Pe aceeași temă
Magistratii Curtii de Apel Timisoara au decis, miercuri, mentinerea sentintei date in ianuarie de Tribunalul Caras-Severin, care il condamnase pe Sorin Frunzaverde pentru folosirea influentei in vederea obtinerii unui folos necuvenit, fapta prevazuta si pedepsita de art. 13 din Legea nr.78/2000, la doi ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare de patru ani, informeaza Mediafax.
Totodata, Curtea de Apel Timisoara a decis sa-l oblige pe Sorin Frunzaverde sa urmeze cursuri de reintegrare in societate, organizate de serviciul de probatiune.
Sentinta magistratilor Curtii de Apel Timisoara este definitiva.
In iulie 2015, procurorii anticoruptie au decis trimiterea in judecata, sub control judiciar, a fostului presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, acuzat de "savarsirea infractiunii de folosire, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, a influentei ori a autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".
In acelasi dosar a fost trimis in judecata, in stare de libertate, si fostul vicepresedinte al CJ Caras-Severin Ionesie Ghiorghioni, acuzat de "folosire, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, a influentei ori a autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, influentarea declaratiilor (trei infractiuni), fals intelectual si uz de fals".
Potrivit procurorilor, in perioada cuprinsa intre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale din luna noiembrie 2014, "Sorin Frunzaverde si-a folosit influenta pe care o avea in calitatea sa de presedinte al CJ Caras-Severin si de vicepresedinte al unui partid politic (PNL - n.r.), asupra lui Ionesie Ghiorghioni, vicepresedinte al CJ si membru in acelasi partid politic, pentru obtinerea unor foloase necuvenite, respectiv sa obtina, in al doilea tur de scrutin, un numar mai mare de voturi pentru candidatul formatiunii din care faceau parte si, implicit, sa-si consolideze pozitia in cadrul acestei formatiuni politice, dar si in plan administrativ, prin conditionarea repartizarilor bugetare de rezultatul votului".
"Ulterior, in zilele de 12 si 13 noiembrie 2014, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a luat legatura cu noua primari carora le-a solicitat, folosindu-se de autoritatea si influenta sa de vicepresedinte al CJ Caras-Severin, sa faca demersuri favorabile in directia respectiva. De asemenea, pentru a-i determina sa procedeze in acest sens, inculpatul Ghiorghioni Ionesie le-a transmis acestora ca, de rezultatul votului, vor depinde alocarile bugetare efectuate de Consiliul Judetean catre primarii in anii 2015 si 2016, respectiv pana la terminarea mandatului conducerii CJ Caras Severin", arata DNA.
De asemenea, in 18 noiembrie 2014, in urma unui accident rutier provocat de autoturismul pe care il conducea, soldat cu ranirea usoara a mai multor persoane, Ghiorghioni a determinat trei persoane sa faca declaratii necorespunzatoare adevarului, in sensul ca acestea au relatat faptul ca masina implicata in coliziune fusese condusa de catre una dintre ele, arata sursa citata.
"Pentru aceasta, Ghiorghioni Ionesie a uzat de mijloace de corupere, constrangere, precum si prin folosirea autoritatii si influentei sale de vicepresedinte al Consiliului Judetean, presedinte al unui composesorat si de presedinte al unei asociatii de vanatoare. De asemenea, in exercitarea atributiilor de serviciu de vicepresedinte al Consiliului Judetean, Ghiorghioni a emis un act intitulat Imputernicire prin care se atesta in mod neconform realitatii faptul ca in data de 18.11.2014, una din cele trei persoane a fost imputernicita sa conduca autoturismul respectiv, apartinand Consiliului Judetean Caras-Severin. Acest act a fost depus ulterior la dosarul de daune al societatii de asigurare", conform DNA.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus, in luna mai 2015, punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, fata de Sorin Frunzaverde.
Fostul presedinte alConsiliului Judetean Caras-Severin a fost audiat timp de patru ore, in 15 mai, la Directia Nationala Anticoruptie, dupa ce cu o zi inainte anchetatorii au facut perchezitii la biroul lui Frunzaverde de la CJ si la locuinta acestuia din municipiul Resita.
Perchezitiile au avut loc la doar doua zile dupa ce procurorii DNA au verificat si biroul vicepresedintelui Consiliului Judetean Caras-Severin Ionesie Gheorghioni, acesta fiind ulterior arestat preventiv dupa ce a fost prins in flagrant in timp ce lua mita 20.000 de lei pentru atribuirea unui contract.
Ionesie Ghiorghioni si-a pierdut functia de vicepresedinte al CJ Caras-Severin imediat dupa ce a fost arestat preventiv.
In acel dosar, in noiembrie 2015, Ionesie Ghiorghioni a fost condamnat la sapte ani si patru luni de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, iar nepotul sau, Adrian Cosmin Ghiorghioni, a fost condamnat la un an si patru luni de inchisoare cu suspendare, decizia nefiind definitiva.
Ionesie Gheorghioni a fost deputat PDL de Caras-Severin in perioada 2004-2008, iar timp de sase ani a fost vicepresedinte al CJ Caras-Severin, fiind unul din apropiatii presedintelui institutiei, Sorin Frunzaverde.
Sorin Frunzaverde a fost unul dintre liderii PD din 1993 pana in anul 2012, cand a ales sa paraseasca acest partid pentru a se inscrie in PNL.