următoarele zile. Dacă va continua impactul pe terapie intensivă să se interneze un număr mare de pacienţi zilnic, normal că ăsta este un semnal de alarmă că există un impact serios, mai ales că avem persoane care sunt nevaccinate, vulnerabile, nu toate formele sunt cauzate de Omicron, sunt şi forme cauzate de Delta care ştim că are un impact şi duce bolnavul care este nevaccinat sau cu vulnerabilităţi şi comorbidităţi îl duce către terapie intensivă, aşa că rolul nostru este să ne pregătim să creştem capacitatea, dacă este nevoie, încontinuu”, a adăugat şeful DSU.