Sorina Pintea: Austria răspunde favorabil cererii de imunoglobulină făcută de România

Redactia | 06.03.2018

Ministrul Sănătății spune că situația este critică pentru pacienții cu afecțiuni imunoglobuline. „Nu mai avem nicio doză de imunoglobulină, sunt sute de pacienți afectați”, a declarat ministrul.

Pe aceeași temă

 

Sorina Pintea spune că în urma declanșării mecanismului de protecție civilă, prin contactarea țărilor membre UE și NATO pentru aprovizionarea cu imunoglobuline. Ea a spus că deja, există un răspuns de la un stat membru, Austria.

 

„În acest moment nu mai avem nicio doză de imunoglobulină, sunt pacienți care așteaptă de multă vreme acest tratament. Deși aveam promisiune de la furnizori pentru luna martie, aceasta nu poate fi onorată, iar luna aprilie este prea îndepărtată. Prim-ministrul ne-a dat acceptul pentru declanșarea acestui mecanism”, a afirmat Pintea.

 

„ Anual, țara noastră are nevoie de 956 de kilograme de imunoglobuline necesară persoanelor cu boli rare", a mai spus ministrul.

 

Întrebată în cât timp ar trebui primite dozele, Sorina Pintea a spus că termenele pentru trimiterea imunoglobulinei nu sunt foarte lungi și că autoritățile române au solicitat 10.000 de doze, pentru două luni.

 

Ea a mai spus că declanșarea acestui mecanism era singura soluție la acest moment și că pe termen lung sunt mai multe variante.

 

"În 14 februarie am avut o întâlnire cu distribuitorii și acolo am auzit acele promisiuni. Nu s-au ținut de promisiuni, cu producătorii avem stabilită o întâlnire mâine, reprezentanții Ministerului Sănătății vor discuta și cu ei. Va trebui să găsim soluții pe termen lung și sunt mai multe variante. Să sperăm că gestul nostru va fi un semnal de alarmă că nu suntem dispuși să negociem viața pacienților noștri", a mai declarat ministrul Sănătății.

 

Potrivit datelor disponibile la Ministerul Sănătății, în România sunt necesare lunar aproximativ 5.000 de doze de imunoglobulină, iar prețul unei doze este de aproximativ 100 de euro.

 

Ministerul Sănătății a explicat că discontinuitățile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de  retragerea de pe piață  a producătorilor care asigurau  peste 80% din necesar.

 

„În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătății în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină prin adoptarea de către Guvernul României a Ordonanței de urgență nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, de scutire de la plata contribuției trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piața din România,  cu impact vital asupra vieții pacienților diagnosticați cu imunodeficiențe primare, boli auto-imune, boli neurologice etc”, menționa MS.

 

În urmă cu o lună, Sorina Pintea anunța că a primit garanția distribuitorilor că în luna aprilie vor mai fi trimise alte 1.000 de doze de imunoglobulină.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22