Sorin Cîmpeanu, scenariu pesimist: Evaluarea națională în august și BAC-ul în septembrie

Redactia | 24.03.2020

Fostul ministru Sorin Cîmpeanu, spun că cele trei scenarii oficiale la care se lucrează la Ministerul Educației nu prevăd înghețarea anului școlar.

Pe aceeași temă

Cel mai optimist scenariu, spune Cîmpeanu, ar fi cel în care anul școlar se reia la începutul lunii mai, iar cel mai pesimist – cel în care examenele naționale vor fi în lunile august-septembrie.

Sorin Cîmpeanu, președinte al Consiliului Național al Rectorilor, a mai declarat că nu are cum să fie repetat anul școlar în condițiile în care peste 70% din materia de anul acesta a fost predată, iar în această perioadă a cursurilor suspendate „profesorii au dat dovadă de o implicare extraordinară în predarea online”.

„Se lucrează la trei scenarii, unul este optimist, ia în considerare reluarea școlii la începutul lunii mai, iar cel mai puțin optimist ia în calcul amânarea examenului pentru finalul clasei a VIII-a, Evaluarea Națională, care ar putea fi organizat la sfârșitul lunii august. În acest al treilea scenariu, Bacalaureatul ar putea fi la jumătatea lunii septembrie. Deci asta este plaja de la cel mai optimist scenariu, la cel mai pesimist. Niciunul dintre scenarii nu ia în calcul înghețarea sau repetarea anului școlar. Nici nu ar avea cum să se întâmple asta în condițiile în care 70% din materie fost ocupată predată”, a spus Sorin Cîmpeanu la Realitatea Plus, preluată de Edupedu.

Potrivit lui Cîmpeanu, un al doilea scenariu ar trebui să ia în calcul reluarea cursurilor la începutul lunii iulie (în prima jumătate a lunii iulie) – scenariu intermediar și acesta presupune decalarea examenlor naționale dar pe perioade mai mici.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că, cel mai probabil, școlile vor fi închise până după Paște, iar Cîmpeanu susține că „cel mai optimist scenariu” prevede începerea școlii la începutul lunii mai. Asta înseamnă că o posibilă dată pentru reluarea școlii, în acest „cel mai optimist scenariu” ar putea fi luni, 4 mai. Scenariul nu a fost până acum confirmat sau infirmat de autorități.

Raluca Turcan a solicitat luni Ministerului Educației o analiză privind evoluția cursurilor online, în contextul coronavirusului.

”Am solicitat o analiză din partea Ministerului Educației, tocmai pentru a vedea cum se desfășoară educația online și în baza programelor speciale create în parteneriat cu TVR pe educația copiilor. Plecăm de la principiul că nici o evaluare nu poate să fie în afara materiei predate. Dacă efectele predării online vom vedea că ating toate segmentele sociale, pentru că evident, România are și segmente extrem de vulnerabile, unde accesul la Internet este îngrădit, unde inclusiv accesul la televiziune este deficitar, vom vedea în funcție de aceste evaluări cum vom proceda cu anul școlar”, a declarat Raluca Turcan la RFI.

Vicepremierul precizează că există trei scenarii în privința anului școlar: ”Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția”.

Raluca Turcan spune că ”toate scenariile sunt posibile, nu există o țară în care să nu fie luate în considerare toate scenariile”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22