Pe aceeași temă
Încă de la începutul şedinţei de judecată, cinci dintre inculpaţi - Ruxandra Petroi, Romeo Albu, Bogdan Albu, Claudiu Bengalici şi Florin Şupeală - au recunoscut faptele aşa cum au fost descrise în rechizitoriu şi au cerut procedura simplificată, pentru a beneficia de reducerea pedepselor cu o treime, conform News.ro.
Procurorul de şedinţă, de la DNA, a solicitat instanţei să respingă aceste cereri deoarece mai sunt lucruri de clarificat.
„Nu s-a stabilit data exactă a faptelor şi nu este concordanţă între sumele date şi primite. Mai sunt probleme şi cu încadrarea juridică, fiind o serie de infracţiuni continuate”, a susţinut procurorul.
A urmat o lungă dispută între avocaţi. Astfel, apărătorul lui Florin Şupeală, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, a susţinut că Şupeală nu doreşte să fie audiat şi să i se pună întrebări din moment ce a recunoscut faptele şi a arătat că nu sunt diferenţe între audierea şi ascultarea unui inculpat care şi-a recunoscut faptele.
În replică, avocaţii inculpaţilor care nu au recunoscut faptele au cerut ca toţi cei cinci denunţători să nu beneficieze de procedura simplificată şi să fie judecaţi normal.
La fel a solicitat şi fostul primar Sorin Oprescu. El a arătat că nu e de acord cu procedura simplificată în cazul celor cinci denunţători ai săi.
„Vreau ca cei care au dat declaraţii la DNA să nu uite vreodată că atunci când fac nişte afirmaţii şi calcă în picioare demnitatea şi viaţa unui om să şi le asume. Asta mă face să îmi doresc o judecată care mă va face să fiu cu cugetul împăcat. Meseriile noastre se aseamănă, doamna judecător. Noi doar ascultăm bolnavul. Nu mai urmează niciodată audierea. Aia o face altcineva”, a spus Oprescu în faţa judecătorului.
Instanţa va lua o decizie peste o săptămână în privinţa acestor cereri, următorul termen fiind stabilit pentru 26 octombrie.
Dosarul în care sunt judecaţi Sorin Oprescu, foşti angajaţi ai Primăriei Capitalei şi oameni de afaceri a fost trimis de procurorii DNA la Tribunalul Bucureşti în 20 noiembrie 2015, iar după ce a trecut prin procedura de Camera preliminară, a ajuns la judecarea în fond, în 8 iunie fiind primul termen.
Potrivit DNA, Bogdan Popa este acuzat că a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.
Oprescu este acuzat că a primit 25.000 de euro la locuinţa să din Ciolpani, de la Bogdan Popa.
„La data de 5 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de primar al municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului. Prin această conduită, primarul Municipiului Bucureşti nu a făcut altceva decât să «valideze» activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Stanca Cristian şi Popa Bogdan Cornel, dar şi menţinerea acestuia din urmă în funcţia de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilităţii numirii sale ca director la ALPAB, deşi ştia că acesta comite infracţiuni de corupţie”, au scris procurorii în rechizitoriu.