Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei: Este inacceptabil ca un elev sa aiba 18 discipline pe saptamana

P.c. | 04.02.2015

Pe aceeași temă

Sorin Cimpeanu, noul ministru al Educatiei, a declarat, intr-un interviu pentru Agerpres, ca ar fi nevoie de o reducere a numarului de discipline pe care elevii le studiaza in scoli. Campeanu considera ca in paralel cu aceasta reducere trebui marit numarul optionalelor pentru ca elevii sa-si poata alege disciplinele care sunt relevante pentru parcursul lor.


Oficialul a declarat, dupa ce in Monitorul Oficial au fost publicate noile curriculumuri pentru clasele a III-a si a IV-a, ca "este necesara actualizarea curriculei si updatarea la nivelul de dezvoltare existenta in anul 2015 si in anii urmatori". 
 

"Ne dorim simplificarea curriculei, ne dorim ca ai nostri copii sa nu mai transporte un ghiozdan de 7-8 kg, dar in acelasi timp exista solicitari de diversificare a curriculei. Sunt doua lucruri care nu se imbina foarte simplu. In opinia mea, este putin acceptabil, ca sa nu spun inacceptabil, ca un elev sa aiba 18 discipline pe saptamana, sunt mult prea multe. Ar trebui diminuat numarul de discipline. Exista un trunchi comun si solutia ar fi sa marim plaja disciplinelor optionale, sa isi poata alege una dintre discipline care sunt relevante pentru formarea de calitate a elevului. Catre aceste lucru trebuie sa ne indreptam", a declarat Sorin Cimpeanu, intr-un interviu acordat Agerpres.

 

CITITI SI: Sorin Campeanu, ministrul propus pentru Educatie, la audieri: Sustin programul Scoala dupa scoala. Utilizarea noilor tehnologii este o prioritate

 

Pe langa "accelerarea procesului de revizuire a curriculei in sensul simplificarii acesteia", un alt obiectiv al Ministerului este "pregatirea resursei umane care sa poata sa implementeze intr-o maniera inteligenta aceasta noua curricula", a declarat Cimpeanu.

In ceea ce priveste manualele digitale, ministrul Educatiei a anuntat ca Abecedarul va fi disponibil saptamana viitoare "in toate scolile din Romania. Este vorba de un numar de circa 190.000 de manuale, in cele sase versiuni".
 

Sorin Cimpeanu a anuntat ca Centrul National de Evaluare si Examinare, organism din subordinea Ministerului Educatiei care la licitatia de manuale desfasurata pana acum a fost autoritatea contractanta, este in prezent "in curs de a redacta caietul de sarcini pentru demararea licitatiei" pentru manuale de clasa a III-a. 
 

"In opinia mea, exista deja o intarziere nedorita pentru demararea licitatiei, insaatata vreme cat licitatia de manuale se deruleaza conform OUG 34 care reglementeaza achizitia de bunuri si servicii de orice fel si nu exista o particularizare necesara si binemeritata a manualelor scolare, va exista intotdeauna riscul contestarii fundamentate sau nu a acestei proceduri, contestatii care genereaza intarzieri de multe ori inacceptabile. Pentru a micsora acest risc trebuie redactat un caiet de sarcini in termeni foarte, foarte clari. Nu pot sa elimine riscul contestatiilor, dar sunt de parere ca il pot diminua", a sustinut ministrul Educatiei.
 

In ceea ce priveste elaborarea de manuale noi si pentru clasele a IV-a, avand in vedere ca in Monitorul Oficial a fost publicata si programa scolara noua pentru aceasta clasa, Cimpeanu a declarat pentru Agerpres: "sunt de parere ca nu trebuie sa neglijam importanta urgentarii demersurilor precum validare curricula si lansare licitatie manuale de clasa a IV-a".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22