Sorin Paveliu: Sute de laboratoare de analize, gata să mituiască pe oricine pentru a-şi păstra contractele

Fara Autor | 05.04.2013

Pe aceeași temă

Casele de asigurări au făcut sute de contracte cu laboratoare de analize, fiecare dintre acestea fiind gata să mituiască pe oricine i-ar asigura existenţa contractului şi, mai ales, dimensiunea suficientă, spune dr. Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate la Societatea Academică Română (SAR), într-un articol publicat pe romaniacurata.ro.

 

 

Reacţia expertului SAR vine după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au început urmărirea penală faţă de 42 de peroane, într-un dosar privind falsificarea de analize medicale şi decontarea ilegală a acestora.

"În urmă cu aproape 10 ani, externalizarea laboratorului spitalului Colentina către firma directorului general al Casei de Asigurări Bucureşti era privită cu invidie şi respect de cei care doreau şi, mai apoi, au reuşit să imite modelul. Astăzi, firma respectivă a construit deja un spital (pe cale de a fi dat în funcţiune) cu 17 etaje! Exemple sunt multiple, sunt ştiute însă niciodată Procuratura nu a reacţionat. Pînă acum un an, cînd s-a început urmărirea a 42 de fraudatori, dând o lovitură unei reţele bine puse la punct, care opera în Bucureşti. Casa de Asigurări Bucureşti şi CNAS au luat măsuri pentru ca prin controale tematice şi ca urmare a unor reclamaţii, astfel de situaţii să nu se mai repete. Oare?! Aşa să fie?", arată Paveliu.

 

Potrivit medicului, actualul sistem "fragmentat" a fost creat tocmai ca "să poată fi abuzat şi, ca atare, acest lucru se va produce şi de acum încolo".

"Pare de înţeles de ce în România se preferă existenţa a sute de laboratoare mici! Un oraş precum Köln, care funcţionează în «patria» sistemului de asigurări de tip Bismarck - împrumutat şi de noi - are doar un singur laborator central, o clădire cu multe etaje, care deserveşte toate cabinetele din jurul oraşului pe o rază de 40 de kilometri, de unde probele sunt ridicate cu precizie de metronom de curieri, iar rezultatele sunt transmise în două ore prin e-mail! Spitalele folosesc acelaşi laborator central, iar repetarea unei investigaţii care a fost efectuată în ambulator în urmă cu câteva zile este de neconceput (este practic acelaşi laborator). Eficienţa laboratorului este concordantă cu numărul de analize care se efectuează zilnic: zeci de mii de un anumit tip efectuate cu analizoare automatizate de mare randament, cu un cost per analiză de câteva ori mai mic decât cel al unui analizor de buzunar -folosit de orice aventurier care vrea să se îmbogăţească de pe urma bolnavilor din România!", a mai spus Paveliu.

 

Într-un astfel de sistem centralizat, toate costurile de producţie sunt transparente, afişate, publicate şi negociate cu toţi actorii din sistem, adaugă Sorin Paveliu, citând colegiile medicilor care, în Germania, sunt separate pentru medicii de familie şi cei specialişti, spitale şi case de asigurări

"În plus, în Gemania, laboratorul beneficiază de o auditare externă permanentă, unele din probele efectuate fiind recoltate aleator în dublu exemplar şi transmise către laboratoare de referinţă- pentru validare şi calibrare. În acest context, nimeni nu se poate gândi cineva la fraudă din partea medicilor din ambulator sau a funcţionarilor din asigurări", a continuat expertul SAR.

Prin contrast, în România, casele de asigurări au făcut sute de contracte cu laboratoare mai mici şi mai mari, fiecare dintre aceste entităţi fiind gata "să mituiască pe oricine i-ar asigura existenţa contractului şi mai ales dimensiunea suficientă", consideră medicul.

"Imaginea bătrânului bolnav cu biletul de analize în mână care se trezeşte cu uşa în nas, pentru că s-au terminat banii pentru analize, la câteva zile după începutul lunii, este ignorată şi acceptată ca un truism, o banalitate, fără ca cineva să ia nici cea mai mică măsură în ultimii 12 ani! Între timp, cei care au pornit de la mici laboratoare de analize au ajuns să îşi dezolte afaceri de zeci şi sute de milioane, garantând în fata băncilor tocmai cu morişca bine unsă şi pusă la punct a analizelor cu CNAS", a mai spus Paveliu.

 

Potrivit medicului, această poveste amară, cu hoţi şi păgubiţi, demonstrează că sistemul sanitar nu va merge mai bine, în opinia lui, doar prin privatizare.

"Medicii care au participat la această morişcă morbidă sunt operatori privaţi, laboratoarele sunt societăţi comerciale private! Iar dacă cineva crede că faptul că sistemul de asigurări (de stat) este cauza, ar trebui să-şi arunce un ochi către fraudele din domeniul asigurărilor (private) casco şi RCA", a continuat expertul SAR.

Paveliu a mai spus că, în multe alte situaţii din domeniul sanitar, "Poliţia încearcă să repare fără succes ce au stricat guvernele".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22