Pe aceeași temă
Mîndruțescu are de plătit 500.000 de euro cauțiune după ce a fost plasat sub control judiciar de procurorii DNA fiind acuzat de luare de mită în formă continuată în perioada 2009-2013, mai precis de 8 fapte de luare de mită de la mai multe firme de IT care l-au și denunțat la DNA.
Sorin Mîndruțescu a fost denunțat de trei reprezentanți ai unor firme care l-au acuzat că le-a cerut bani pentru ca Oracle să le facă oferte avantajoase pentru licitații la care participau la diverse companii de stat precum APIA sau ROMATSA.
Unul dintre denunțători ar fi Irina Socol, de la SIVECO.
Altă firmă de la care ar fi cerut mită ar fi Novensys Corporation, cu care Oracle a semnat contracte de echipamente hardware și programe software între 2010 și 2013, verificate acum de procurori. Unul dintre contractele pentru care Oracle și Novensys au colaborat aparține CNAIR și privește sistemul informatic de emitere a rovinietei.
***
CEO-ul Oracle România, Sorin Mîndruțescu, a ajuns miercuri seară la DNA pentru a fi audiat. El a refuzat să facă declarații presei despre dosar dar a spus că este vorba de o neînțelegere.
„Nu am cum să comentăm, nu știu (care sunt acuzațiile -n.r.), acum aflăm. Consider că este o neînțelegere”, a declarat Sorin Mîndruțescu, la intrarea în sediul DNA.
Procurorii DNA au descins miercuri la sediul Oracle din Pipera, una dintre cele mai mari companii străine din România. Procurorii ridică în acest moment documente de la sediul companiei.
Este vorba de un dosar de corupție în mediul privat privind acordarea unor contracte de către Oracle, cea mai mare companie de software din România, în schimbul unor sume de bani, transmite Digi 24, care spune că vizat ar fi chiar CEO-ul companiei, Sorin Mîndruțescu.
G4Media spune, pe surse, că în paralel ar avea loc o percheziție și la domiciliul lui Mândruțescu.
Este unul dintre puținele cazuri investigate de procurori care vizează acte de corupție între companii private.
În timpul perchezițiilor la sediul companiei, Sorin Mîndruțescu, a transmis o declarație de presă, prin intermediul avocatului Alexandru Chiciu, în care spune că nu poate face niciun comentariu pentru că nu cunoaște acuzațiile procurorilor dar că va adopta ca și până acum deschidere față de solicitările acestora. El spune că va fi rezervat cu declarațiile, chiar și după ce va afla mai multe elemente din dosar, prin avocatul său, pentru că acestea trebuie făcute doar în cadru instituțional.
"La acest moment, nu pot face niciun comentariu, întrucât nu cunosc ce acuzații formulează procurorii. Ceea ce pot spune este că am răspuns cu deschidere tuturor solicitărilor procurorilor și că voi adopta o astfel de conduită și pe viitor. Desigur, prin avocatul meu, voi cere să aflu mai multe elemente din dosar, însă, fiind o procedură în curs, voi rămane rezervat cu declarațiile, apreciind că ele trebuiesc făcute doar în cadru instituțional", a transmis directorul general Oracle România, Sorin Mîndruţescu.
Codul Penal sancționează și corupția din mediul privat, nu doar pe cea a funcționarilor statului.
Potrivit articolului 308 din Codul penal prevederile aarticolelor 289-292 Cod penal și cele ale articolelor 297-301 Cod penal care privesc funcționarii publici ”se aplică în mod corespunzător și faptelor săvârșite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute în art. 175 alin (2) sau în cadrul oricărei persoane juridice.”
Sorin Mîndrutescu, director general al Oracle România a fost conducător al Camerei de Comerț Americane în România (Amcham).
El a fost președinte al consiliului de administrație al CFR în guvernarea Ponta, de unde și-a dat demisia după cinci luni, în septembrie 2013 invocând motive personale.
Mîndruțescu a fost în cărți pentru preluarea conducerii guvernului în 2011, înainte ca Traian Băsescu să-l nominalizeze pe Emil Boc.
Cât a fost student la Finanțe, Mîndruțescu a fost membru în brigada de umor de la ASE, reporter de teren la Radio Delta, actualul RFI, și la Radio Total. Ulterior, la recomandarea lui Bogdan Burileanu, jurnalist de la România liberă, a devenit și critic de film.
Mândruțescu, 50 de ani, a ajuns la conducerea Oracle în 2008 dar lucrează în companie din 2001, unde a ajuns din mediul bancar. A absolvit Facultatea de Finanţe din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE) în 1993, urmat ulterior de un master în administraţie de business la Edinburgh şi Paris. O perioadă, în anii ’90, a lucrat la Bancorex şi la Banca Turco-Română, dar a luat parte şi la punerea bazelor Bank Austria Creditanstaldt, actuala UniCredit, ca director de sucursală. Între 2004 şi 2008 a fost sales director al operaţiunilor din Europa de Sud-Est, unde a coordonat 11 ţări din Europa de Sud-Est. Timp de opt ani a fost preşedinte al Consiliului Director al Camerei Americane de Comerţ în Romania (AmCham), iar timp de patru ani a ocupat funcţia de preşedinte al Honorary Patrons la Hospice Casa Speranţei.