Sorin Ovidiu Vantu si Securitatea. A turnat cu tact si discernamant

T.d. | 27.02.2015

Pe aceeași temă

Inchis in anii ’80 pentru delapidare, Sorin Ovidiu Vantu a dat mai multe note informative despre colegii de detentie. In 26 mai 1983, fostul mogul avea sa fie recrutat de Securitate in inchisoare, semnand un angajament cu numele de cod “Nus”. Semnatura sa ar fi aparut pe 13 note informative, dintre care doar trei au fost descoperite.

Intre 1982 si 1987, la 28 de ani, SOV a stat 4 ani si 23 de zile in inchisoare, al Bacau, pentru delapidare, potrivit Evenimentul Zilei.
 

“Nus” isi toarna colegii de penitenciar

Astfel, intr-una din situatiile in cauza, Vantu a declarat despre detinutul Dumitru Tarata, de la camera 8, ca “este in varsta, fara posibilitati intelectuale deosebite, dar poseda o viclenie native, dublata de o mare experienta de viata, prin care a avut nesansa sa treaca (fost detinut politic, fost detinut de drept comun)”, potrivit dosarului de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) prin care Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) cere constatarea calitatii de colaborator al Securitatii pentru Sorin Ovidiu Vantu.

Acestea erau cele scrise de Vantul in nota transmisa ofiterului de Securitate, in 19 mai 1984, semnata “Nus”.
 

Delatiuni in detaliu

Cu alta ocazie, SOV i-a transmis ofiterului ca Tarata “face apologia acelor vremuri. A afirmat ca facea parte dintr-o grupare legionara in perioada postbelica. Am incercat sa-i temperez aceste porniri. Mi-a replicat ca sunt tanar si ca nu am de unde cunoaste realitatile acelor vremuri”, raporta Vantu catre Securitate.

Si Francisc Giurgila, alt detinut, a fost “turnat” de SOV. Astfel, in 14 septembrie 1983, Vantu transmitea ca a aflat despre colegul sau faptul ca “dupa efectuarea pedepsei va trece in Franta, unde are o matusa, la periferia Parisului, cu o cantitate neprecizata de aur. Dupa expresiile lui, respective ar fi mare. Cu acest obiectiv in fata a vrut sa plece si prima oara”, nota “Nus” catre politia politica a regimului comunist roman.

Vantu a scris la Securitate si despre Geo Radulescu. Acesta “a luat legatura cu Ion din comuna Tarca (langa Resita). Individul este <potecar> de profesie, el i-a indrumat pe cei doi spre granite, pentru a ajunge la Biserica Alba, un sat din Iugoslavia. Ei s-au ratacit si au trecut din nou in tara”.
 

Turnatorii cu “tact si discernamant”

Toate aceste denunturi au provocat laudele ofiterului de Securitate. Intr-un raport intern, acesta arata despre Vantu faptul ca “informatorul a furnizat date cu un ridicat continut operativ, a respectat linia de conduita, a dat dovada de tact si discernamant”, potrivit documentelor aflate la dosar.

SOV a acceptat continuarea colaborarii cu Securitatea si dupa eliberarea din penitenciar, in 26 decembrie 1985, dar s-a ales cu dosar de urmarire.

A fost semnalat ca, impreuna cu alte persoane din anturajul sau, se aduna la domiciliul lui, prilej cu care, sub influenta stirilor ce se audiaza la postul <Europa Libera>, initiaza comentarii ostile la adresa oranduirii social-politice din tara noastra. In plus, are preocupari de redactare a unor scrisori al caror continut nu este cunoscut pana in prezent”, nota ofiterul de Securitate, in ce-l priveste pe “Nus”,

Despre SOV, politia politica comunista nota in dosarul sau ca “la domiciliul sau ar functiona un cenaclu cu caracter stiintifico-fantastic, la sedintele caruia Vantu, impreuna cu persoanele din anturajul sau, pun in discutie subiecte literare al caror continut este necorespunzator”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22